tisdag, januari 31, 2012

Forskningsskolan del 5 - studenterJag har tidigare skrivit att undersökningsdeltagare ska helst uppfyller följande kriterier
  • Är lätta att få tag på.
  • Är tillgängliga på dagtid, då forskaren jobbar.
  • Vill ställa upp på saker för liten ersättning.
  • Om de får betalt - kan ställa upp på att jobba några timmar eller dagar.
Det finns en grupp som är försedd med generös fritid, taskig ekonomi, och är många på samma ställe (och nära forskarna!!!) - studenter.

Studenter är i min bransch en av de mest överrepresenterade grupper man har forskat på. Billiga i drift och ivriga efter nya upplevelser har de tryckt på knappar, lekt fängelse och runkat i burk. Flera av mina bästa vänner har kissat i tratt. Jag har suttit med mätare över hela huvudet. Mina vänner fick pengar. Jag fick biobiljett, håret fullt av elektrodgel, och aktiv dos lugnande.

Vill man briljera är det rätt safe att med viss trötthet i rösten fråga "har de mätt amerikanska studenter igen?" mr någon berättar om nya spännande resultat i branschen "hur män och kvinnor skiljer sig sexuellt". Det är goda chanser att man får rätt och imponerar på omgivningen. Överanvändningen av studenter verkar ibland vara lite av ett internskämt av folk som är intresserade av den typen av rön. Och visst kritiseras det ibland!

Som jag skrev tidigare ska man inte generalisera utifrån sitt urval, om urvalet avviker systematiskt från populationen. Har man forskat nånting på studenter är det klokt att överväga om det gäller alla. Socialt är ju studenter ändå en speciell grupp på många sätt. Ofta tänker man dock att studier som handlar om biologi är safe att göra så, för att biologiskt är man ju ändå rätt lika.

I många sammanhang stämmer det säkert. Men jag tänker genast på ett klassiskt exempel - kvinnlig orgasm. Generellt sett utvecklas kvinnors orgasmförmåga en del med åldern - man lär sig sin kropp mera och hittar flera och annorlunda sätt att nå klimax på. Män har generellt en mycket enklare och kortare väg. En hel del av kunskapen om kvinnliga orgasmer kommer från studentskor - en grupp som, åtminstone förr i tiden, förmodligen orgasmerade betydligt mindre än vuxna kvinnor i snitt. Men studentskornas resultat generaliserades ändå till alla kvinnor - för varför skulle en sån sak som att man pluggar på högskola påverka ens biologiska orgasmfunktion?

Sådant kan man tänka på nästa gång man läser i tidningen att 238 personer har tittat på bilder på kattar och hundar på en skärm och associera dem med att få elstöt respektive att få en bit ost. Var de studenter? Och vad innebär detta för katt- och hundforskningen?

Och så nån gång kommer det ett nytt avsnitt av forskningsskolan!

2 kommentarer:

Anonymus Maximus sa...

Intressant!

Vill göra ett tillägg: Inom data och fysik så finns det ett koncept som heter "solution by graduate student". D.v.s. för att lösa ett knivigt problem så låser man in en student i ett rum med problemet tills denne producerar en lösning eller resultat.

Användbart inom optimeringsproblem eller att titta igenom miljontals bilder från partikeldetektorer.

Tanja Suhinina sa...

AM:
Studenter är överlag ett fascinerande folk - högutbildade typer med lite pengar och mkt flexibel tid.