torsdag, juni 10, 2010

Sexotism

Jag har tänkt lite på andra SATC-filmen och det här som hon som jag glömt vad hon heter på riktigt på Like A Bad Girl Should skrev om att tjejfilm är shoppingporr och herrfilm är våld, och det här med exotism.

Sen kom jag att tänka på att både SATC2 och Prince of Persia har kritiserats för hjärndöd och exotism, och de exotifierar väl typ samma Arabland? Jag ha inte sett nån av filmerna och lär nog inte göra det sådär jättesnart. Har nån annan smart jämfört dem och dragit slutsatser?

16 kommentarer:

Vän av ordning sa...

Liza heter hon

Anonym sa...

Håller med föregående talare. Annars var filmen inget som lämnade några bestående varken men eller upplevelser.

Clara sa...

Förutom att Persien inte är ett arabland dårå.

Fredrik Stangel sa...

Clara: Jag tror det spelar minimal roll för den genomsnittlige västerländska biobesökaren.

Anonym sa...

Hej! Såg du dokumentären Pascha om den tyska bordellen i Köln? Blev nyfiken på vad du har för åsikt i prostitutionsfrågan. MVH Anna

Tanja Suhinina sa...

Hej, Anna!
Inte sett. Min generella inställning till prostitution är att jag har fett svårt att se varför det inte skulle vara okej att ha sex för pengar. Däremot tycker jag att frågan kompliceras oerhört av maktobalans mellan män-kvinnor-fattiga-rika och att yrket är stigmatiserat.

Anonym sa...

Ser du inga problem alls med att människor säljer sex för pengar rent generellt? Varför? Jag håller inte alls med dig om denna inställning och tycker att en sådan uppfattning är fett knasig, men jag är intresserad av att höra ditt resonemang. MVH Anna

Tanja Suhinina sa...

Lite anledning har du här: http://ablativ.blogspot.com/2010/03/6.html
Dessutom har jag själv sålt sexuella tjänster så jag tycker det vore damn puckat av mig att säga att det är okej för mig men inte för andra.
Om du vill kan jag utveckla. Varför tycker du att min inställning är knasig?

Anonym sa...

Ja utveckla gärna. Jag har många invändningar mot att sälja sex för pengar. Jag tycker att människor ska ha precis så mycket eller lite sex de vill med precis vilka de vill exakt när de vill, MEN: Varför göra business av det? Vad genererar det i, tror du själv?
Anna

Fredrik Stangel sa...

@Anna:
"Jag tycker att människor ska ha precis så mycket eller lite sex de vill med precis vilka de vill exakt när de vill, MEN: Varför göra business av det?"

Varför skulle man förbjuda andra att göra business av det, om man anser att "människor ska ha precis så mycket eller lite sex de vill med precis vilka de vill exakt när de vill? Normalt borde förbud grunda sig i särskilda skäl, inte tvärtom (särskilda skäl krävs för avsaknad av förbud) som i ditt argument.

Endera tillkänner man envar rätten att avgöra vad som är "precis så mycket eller lite sex de vill [ha] med precis vilka de vill exakt när de vill", eller så frånkänner man dom delvis den rätten. Endast i det senare kan man logiskt argumentera för ett förbud mot prostitution. Det andra är en motsägelse.

Anonym sa...

Som jag förstår dig, så menar du att för att kunna vara emot prostitution så avsäger jag människors rätt att kunna göra vad de vill - deras frihet kort och gott - samt på ett sätt sätter mig över dem? Jag har märkt att detta är ett relativt vanligt motargument när man pratar prostitution och att man är emot detta. Jag förstår din och andras synpunkt (rätta mig gärna om jag missförstod dig) men vill då också säga att jag, personligen, tror inte någonstans att det inte ger personliga men hos en människa som säljer sin kropp och det är det det här handlar om också tycker jag. Prosititutionsfrågan är ju heller inte den enda frågan där man kan diskutera människors frihet och rätt att göra vad de vill. Narkotikafrågan kan vi ju ta som ett exempel. Frånkänner man inte människors rätt att knarka då med ett sådant förbud mot detta tycker du? Personligen är jag inte heller för en legalisering av narkotika, för att jag tror att det, liksom prostitution, skadar människor. På det sättet frånkänner jag människor en viss frihet att göra hur de vill, och jag kan inte se det som ett problem utan tvärtom minskar det en hel del problem tycker jag. Man kan absolut tala om frihets-aspekten men jag tycker likväl att man också kan se till de andra rent moraliska delar, som också väger starkt in och se vad som blir följderna av prostitution tex. Vi vet ju också att prostitution inte enbart handlar om en människas fria vilja att sälja sex, utan har med sociala och ekonomiska aspekter att göra. I Sverige är det ju inte heller straffbart att sälja sex utan att köpa det, vilket jag helt sympatiserar med. /Anna

Fredrik Stangel sa...

"Frånkänner man inte människors rätt att knarka då med ett sådant förbud mot detta tycker du?" Ja, det gör man naturligtvis med ett sådant förbud. Men det är väldigt få som debatterar med ett argument i linje med alla människors rätt att ta narkotika. Men det finns en föreställning om att man samtidigt kan vara för allas lika rätt till egen kropp, och för ett förbud mot prostitution. Det kan man inte. Det är en uppenbar logisk motsägelse.

Om man är för ett förbud mot prostitution, har man i och med detta accepterat en godtycklig begränsning av rätten till den egna kroppen. Detta är ett faktum. Det ligger ingenting värderande i denna observation.

Tanja Suhinina sa...

Anna:
Jag ska försöka få ihop ett inlägg om Pascha-filmen ikväll. Under tiden vill jag gärna ha ännu mer förklaring på hur du får ihop att människor får ha hur mycket sex de vill med vem de vill och att sex för pengar inte är okej.

Anonym sa...

Otydligt formulerat av mig tidigare. Vad jag ville ha sagt är helt enkelt att man inte ska sälja sex och inte köpa sex, thats it. Aldrig. Fokus bör också ligga på de som köper eftersom de är ett stort problem. Sexköpslagen i Sverige är bra och jag hoppas att vi kommer att ha den kvar.
Anna

Fredrik Stangel sa...

"Sexköpslagen i Sverige är bra och jag hoppas att vi kommer att ha den kvar."

Vad är din åsikt om att lagens åverkan på traffickingen effektivt är noll, enligt den offentliga utredningen?

Anonym sa...

"Frånkänner man inte människors rätt att knarka då med ett sådant förbud mot detta tycker du?" Ja, det gör man naturligtvis med ett sådant förbud. Men det är väldigt få som debatterar med ett argument i linje med alla människors rätt att ta narkotika. Men det finns en föreställning om att man samtidigt kan vara för allas lika rätt till egen kropp, och för ett förbud mot prostitution. Det kan man inte. Det är en uppenbar logisk motsägelse.

Om man är för ett förbud mot prostitution, har man i och med detta accepterat en godtycklig begränsning av rätten till den egna kroppen. Detta är ett faktum. Det ligger ingenting värderande i denna observation."

Man inskränker ju inte rätten att människor får göra vad de vill med sin kropp. Det är själva betalningen man förbjuder dvs. att människan blir en handelsvara, men själva sexet förbjuds ju inte. Sex kan de ha på vilket sätt de vill med vilka de vill hur mycket de vill MEN utan betalning inblandad. Eller hur? Det är inte sexet i sig som förbjuds, för sex får de ju ha. Så ditt argument är inte hållbart. Det är med betalningen som en annan dimension kommer in i bilden, då handlar det plötsligt inte om sex enbart utan också om att någon ska tjäna på det. Plus massor med problem därtill (min åsikt). Här kan man tycka olika huruvida prostitution är bra eller dåligt som företeelse, men att det är en begränsing av den egna kroppen är alldeles felaktigt i mina ögon.