lördag, januari 12, 2008

Vi svenskar är så stela

Jag har en för omgivningen irriterande vana att skaffa meningar som jag jämt deklamerar i vissa situationer. Ett tag sa jag alltid "Frankrike - revolutionens vagga" när landet Frankrike nämndes i ett samtal. Jag såg ut att mena det också. Under en annan period rynkade jag pannan och himlade med ögonen samtidigt som jag sade "när resten av Europa låg i ruiner..." närSverige under 1940-talet kom på tal.

Mitt nya favorittjat är "vi svenskar är så stela". När jag säger det försöker jag se ut och låta som folk ser ut och låter när de på allvar hävdar att vi svenskar är så stela. Lite ursäktande, lite beklagande, men ändå med en stolthet av "jag är [dålig] men stolt ändå av ren princip"-typen. Jag är så trött på "vi svenskar är så stela" att det inte finns. Jag är faktiskt förbannat trött på hela "vi svenskar är så..." över huvud taget. Särskilt "... stela" och "... lagom".

Jag är apatrött på att lagom anses vara någon sorts nationalsymbol. Nästa gång jag hör någon säga att ordet lagom inte finns i något annat språk än svenska kommer jag... öh, inte osäkra min Browning och inte heller motsäga människan som uttalar sig, utan nicka och säga "vi svenskar är så stela". Men innerst inne kommer jag vilja gå därifrån. Särskilt om människan sedan kommer försöka motovera sitt uttalande med att sådant Sverige är känt för utomlands är typiska fall av lagom och är kända för att vara just det. Typ IKEA.

Här. Var så goda.

GODTYCKLIG FEM-I-TOPP SAKER SVERIGE ÄR KÄNT FÖR UTOMLANDS

5. IKEA
Man skulle kunna tro att IKEA är känt för att den erbjuder designkopierade möbler billigt, men egentligen är IKEA känt för att sprida lagom som man får pyssla ihop själv.


4. Björn Borg
Lagom, och dessutom väldigt jante. Vi svenskar är så jante.


3 . Nobelpriset

En lagom viktig utmärkelse som firas med en helkväll av lagom.


2. ABBA
SI-enheten för lagom sedan 1974.


1. Astrid Lindgren
Kvinnan bakom Pippi Lagomstrump och Emil från Lagomberga.


Bubblare:
Ingmar Bergman, socialdemokrati, stål, Olof Palme, Bofors, vackra kvinnor, sexköpslagen, vikingar, Volvo, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, tetrapack, frigjord sexualitet, köttbullar, August Strindberg.

RYSSBONUS
I ryska finns det flera substantiv som får ny innebörd med "svensk" framför sig. Här är tre av dem.

Svenskt bord - smörgåsbord, alltså. Om lagom kunde vara mat skulle det vara smörgåsbord, eftersom man äter lagom mycket - dvs så man nästan sprängs.

Svensk vägg - klätterställning a la gympasal, ribbstol, alltså. Jag vet inte varför het heter så, basånivet.


Svensk familj - sexkollektiv, jag har mest hört uttrycket om sammansättningen en kvinna och två män.


Sverige är allt annat än lagom, snarare tvärtom, och jag förstår uppriktigt inte vad människor får ut av att lite ursäktande stämpla "lagom" i pannan på landets hela infödda befolkning. Eller någon annan etikett för den delen, "vi svenskar är så stela" låter inte mycket bättre i mina öron. Eller "vi svenskar är så jante". Och särskilt när dessa egenskaper sedan framställs som någonting Sverigeunikt ("i Danmark är ju allt, som bekant, mer kontinentalt, och till och med i Norge, fast det var de som hittade på jante...") och omgivningen nickar igenkännande när talaren orerar att inget annanstans i världen är det så tabu att tro att man är nåt och sticka ut. Jag förstår det inte alls. Vill man hitta på några egenskaper att ena nationen runt, varför inte välja nåt bra och trevligt och som faktiskt inte finns precis överallt.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,
Alla bilder i det här inlägget är hittade med Googles bildsök.
När jag skulle skriva "lagom, jante" i andrabloggarom-fönstret råkade jag först skriva "latte".

20 kommentarer:

David sa...

Nästa gång jag har sex skall jag peka på min stelhet och säga "vi svenskar är så stela!". Zing!

M sa...

Åååh, tack tack tack.

Jag tror precis som du hintade att det finns en sorts stolthet i det där "men vi är ju så stela! så jante!" som i slutändan går ut på att "egentligen är det väl ganska fint och skönt att vara stel, eller hur? Men jag erkänner i alla fall att jag är en stel svensk!" eh. Jag vet inte om jag lyckas förklara vad jag menar.

Och så hatar jag när folk pratar om Jante som en person. Jag vet inte riktigt varför det är just det som är mest irriterande, men så fort någon talar om att typ "slå Jante på käften" eller så så... grr!

M sa...

Ps. "Svensk familj" = Trio = WIN.

Anonym sa...

Och så hatar jag när folk pratar om Jante som en person. Jag vet inte riktigt varför det är just det som är mest irriterande

Det, eller att de tror att "jantelagen" är ett svenskt påfund. De borde i vilket fall som helst dömas till tvångsläsning av "En flykting korsar sitt spår" tills röven blöder.

Anonym sa...

Lite kuriosa om den svenska väggen aka ribbstolen: Det var Ling som införde den i större skala. Det kan till och med vara han som "uppfann" den; här är jag mer osäker. Den och bänken var de enda redskap som användes i Linggymnastiken - alla Sveriges gymnastiklektioners och Friskisklubbars ursprung. Det hölls en Lingiad samtidigt som ett OS i Stockholm, och åskådarantalet på Lingiaden översteg vida det på OS. Linggymnastiken var helt utan tävlingsmoment och var ungefär "till för att stärka det svenska folket och bidra till försvaret av landet". Ling var minst sagt nationalist... Det är även han som är upphovsmannen bakom den klassiska massagen, som överallt utom i Sverige kallas svensk massage.

Charlotte W sa...

Den där Ling borde verkligen ha fått ordentligt offentligt spöstraff. Han & Gullan Bornemark - hur många barndomar/skolgångar har de inte förstört??? Inte ett jävla dugg lagom nånstans alltså...
Förresten - två tyska begrepp med svenskordet i sig:
- Schwedische Gardinen = fängelsegaller
- Schwedenrätsel = korsord
Ökar på förvirringen rejält...

Anonym sa...

Jag drar mig till minnes någon bok som (jag tror) DN Kultur gav ut för en sådär fem år sedan som handlade om svenskheter. De kom fram till att av alla svenskheter (köttbullar, lagom, smörgåsbord, villa-volvo-vovve, osv) så är förmodligen lussebullen det enda som är unikt svenskt. Jag är beredd att hålla med. Livet är som en lussebulle.

Silme sa...

Ordet lagom har åtminstone en direkt översättning till et norskt ord, men du hör inte norrmän gå omkring och hävda de är lagom nånting...

Sen associerade jag när smörgåsbord blev nämnt till ett annat svenskt ord engelskan (amerikanskan?) har stulit och använder direkt utan att ändra på: ombudsman. Muahaha.

Tanja Suhinina sa...

David: Oh! JA! Det ska jag göra nästa gång jag ligger med ny manlig partner. "Oooh, jag ser visst att vi svenskar är stela. Och lagom!"

Mikey: Undrar om det finns nån seriös
studie av fenomenet. Just det där med stolthet kontra att det egentligen är dåligt men kanske bra ändå. Det påminner faktiskt mycket om ryssarnas attityd mot folk från västvärlden. Typ "här är det enkelt och ociviliserat och inte alls som hos er, men vi säger det med subtil stolthet i rösten".
Och hallå, vad skulle DU googla på om du snabbt behövde en bild på två män och en kvinna? ^^

Apropå jantelagen. Jag är väldigt förtjust i begreppet "jäntelagen" som jag snott av nån av Force Collantes-tjejerna. Alltså att tjejer förväntas vara lite "nämen inte ska väl jag". I alla fall som jag förstått det. Bra ord!

en_anna: Oh, det var jätteintressant.

Charlotte: Apropå korsord. I ryska tidningar brukade man förr köra med såna där symmetriska snygga korsord med siffror i och nycklarna bredvid, de heter кроссворд (crossword, alltså). Numera är det även vanligt med bildkorsord som man är van att se dem i Sverige och de heter сканворд (scanword, jag gissar på "scan" som i Skandinavien).

Tanja Suhinina sa...

Mabe02: Bra! Lussekatter har alltid hört till mina mest omtyckta fenomen inom svensk kultur.

Silme: Ombudsman är ett bra ord, på engelska låter det ju näsyan som en superhjälte! ^^

Anonym sa...

"Frankrike- revolutionernas vagga" - hot eller möjlighet

lägg till just detta. Eg från statliga PM och offentliga skrifter om säg exvis

"den täta staden" - hot eller möjlighet

"förbifart sthlm" - hot eller möjlighet (hot såklart...)

osv osv

Det användbara är att man kan särskilja riktiga statliga skrivelser från falska; går det inte att sätta till "H el M" i eftersläp så är det inte riktigt på riktigt. då har en fejkad statlig institution skrivit PMet


alltså
"Vi svenskar är så stela" - Hot eller möjlighet?

Tanja Suhinina sa...

Relevant till vad jag gör just nu:

"Dumbledore är homosexuell" - hot eller möjlighet?

Anonym sa...

DIN BLOGG ÄR JU HELT FANTASTISK.

Varfär har jag inte läst din blogg förut?

Ditt inlägg har för övrigt otroligt många poänger - och är hysteriskt roligt. Det känns som att du skulle vara en otrolig ståupp-komiker.

Och HP-nörden inom mig jublar över "svensk familj". lycka.

M sa...

Åååh, apropå "Hot eller möjlighet" (underbart, btw, kalrl) och saker man säger hela tiden... På Lärarhögskolan kommer frasen "En skola för alla" in ungerfär var annan mening. Alltså... man behöver inte ens anstränga sig, ALLA säger det. Och visst låter "En skola för alla "- hot eller möjlighet fint?


...Gissa vad den första uppgiften vi hade hette? Den hade en satt titel:

"På väg mot en skola för alla? – Hinder och möjligheter"

Nära, i alla fall!

Tomas Antila sa...

Abba - dom är så stela. Man kanske ska svara på det hela med "ja du är jävligt stel. Kan du inte vara lite lagom stel?".

Egentligen hatar jag jantelagen precis som dig. Men problemet är att jag är så himla insocialiserad i det, kanske från familjen, kanske från samhället. Så jag orkar helt enkelt inte bry mig. Så länge jag är femenist får det räcka, det tar enormt mycket på energin att ge emot vad man är skolad i.

Mest känt från Sverige utomlands? Att vi inte kunde lösa Olof Palme-mordet:D Fast egentligen ska man dra till med våra "vågade filmer med naket i!" eftersom folk i regel (?) blir generade om man pratar om sånt.
Vore kul om det var typ "vi svenskar är så fu-la".

Anonym sa...

Det här inlägget är så rätt! Jag blir så jävla trött på alla borgartomtar som gnäller över att vi svenskar är så fel på alla sätt (vilket de förmodligen enbart gör för att rättfärdiga sitt asiga borgarbeteende och sen smittar det av sig på oss vanliga dödliga.)

Anonym sa...

Sjukt roligt skrivet och dessutom helt sant.

Och bilden för att illustrera "svensk familj" fick mig att skratta högt framför datorn.

Anonym sa...

Fantastiskt att du citerar Being Boring som undertitel. Väldigt fin text är det.

Anonym sa...

du är rolig, det måste jag medge. och jag börjar också bli fruktansvärd trött på hela den här grejen med att hyckla den svenska kulturen, det svenska språket, svenskarna överhuvudtaget. jag hade en vän, som var italienare/rumän, som ALLTID skyllde saker jag gjorde eller sa eller inte klarade av på att jag var SVENSK. "du har svårt att visa känslor? det är för att du är svensk", "pratar inte med folk på bussen? det är för att du är svensk", "tycker inte om äckliga, illaluktande, fulla uteliggare? nejmen det är för att du i svensk. i italien kramar man sådana även om de försöker råna en, inte för att folk blir rånade i italien. det är bara i sverige (och möjligtvis amerika och andra u-länder) som det händer. och det är för att ni är så känslokalla. och tråkiga. och stela." väldigt irriterande, vill jag påstå.

Tanja Suhinina sa...

Tack så mycket! =)
Det är roligt att inlägget fortfarande genererar kommentarer, fast det är rätt gammalt. Det här var någonting jag längre satt och morrade åt i tysthet...