onsdag, mars 07, 2012

Ström och Billing - en jämförande memoir

Allt åt Alla är nätverket som gett oss överklassafarin. Deras projekt den här veckan var att krascha pubmötet som Ström och Billing ordnade i Stockholm nu i måndags.

Jag läste om det och twittrade med väl valda negativt laddade ord. Jag skrev även på eventets sida, mer diplomatiskt, och uttryckte åsikten om att de hade fel medan jag var föredömlig. För jag har nämligen under hösten och vintern varit på flera sådana pubmöten. Jag gick dit för att få ett ansikte på personerna som kommenterar och skriver att jag är dum utan att ens lyssna på min åsikt. Som dissar ner mig även när jag tycker likadant som de, för jag är feminist. Jag ville se hur de såg ut, och jag ville se hur de pratar AFK.

Under kvällarna har jag fått ansikten och röster. Jag har diskuterat frågor, och bara snackat i allmänhet. Jag har alltid bemöts vänligt. Vi har ofta tyckt olika och ingen har nog direkt ändrat åsikt, men tonen har varit accepterande och nyfiken.

Jag har också valt att inte blogga om mötena. Jag twittrade lite, men även det restriktivt, och Twitter är en plattform där allt glöms väldigt fort. Jag ville låta dem ha möten för sig själva. Jag ville att de som var nyfikna på det som sades skulle ta sig dit. Som jag hade gjort.

Det är sällan jag känner mig ha mandat att hävda att jag är moraliskt och etiskt föredöme åt andra, men det här är ett sådant fall. De som skulle krascha, de som kom dit och var as - ni borde vara som jag för då skulle världen vara bättre.

Det kom nämligen folk och både Ström och Billing har bloggat om det. Redan i skillnaden på rubrikerna märker man att de två har olika bilder, och sannolikt fick olika bemötanden. Billing berättar att det trots allt lugnade ned sig till slut och det blev intressanta möten. Ström fick en bild på snopp med klipplinje.

Jag har ofta hört att skillnaden mellan Billing och Ström är enbart tonfallet och man inte ska låta sig luras av Billings mjuka lömskhet. Jag skulle inte säga det. Jag har varit i kontakt med båda, jag har gästbloggat med båda, och skillnaden i bemötandet handlar inte enbart om trevlighet. Det handlar om vilja att föra dialog, av att utvecklas som tänkare. Det handlar ombetydligt mer än att den ene har en något mer aggressiv stil.

Det finns ett tidigare inlägg som sammanfattar min historia med Pär Ström. Jag rekommenderar att läsa det för att  få exempel på vad jag menar när jag säger att Ström inte visar något tecken på intresse för att få en mer nyanserad världsbild än den han redan har. Han misstolkar ett gästinlägg utan att diskutera den med gästskribenten. Han efterlyser osaklig kritik och ignorerar konstruktiv, för att sedan hävda att kritiken mot honom endast är osaklig. Han visar inga tecken på att vilja läsa på om ämnet han faktiskt diskuterar - feminism.

Pelle Billing har under senaste tiden haft en drive gällande att samtala med feminister och se vilka likheter och olikheter, vilka nyanser, det finns i sätt att prata jämställdhet. Jag frågade honom om jag kunde få gästblogga, och han sade att han själv hade tänkt det. Inför gästbloggandet snackade vi ihop oss på Skype. Han raderade personangrepp mot mig i kommentarerna, och uppmanade folk att vara sakliga. Mitt inlägg finns här.

Det handlar inte om grader av trevlighet. Det handlar om att den ena är trångsynt och opåläst, och den andra konstruktiv. Det finns säkert många som inte tar Ström på allvar på grund av hans åsikter, och hade varit otrevliga oavsett hur öppen och nyfiken han var. Men man lurar sig själv om man inbillar sig att det enbart handlar om åsikterna. Jag har verkligen försökt att ha en dialog med honom. Det har verkligen inte gått.

Vill man läsa mer om varför Ström är svår att ta på allvarr, har Sleepless skrivit ett utmärkt inlägg i ämnet.

Oavsett hur bra eller dålig eller konstruktiv eller ohederlig en debattör är ska man inte krascha pubträffar, sabotera, och rita avklippbara könsorgan. Det borde vara självklart för alla som gått ut dagis.

16 kommentarer:

Patrik sa...

Kan inte säga mycket mer än word.

Anonym sa...

Dom som är lite äldre och varit med sen början inom denna utveckling vet att det är Pär som fört hela jämställdheten framåt och inte Pelle. Det Pär gör var så mycket viktigare än vad Pelle gjorde på den tiden. Nu först kanske det blir lika mycket värda. Personligen gillar jag Pärs blogg mera då den tar upp det som faktiskt händer och diskrimineringen av män.
Alla feminister hatar den bloggen just ENBART för att dom får smaka på samma sak som män fått göra nu i 15 år. Det är inte så roligt att bli kallade korkade, lågintelligenta idioter eller? Jag har fått utstå detta av feminister i 15 år som sagt. Så när feminister börjar hacka på Pär för att "men gud du förstör ju debatten" vilken jävla debatt frågar jag då? Var var dessa feminister innan Pär och Pelle bliv större än någon annan feministblogg? Var var ni när män på dessa bloggarna skrek sig hesa? Då hette det, "ut från min blogg din antifeminist, jag lyssnar inte på någon som inte tror på något patriarkat osv osv" "Jag orkar inte ta den debbaten igen osv osv" Det har aldrig varit någon debatt om något, någonsin. Detta är feministers fel i allmänhet. Det är inte upp till Pär att ändra sig, det är upp till hela feminismen att ändra sig, det är upp till varje enskild feminist att kriga mot den stora majoriteten feminister som är korkade och har en intelligens på en kossas nivå, om man nu ska envisas med att kalla sig feminist. Som för övrigt ingen av feministerna i våran lille cirkel har kunnat förklara varför dom gör det. Lika lite som någon feminist på denna planet har kunna argumentara för något patriarkat.

Grovt Initiativ sa...

+1

Patrik sa...

Anonym:

"Alla feminister hatar den bloggen just ENBART för att dom får smaka på samma sak som män fått göra nu i 15 år."

Varför är det bra?

"Det är inte upp till Pär att ändra sig, det är upp till hela feminismen att ändra sig"

Varför ska han inte ändra sig? Sen när är "jag är inte den ende som gör detta" en ursäkt?

Jag förstår inte hur du ens kan skriva en kommentar som den till ett inlägg som till stor del går ut på att argumentera mot feminister som beter sig som svin.

Tanja Suhinina sa...

Patrik:
Tack

Anonym:
Använd gärna ett användarnamn, det kan bli svårt att hålla koll på vem som sa vad annars om det kommer in fler anonymer, vilket det brukar göra.

Jag hatar inte Pärs blogg, men jag tycker tonen i den är tråkig och jag har genom åren inte sett någon positiv förändring eller faktisk öppenhet för att ta till sig konstruktiv kritik eller andra perspektiv. Det finns såna feminister också. Jag har problem med dem också.

Den jävla debatten jag hackar ner att han förstör är den som Billing lyckas mycket bättre med.

Det finns ett inlägg på min blogg om varför jag är feminist, bara att söka, om du vill ha en förklaring.

Anonymus Maximus sa...

Håller med om det som skrivs. "Allt åt Alla" bevisar bara att en mobbs intelligens är lika med IQ:n hos den dummaste medlemmen, dividerat på antalet medlemmar.

@Anonym: "Alla feminister hatar den bloggen just ENBART för att dom får smaka på samma sak som män fått göra nu i 15 år."

Att kopiera det sämsta av feminismen är knappast något som för oss framåt.

En ganska omfattande kritik av övriga problem med Pärs metoder finns här: http://is.gd/ZMilvv

Anonym sa...

"Pärs blogg, men jag tycker tonen i den är tråkig" Jaså.....Det är ju det som är poängen !!! Finns ingen som helst anledning för Pär att ändra ton. Pär gör grovjobbet och Pelle kan ta rollen som den goda. Pär den onda.
Det bemötande som Pär fått är HELT oacceptabelt....

//T

Medborgare X sa...

Tanja!

Hur tror du jämställdhetsdebatten i Sverige hade sett ut idag om inte Pär Ström hade höjt rösten för ett par år sedan?

Det är tack vare honom och det "tonläge" som han använt som feminismen äntligen har börjat kritiserats och ifrågasättas. Många killar och tjejer som är i din ålder har blivit marinerade i feministisk ideologi från skolåldern och fått feministiska floskler inlärda, utan att någon gång ifrågasätta dem. Det är därför som många av er reagerar så starkt på Pär Ström när han sticker hål på ballongerna och när han kör med speglingar av den feministisk av retoriken.

Plötsligt visar han hur nakna de feministiska flosklerna är och att det finns mängder av områden där män har samma typ av nackdelar som kvinnor har på andra områden. Något som feminister nu har tvingats erkänna (vilket de inte gjorde för bara 5 år sedan).

Men det är en lång väg kvar. Feminismen har tagit ett oerhört starkt grepp om Sverige och det finns mängder av genusvetare och feminister på landets universitet, myndigheter, kommuner, statsförvaltning och inom politik och media som får sitt (ofta skattebetalda) levebröd från att driva de feministiska teserna och flosklerna. De kommer inte att släppa taget utan enormt motstånd. De kommer att göra allt för att tysta Pär Ström och de är INTE intresserade av någon debatt. De vill inte förlora sin framtida lön och pension.

Så även om du själv och ett litet fåtal andra femnister är intresserade av en dialog så är ni tyvärr inte representanta för feminismen i stort och speciellt då inte de feminister som har stor makt och får sitt levebröd av feminismen. Till dess de lägger sig på rygg och kapitulerar behövs Pär Ström och hans "tonfall".

Men om du verkligen vill hjälpa till att snabba på processen att nå till en dialog så borde du vända dig åt de höga feministerna och börja kritisera dem och deras "tonfall". Än så länge så är det de som sätter tonen!

Tanja Suhinina sa...

T och Medborgare X:
Man kan vara hård utan att vara okunnig och inkonsekvent.

Dessutom blir det ju askasst av Ström att kritisera när feminister använder dålig ton och sen själv göra det hela tiden. På samma sätt som den här serien i Bang http://ablativ.blogspot.com/2011/09/mer-om-serien-i-bang.html Om ni följer länken kommer ni förresten se ett av många tillfällen när jag kritiserat feministers tonläge. Det här inlägget som vi just nu kommenterar under är ett annat av dessa mpnga exempel.

Johan sa...

"Hur tror du jämställdhetsdebatten i Sverige hade sett ut idag om inte Pär Ström hade höjt rösten för ett par år sedan?"

Man kan ju hoppas att den hade varit trevligare, mer konstruktiv och att det hade funnits större utrymme för personer som tycker att män särbehandlas negativt att möta personer som tycker att kvinnor särbehandlas negativt och samarbeta kring frågorna. Men det kanske är naivt att tro att en enskild person har spelat så stor roll.

Det är ju just att frågor som mäns rätt på lika villkor som kvinnor bilda relationer till sina barn, faktiskt är viktiga som gör det så trist att Ström till exempel kastar skit på genusvetenskapen, ett utmärkt verktyg för att uppmärksamma sådana orättvisor.

//JJ

Anton sa...

Jag är inte säker på att det är avsiktlig, men Pär och Pelle kör någon sorts cop/bad cop-taktik, och den verkar fungera ganska bra. Folk retar sig på Pär och blir provocerade av hans gapiga stil, och känner att de kan samarbeta med Pelle som ju ändå är rätt sansad.

Johan: genusvetenskap förtjänar all skit den får kastad på sig, och lite till. Den är en politiskt styrd pseudovetenskap och inte ett utmärkt verktyg för något alls. Men det är ju bara vad jag tycker.

Johan sa...

Ja. Det är bara vad du tycker.

//JJ

Andreas sa...

Om man jämför Pärs blogg med någon sorts majoritet av de feministiska debattörerna så är tonen i de feministiska både tråkigare och mer aggressiv/anklagande, mindre öppen för andra perspektiv och mindre benägen att ta till sig någon form av kritik, samtidigt som de befinner sig i en ständigt nedåtgående negativ spiral.

En del i den här trenden kan man se i 15:51-kampanjen, där man upprepar samma ohederliga lönediskrimineringsresonemang som motbevisat sedan länge, inte bara av Pär Ström utan även i forskning och åtminstone en statlig utredning.

Varför förvänta sig att Pär ska vara moraliskt rättskaffens och hundra procent saklig och strikt konsekvent när feministiska debattörer uppenbart inte har någon tanke på vare sig saklighet, etik eller konsekvent argumenterande? Det är ju precis det som Pär kritiserar och rapar efter och dessutom i LÄGRE grad!

Om ni ska kritisera Pär så bemöt honom då i sak och på den nivån ni förväntar er av honom och inte bara genom att käbbla om vilka referenser han använder och hur man kan såga dem med guilt by association och andra fula knep. Tala om vad ni själva har att komma med i form av vetenskapligt stöd för det ni hävdar, sluta gömma er bakom ord och ordlekar och ta lite ansvar för ståndpunkterna och argumenten som ni utgår ifrån.

Innan dess fyller Pär sin funktion alldeles ypperligt genom att visa hur absurd den feministiska retoriken och argumentationen är.

Andreas sa...

Efter att ha läst Sleepless artikel som länkades med beskrivningen
"Vill man läsa mer om varför Ström är svår att ta på allvarr, har Sleepless skrivit ett utmärkt inlägg i ämnet."

Så kan jag inte annat än att konstatera att den bara innehåller en lång räcka av huvudsakligen hånande svammel och hävdande av egna (och tämligen tendentiösa) tolkningar av det som Ström skriver då det uppenbarligen inte fanns något att kritisera kring det som faktiskt skrevs utan att först tillverka halmgubbar.

Något egentligt bemötande av det som Pär Ström tar upp går inte att urskilja.

Om det är det nivån som ni förväntar er att Pär Ström ska uppfylla i debatten så ser jag inte vad kritiken går ut på för det gör han redan med råge.

Lars sa...

Läste artikeln av sleepless. Innehöll inte mycket vettigt, mest en massa nedvärderande omdömen och hånfulla kommentarer. Ganska typisk feministblogg skulle jag nog säga. Vad var det du såg som så fantastiskt där?

Hampus Eckeran sa...

Läste artikeln av Sleepless. Mycket bra som förtjänstfullt dissikerar Ströms dumheter. Därför som ingen har bemött den i sak utan föredrar att komma med svepande omdömen utan fakta bakom.