måndag, augusti 15, 2011

Men är ljus vågor eller partiklar?

Jag har inte ork att avsluta min Cosmoprenumeration. Ibland funderar jag att införa motsvarande Cosmodiss, men svenska Cosmo är faktiskt inte helt lika galen som amerikanska. Däremot bär senaste numret på en pärla som jag vill dela med mig av. I artikeln Skönhet som boostar ditt humör, som handlar om typ att en sund kropp och en sund själv är en snygg kropp. Typ att man blir tjusig om man sover.
Färgpeppa humöret
Det är välkänt att färger i ditt hem kan påverka ditt humör, så egentligen är det inte så märkvärdigt att detsamma gäller för din makeup. Färgterapeuten Judith Molnar förklarar hur det fungerar.
- Färger består av ljus och ljus är i sin tur nödvändigt för att vi ska bilda hormonet serotonin (som gör oss pigga, glada och alerta, reds anm), menar Judith Molnar.

Så, eehh, nån som vill ha en bunt Forskning & Framsteg från mitten av 00-talet? Jag behöver ju uppenbarligen ingen mer populärvetenskap än Cosmo*...

* Alltså, allvar, det är hyllrensning hemma, vill nån ha?

4 kommentarer:

m sa...

Men men men ... Man ser ju inte färgerna på sitt eget smink, väl? Ska man glo i speglar hela dagarna?

lilla jag sa...

Jag tror att mjukt ljus är vågor och hårt ljus är partiklar. Vad tror du?

Maria sa...

Haha! :D *dör*

Anonym sa...

På min startsida på facebook dök det upp en länk till wikipedia om just melatonin häromdagen, i samband med att den lokala hälsokostaffären gjorde reklam för någon ny produkt. Tydligen är det så att serotonin bildas av just melatonin: http://sv.wikipedia.org/wiki/Melatonin. Men vad det nu har att göra så där överhuvudtaget med smink fattar jag inte. Som m säger så ser man ju inte färgerna på sitt eget smink. Å andra sidan tycker jag ju att jag blir gladare av starka, klara färger, så man kanske känner sig pigg just medan man sminkar sig då?

Jag antar att de på något vis härleder det till att serotoninbrist kan orsaka depression, men det har ju i sig ingenting med ljus att göra. Nu har de nog riktigt blandat ihop saker. Brist på sol under vintern kan orsaka D-vitaminbrist, vilket i sig kan orsaka depression, men det är inget som går att motverka med färger utan enbart med UV-strålning genom exempelvis ljusterapilampor.

Hur råddigt som helst, ju. Cosmo ska nog hålla sig borta från allt vad vetenskap heter.