onsdag, november 28, 2007

sex som är okej och inte okej

1. OKEJSEX

Anna Svensson och Inti Chavez Perez har skrivit en debattartikel om okejsex.nu i Expressen. Om det där att kampanjen har ett behjärtansvärt syfte, men kukar bort sig på könsroller och heteronormativitet. De nämner naturligtvis det där med att tjejer kan vara skurkar i tjatsexdramer, och det är det jag ville utveckla lite.

För knappt två veckor sedan, precis innan kampanjen drog igång, gick jag till första pendeltåget med min gode vän Jonne och gnällde på att jag som tjej har svårt att ta ett nej. Jag tyckte jag skulle undervisa Jonne i det där med Hur Det Är Att Vara Kvinna. Jag får såna ryck ibland. Jonne slår tillbaka med att prata klia-sig-i-skägget och slörunka. Jag ska nu generalisera och överdriva utifrån mina kvinnliga erfarenheter. Disclaimer: heteronorm. Motiverad, iofs.

Vi tar en flicka. Vi stoppar in henne i en värld där hon hela tiden hör två budskap:
1. Män vill alltid. Jämt. Om de inte vill, går de igång så fort de ser lite hud. Det kan vara farligt farligt för att de våldtar och tafsar och kommer med kommentarer, så som kvinna ska du akta dig för korta kjolar. Men det kan också vara härligt härligt för att om du skulle få lust att ligga är det bara dra på sig en kort kjol så får du ligga tre sekunder senare. Vilken pojkvän som helst kan distraheras från vad som helst (som inte är sport) med lite sexiga underkläder. Om en tjej går in på krogen och säger "jag vill ligga" ställer kandidaterna sig i kö och det är ba att välja.
2. Kvinnor vill sällan. De ligger bara för att lura killarna att bli ihop med dem, en månad in i förhållandet vill de bara gosa. Tjejer tänder på sådant som signalerar trygghet och att killen vill försörja hennes barn, till exempel levande ljus och långsamma förspel.

Tänk nu att flickan har blivit kvinna med vuxen sexualitet och inser att hennes sexualitet könsdrift är normal - dvs mycket högre än den som beskrivs ovan i punkt 2. Vilka slutsatser finns det att dra?

1. Skiiiiiit! Jag är alla mäns drömkvinna! De vill ju ha en sån som motsvarar deras sexualitet och även om jag inte vill jämt vill jag mycket oftare än de där kvinnorna jag läst så mycket om! *hybris hybris*
2. Jag kan få sex precis när jag vill! För män vill jämt, så varje gång jag vill så vill min pojkvän med. Om han inte vill just då är det bara att porra sig lite framför honom, så går han igång!

Tänk nu på hur flickan kommer bli besviken efter en konfrontation med den hårda verkligheten. Punkt 1 ovan ska jag inte behandla nu, men punkt 2... Hon får mycket svårt att ta ett nej. Mycket. Det hotar 1 och dessutom stämmer det inte alls med hennes verklighetsuppfattning. Hon kommer bli döförvånad när hon får ett nej och börja pluta med läpparna, trycka fram brösten, smeka killen på ett sätt som på svenska heter naughty och... ja, göra allt för att kåta upp honom. För han vill ju, egentligen, en man kan inte inte vilja!

Tjejen blir alltså ett tjatsexmonster.

Och nu kan man säga "men det är ju bara att säga nej om man är kille och inte vill!" och kanske prata könsmaktsordning och att det är annorlunda från när en tjej tjatas till sex av en kille eftersom killar är starkare och har mer makt och för en tjej i vårt samhälle att "bara säga nej" är inte så bara. Men vi får inte glömma att killen växte upp i samma samhälle, med samma "alla män är alltid kåta" och för honom att säga nej till en tjej som är på kan vara precis lika "bara" som för en tjej i motsatta situationen, om än av andra anledningar.

Jag har ingen statistik på hur föhållandet mellan "tjatsex med man som initiavtagare" och "tjatsex med kvinna som initiativtagare" ser ut och hur framgångskvotena skiljer sig mellan de två, men jag tror att tjejer tjatar killar till sex mycket oftare än vad man får höra om. Jag har själv flera gånger hamnat i tjatsituationer dör det plötsligt gick upp för mig att jag höll på som värsta sortens tjatsexare och hade någon av mina tjejkompisar beskrivit sådant beteende från sin pojkvän hade jag sagt "honey, du vet vad du måste göra!". Hade det varit min pojkvän som tjatade på mig som jag tjatade på honom nu skulle han inte få ligga, däremot en skandal. Jag har ju blivit upplärd i att det är mitt ansvar att säga nej och att jag har rätt till det. Vad har män för förebilder när det kommer till att säga nej till sex? Varför vill inte okejsex passa på och göra det? Om det beror på att Operation Kvinnofrid står bakom vill jag ha feta varningsskyltar om det, så att killar inte känner sig exkluderade helt meningslöst.

*morr*

Jag skriver alltså inte det här av sån där reflexmässig akademikerungereaktion "öh, det är för lite queeeeeer", utan för att jag på fullt allvar tror att tjejer tjatar killar till sex och på lika fullt allvar tycker jag att det är sunkigt att inte lyfta fram det om man faktiskt diskuterar gråskaan i vad som är okej och inte.

2. ICKE-OKEJSEX

Som ni kanske märkt har jag avhållit mig från att kommentera VRs publicering av en intervju med en sexsäljare. För att diskussionen är tråkigoch dum och jag har inget att bidra med. Men nu stod det om saken i min DN och jag blev irriterad på ett stycke.

Att Vecko-Revyn står för "en oansvarig nedvärdering av tonårstjejer", som det står i anmälan, vänder sig Louise Bratt mot. Sex är bara en liten del av det Vecko-Revyn skriver om.
Det är säkert galet lösryckt, men det struntar jag i, för att jag som läsare inte får något sammanhang utan bara "nedvärdering av tonårstjejer = sex". The fuck?

Här kan man få läsa anmälan till JK och PO. I slutet av inlägget. Roligt, om man fortfarande orkar skriva åt humor av typen "oavsiktligt osammanhöngande dumheter".

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Anna Svensson sa...

Jag tror absolut att tjejer kan ha svårare att ta ett nej till sex. Ibland då kan jag läga till för att safea. Jag känner mig genast fruktansvärt osexig om min kille inte orkar ha sex. Som att det är ngt allvarligt fel på mig antagligen iaf delvis för att jag mot bättre vetande tror att han alltid är peppad. Det kanske kommer ngt i intelligentare form senare.

Det jag skulle säga är att Belinda Johansson nämner dig i sin krönika idag som handlar om VR-horan och en stress över att allt är ok nuförtiden. Hon tycker det är äckligt att din kille äter frukost när du pratar sex i telefon.

Anna Svensson sa...

Belinda Olsson menar jag ju

M sa...

1. Ja. Och om någon klagar på heteronorm i det här argumentet så... eh, är dom dumma! *intelligent*. Tjatsex förekommer säkerligen i samkönade förhållanden också, men där har i alla fall båda personer (oftast) växt up i samma könsroll, vilket ju gör att det du diskuterar här inte är relevant på samma sätt. Och jag tror verkligen att tjejer kan ha svårt att ta ett nej, och att andra killar kan ha svårt att förhålla sig till det om dom får veta att en annan kille sagt nej till en tjej, just för att den bild som du beskriver av tjejer och killars olika sexdrift är så stark.

2. Även om det är galet lösryckt så är står det där på sidan i tidning och det är verkligen the fuck? Jag har inte läst artikeln, men jag funderar på om det inte vore mer av en oansvarig nedvärdering av tonårstjejer" att anta att tonårstjejer inte kan läsa en artikel och själva bilda sig en uppfattning om den (det mesta jag har sett av den här debatten går ut på att ZOMG nu kommer ALLA VR-läsare börja SÄLJA SEX!).

Anonym sa...

Jag var inte sugen igår och sen började min flickvän kleta på mig och hade vi sex och sen fick jag ångest.

Ville bara intyga att det du skriver om säkerligen till viss del är sant, kom inte så långt, orkar inte läsa mer. Inte för att det var dåligt, bara att jag inte mår prima.

Tack ändå :)

Tanja Suhinina sa...

Anna Svensson: Oh shiiiiii! Jag vill läsa! TACK för tipset!

Mikey:
1. Man blir ju lite överförsiktig med att uttala sig utan att varna för heteronormen, there's always someone somewhere with a big nose som kommer och klagar på heteronorm, särskilt om man själv skriver om könsroller. Även om det är en poäng med heterogrejen =)
Jag vet inte alls hur det känns att vara kille,s å jag kanske är helt fel ute. Men det jag sett av RL-tjatsexsituationer och attityder mot tjatsex beroende på könet på den som tjatar...
ÅÅÅH! Jag glömde ju skriva en gammal favorit "höhö en kille kan inte bli våldtagen av en tjej, liksom en kille skulle bara tycka det är skönt".
AAARGH!

Anonym:
Hoppas det blir bättre och hon inte gör om det. Kan du prata med henne om det som hänt?

Stef Gaines sa...

Wörd.
Alltid haft svårt som fan att ta ett nej, vilket tyvärr gick så långt att min kille alltid säger "FY!" med sträng röst så fort jag gosar mot honom när han meddelat att han inte vill. Eftersom, ja, jag fattade inte annars. =/

Tinet sa...

Eh ... Del ett av det här inlägget är liksom mitt kärleksliv i ett nötskal.

Jag blev JÄTTEBESVIKEN när jag insåg att killar inte alls är såna sexgalningar som jag hade lurats att tro. :o(

Elin J sa...

Stef, Tinet:

SAMMA här! Ett ex beskrev mig som en "sexdemon" och flydde hals över huvud när jag druckit vin (för det blev tydligen värre då) Jag har blivit bättre sen dess, men vägen hit har varit lång och svår och fylld av pedagogiska ord från nuvarande pojkvännen...

Tanja Suhinina sa...

Alltså, JAG. IGÅR. Märkte att jag började köra "men vadå, jag är typ naken och ligger sexigt, vadå nej?"-grejen.
Urrk. Brudar.
Jag tror helhjärtat på att killar också tjatar, men jag tror bestämt att i mitt sexliv har jag tjatat så mycket mer att ingen statistisk slump kan förklara det. Och det är INTE BRA.

Anna Svensson sa...

Åh kan vi inte skriva en bok om det här? Jag har fått flera tankeställare senaste dagarna.

Hela grejen med sexiga underkläder tillexempel. Vad fan är det? Piffa upp med underkläder för det går ALLA män igång på om de nu råkat tröttna på din kropp. Typ. Och att det skulle bli trafikkaos av en HMs underklädesreklam. Är inte det skämtet lite gammalt nu eller är det så att folk faktiskt tror att det är så?

Fatta känslan av att piffa sig med underkläder, parfym, vaxning och hela skiten och sen ÄNDÅ få nej till sex. Det måste ju knäcka en.

Tanja Suhinina sa...

Bok låter bra, det var längesen.

Kul att du tar upp underkläder, jag och sambon (mest jag) har pratat om sånt ett par gånger unde de senaste dagarna. Mest att jag har kommit fram till att jag verkligen tycker att det som brukar ses som sexigaunderkläder är apafult, fast det finns underkläder som jag känner mig sexig i. Men det finns någon sorts uppfattning att man ska känna sig sexig i nåt syntetiskt med spets på. Och jag tycker liksom... äsch, det var inget. Men det är ju inte roligt när man tror att man har gjort allt rätt, och så får man ändå inget. Då måste det ju vara grundmaterialet det är fel på.
Jag är ganska arg på patriarkatet just nu.

Anna Svensson sa...

Jag har precis börjat gilla de klassiska sexygrejerna. Men i regel föredrar jag breda grejer i bomull. Men visst är det bisarrt att alla gjort en tyst överenskommelse om att det ska vara hett. Tillexempel borde inte pushup vara så högt på sexlistan för det är sjukt osensuellt med all padding. Det är väl huden man vill åt?

En annan sjuk grej är jag aldrig ens tänkt på att killar kan vara heta i sina kallingar innan jag träffade min sambo. Innan dess trodde jag att det bara fanns två typer av kallingar. De från Man och yfront.

Anonym sa...

Hejsan Tanja!

Skitbra inlägg =) Jag vet att det var länge sedan du skrev detta. Det var bara en liiiiiten grej jag ville påpeka:

Jag är en tjej som 1 år in i förhållandet "bara" vill gosa (och min kille har oxå låg sexdrift och är helt ok med det, tror han tycker det är skönt att slippa hetsen).
Min sexdrift är ändå fullt normal! Som du formulerade det så tolkade jag det som att ha låg sexdrift var onormalt (det var säkert inte så du menade, jag är väl lite könslig).