fredag, juni 26, 2009

No, you first!

Jag har på ett par bloggar sett länkar till en artikel i Expressen där man drar slutsatsen att datanördar är bäst i sängen utifrån... äh, jag citerar
Enligt en brittisk undersökning genomförd bland över 2000 personer är de som jobbar inom it- och tekniksektorn mindre egoistiska i sängen. Undersökningen visar också att de som jobbar inom fitnessbranschen eller går regelbundet på gym är mer troliga att agera själviskt i sängen och tänka mer på sina egna behov än på sin partners.

82 procent av it-arbetarna som var med i undersökningen sa sig tänka på sin partners sexuella behov över sina egna.

Bortsett från alla andra tusen saker som är tveksamma med att dra slutsatser om datanördarnas bästhet... vem är det som har hittat på tanken att tänka på sin partners behov före sina egna är att vara ett bra ligg? Jag är inte helt okej med det.

Eh... discuss!

Intressant
. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

17 kommentarer:

Mrs. Lin sa...

Ugh jag har en ny partner nu som envisas med att "tillfredställa" mig och inte ta för sig något alls för egen del, eller kräva det för den delen. Det är riktigt, riktigt jobbigt för det får MIG att känna mig dålig som faen. Man vill ju ändå att folk ska ta för sig lite, så man får känna sig sexig och åtråvärd, inte som något som ska "tas om hand". Bleh.

Tanja Suhinina sa...

Word.

Αλεξανδρος sa...

Det beror naturligtvis helt på vad som menas med att "tänka på sin partners sexuella behov över sina egna". Som vanligt en definitionsfråga alltså, och innan man har en definition som åtminstone är betydligt mindre vag än ovanstående kommer åsikterna att gå isär onödigt mycket. Kommunikation är svårt. ;)

felmoftan sa...

Tja, att inte alls tänka på partnern anses ju allmänt vara fult, om man får tro decenniers populärkultur. Och om en ytterlighet är dålig så måste det goda såklart finnas vid den motsatta ytterligheten!

David sa...

Ah, den livsviktiga symbiosen mellan värdelös forskning och värdelös jounalistik.

Det bästa är att undersökningen bara frågar om de tänker på sin partners behov och de ba "jadå!"

Jack sa...

Jag tycker ofta det antyds (i skvallertidningar å ytliga rådgivningsspalter) att något av den bästa egenskap man som älskare (främst riktat till män) kan ha är förmågan att sätta den andres (kvinnans) behov först. Det visar att man är hänsynstagande, insiktsfull,medveten och inte någon egoist ("machosvin"). Att man är en schysst och bra kille helt enkelt.Snäll. Bra människa..

Jag har stött på resonemanget om att nörd(killar) är bra i sängen (och då pratar vi kanske lite yngre människor) men då handlar det om att de är överlyckliga över att öht få komma till och att de kommer att rikta hela sitt superfokuserade nördsinne på att tjejen ska få de bra. Och det är ju bra. väl.. eller? Tja, i allafall där som ett slags statement mot primitiva, självcentrerade bad boys iallafall. Alltid något...

Jag tror hela grejen med såna artiklar å påpekanden om nördars älskogskicklighet egentligen handlar om en sorst pedagogik. Man vill få ut budskapet att det är jätteviktigt att som man inte glömma bort kvinnans behov och njutning (och helst sätta den först) samt kanske lite försiktigt lansera en mer omsorgsfull, förstående och empatisk man.

Genom att sätta "förmåga att sätta parnterns njutning först" som premiss för att vara en bra älskare, så kommer nördkillen (och därmed också den nya ,självuppoffrande, försiktiga och känslosamma mannen som vi längtat så mycket efter i hundratals år) att vinna. En bra pedagogisk poäng och samtidigt ett tänkvärt budskap till unga generationer män som annars kanske riskerar fastna i bad boy-fällan.

Tanja Suhinina sa...

...och istället fastna i nice guy-fälan? =)

f sa...

Nu var ju uppenbarligen det här ett pr-trick. Undersökningen gjord av pr-företaget 10yetis för lanseringen någon slags tv-spels sida. Briljant cynism. Som verkat fungera, the sun har adress till tv-spelssidan tex. Och en massa annan brittisk media.

Jag hittade dock inte original press-releasen men någon skrev att det här dessutom bara gällde typ, par.

förövrigt kan man väl vara hur självisk som helst vad gäller sex men då ska man väl kanske ha lite tur om det uppskattas men det är ju dels en annan sak att vara osjälvisk än att (säga sig) sätta sin partners behov först och ja, det fina är väl om ens egna "själviska" behov går ihop med någon annans, två personer som gillar att ha sex kanske lättare kan ha bra sex än om det bara är en av dem som gör det.

ja hur som helst:
nu är det väl mest bara köpt (sätta partnern före=greatness) för att tanken på it-arbetare som sexgudar är så kul, så oväntat, så tokigt. hoppas jag?

Men motsatsen är väl ifs ett problem, att sätta sina egna behov före den andres, i alla fall om man gör det konsekvent och inte har tur med att partnern gillar just vad man själv vill göra, och hur och inte vill ha något att säga till om. Det kanske är också är en förklaring till att man köper det hela. Lite som felmoftan skriver. Fast jag slår uppenbarligen fast att det är så och inte bara anses så... hm

Jack sa...

Tanja: Ja!

anon sa...

I filmen Revenge of the nerds görs en annan analys: nördar är bra sexpartners för att de jämt tänker på sex. Sportfånarna däremot är sämre partners för att de jämt tänker på... sport.

Annars: http://3.bp.blogspot.com/_qx0KlYH5ZMU/SgFdM_vImdI/AAAAAAAAA1E/wYCJGEEZHbU/s1600-h/orgasm.jpg

felmoftan sa...

ska kanske förtydliga att när jag skrev "anses" så menade jag inte nödvändigtvis "inte är".

Anonym sa...

Hm. Jag har en aspekt som jag åtm tror att jag anammat åtm till hälften på ett medvetet plan. Krystad mening men uttalanden om sex i allmänhet i egenskap av genuset "man" känns från mitt perspektiv som något som per automatik behöver tas med en stor lastbil salt.

Jag prioriterar medvetet njutningen hos min partner över min egen njutning. I huvudsak av två anledningar; 1. jag går igång som fan på att min sex-partner njuter (om det märks!), 2. mina partners är alltid till större del kvinnor (jag vill inte tvingande påföra någon ett genus).

Njutningsprioriteringen är alltså delvis en sorts feministiskt utövande. Jag har varit med så många som inte känt sig trygga i den "lilla" sexualitet de åtm haft och därför har det inte känts mer än rätt.

Ett exempel en annan praktisk "åtgärd" jag kört med har varit att fokusera på annat än penetrering.

Förenklat uttryckt har det för mig varit samma grej som att köpa dildos till mina vänner - för att underlätta utforskandet av den egna sexualiteten (jag har försökt propagera för enkare vibratorer men de har envisats om att få dildosar). Att då höja "den kvinnliga sexualiteten" över "den manliga" har då också känts nödvändig (jag är inte essentialist, tolka mig gärna rätt, det är varmt).

Men samtidigt så tänder jag ju också på genus som agerar anti-normativt. Äh, jag vet inte, det känns alltid svårt för mig att skriva om sex och i synnerhet någon annans sexualitet utifrån mitt perspektiv som vit medelklassman. Jag är iaf inte ute efter cred.

Anneli sa...

Jag funderade lite på det där med att sätta sin partners njutning först = bärtre älskare. Då handlar det på något sätt om att man är bra i sängen om man presterar mellan lakanen, istället för att koncentrera sig på att njuta och ha det skönt. Jag tror definitivt att det blir bättre sex om båda parterna koncentrerar sig på att det ska vara skönt, och inte bara på att den andra ska njuta. Det är trots allt ännu svårare att njuta okoncentrerat och på beställning än att prestera under samma premisser, och det är svårt att kunna koncentrera sig och hänfalla åt att just ha det skönt om man hela tiden har "har han det skönt, har han det skönt?" malande i bakhuvudet.

Matilda sa...

Det är ganska tråkigt och frustrerande i längden att ha sex med en person som mest bry sig om sin egen njutning. "Om båda tar ansvar för sig själva". Speciellt om den personen är starkare (inte fysiskt) än vad man själv är.

felmoftan sa...

Kolla! Senaste Savage Love är ju lite apropå det här.

Anneli sa...

Äh, det är minst lika tråkigt att ha sex med en "snäll kille" som "bara bryr sig om att hon ska ha det skönt" också. :p

Tanja Suhinina sa...

Note to self:
Skriv ett inlägg om det här imorgon. När du är vaken. Stödord:
- om A fokuserar på Bs njutning för att det gär A kåtare, kan A verkligen ses som osjälvisk
- prestera en annans njutning
- prestera sin egen njutning
- njutning = ta emot sexuell stimulans. Men vad händer med njutningen i att ge?