söndag, december 11, 2011

Det var bättre förr, typ det senaste förr, förret innan det var fel

Läser GenusNytt-kommentarer kring att en pojke inte fick vara Lucia på sin skola. Det är inte konsensus där, direkt. En del tycker att det är rimligt att se det som en jämställdhetsfråga. Andra tycker det är tramsigt. En del hänvisar till traditioner - Lucia är ju en kvinna.

Jag tycker det är intressant hur traditioner ses som någonting statiskt, när de i själva verket ständigt förändras. En manlig Lucia har kanske inte särskilt mycket med originalmyten att göra. Men vad har en blond tjej som valts i skolans popularitetstävling med originalmyten att göra? Vad har luciatåg med mytens Lucia att göra? Vad har moderna firandet med hennes martyrskap att göra? Varför bär hon inte på två ögon i en skål?

Jul och påsk är traditioner, men hur de firas har varierat under olika tidsperioder och länder. Det varierar till och med mellan olika familjer. Det är traditioner, ja, men hur plastiska är inte de? Nya seder tillkommer, gamla glöms bort. Det är så traditioner funkar. När man säger "det är faktiskt en tradition" så öppnar man just upp för förändring. Har ett sicilianskt helgon kommit att anses bäst kunna representeras av en blond, konventionellt söt, flicka som sjunger fint, så kan det nog bli en man också. Traditioner förändras. Så har det alltid varit.

5 kommentarer:

Jo sa...

En av mina jobbarkompisar har en son som blev vald till mellanstadiets lucia på sin skola, om jag minns rätt.

Patrik sa...

"Det var bättre förr, typ det senaste förr, förret innan det var fel"

Så sjukt välformulerat.

Anonym sa...

Vi hade en liknande händelse på min högstadieskola när jag gick i 7an. Ungefär två månader innan Lucia fick alla klasser rösta på "vilken niondeklassare som helst" för att nominera fem kandidater som hela samhället fick rösta på sen. Det året blev en kille nominerad, vilket direkt avfärdades som ett skämt - klassföreståndarna hade till och med samtal med varje klass om hur dumt och fånigt det var.

Henric sa...

Den ursprungliga skandinaviska luciatraditionen har väl heller inget med det sicilianska helgonet Lucia att göra, utan går tillbaka till sedvänjan med att i grupp dyka upp med "lussebrud" och lussa hemma hos folk på morgonen. Vad jag har förstått så var det en ursprungligen helt könsneutral företeelse!?

Anton sa...

Nja... traditioner är väl snarare traditioner eftersom man upprepar dem under lång tid och inte ändrar på dem så mycket mellan gångerna?

Hela "kille som lucia"-frågan känns meningslös, mitt minne av alla såna incidenter var att det var kul och lite förbjudet att rösta på en kille som lucia, hö hö.