måndag, juni 04, 2007

Snipp-snapp-snippa

Phonephucker "Tanja" Merkwürdigliebe säger:
Hej!
Whitey J säger:
Hej!
Whitey J säger:
Det var dig jag ville prata med!
Whitey J säger:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=657463
Du inte bloggat än?


På begäran, alltså.

Jag tycker inte om snippa. Dels är ordet ett snoppderivat, dels ger den könsstympningvibbar. Jag tycker dessutom att följande delen av intervjun är underlig:
Vad är det för fel på slida, vagina eller fitta?

- De är väldigt laddade ord. En del vill ta tillbaka "fitta" men jag tycker det är svårt att värdera om. Omskrivningar är inte heller bra, som "kissen" - en katt. Eller kusimurran. Snippa är inte laddat.
Jag kan hålla med om att fitta är ett laddat ord (är inte alla könsorgansord det?), men jag har alltid antagit att kissan har med verbet kissa att göra. Svenskan har ju mus, vad sjutton skulle vi med en inhemsk pussy till? På ryska finns ett unisexord som används för genitalier i barnsammanhang och ordet motsvarar ungefär kissan/kissen (återigen, inte kattvariationen) och det är typ det enda jag gillar med rysk kultur när det kommer till genus.

För övrigt tycker jag inte att man ska använda vagina/slida om flickmuttor. Man snackar ju väldigt sällan om just slidan, utan menar främst de yttre delarna av vulvan. Vulva är ett bra ord, men mina barn ska nog säga mutta. Mutta är thött.

Är Jeff tillfredställd och nöjd med inlägget? HE BETTER.

Andra bloggar om: ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

He'd better.

Anonym sa...

Helt korrekt språkanalys, skulle jag säga. Snippa är dåligt för att det låter som en mindre och sämre slags snopp. Man kan undra om det är några baksluga radikalfeminister som ligger bakom detta, för att de kanske vill plantera in penisavunden så tidigt som möjligt i så många flickor som möjligt?

Anonym sa...

Blogge, "He better" är en fullt korrekt skriftlig återgivning av en existerande talspråksform av uttrycket ifråga, och är faktiskt att föredra om man vill väcka associationer till bad-assiga negrer i amrikannska filmer.

/felmoftan

Linus sa...

vulva låter så sextiotalsporrigt.

snippa känns mer som en feminiseringav snopp. lite mindre, lite sötare. Säga vad man vill om det, mn jag tycker det känns lite töntigt att göra så.

Om man utgår från vulva skulle kuken få namnet "vulven"... ... ... wtf?

Tanja Suhinina sa...

Mmm, badassnegrer!

En kompis till mig säger "snoppinna", det är typ bäst. Och vulva kan låta hur som helst men är fortfarande ett bättre ord än vagina i det här sammanhanget. Tjejen på myvag.net tycker det låter som Volvo. Bra!

Anonym sa...

anonym, ma bad, i'ma woop ma own ass.

Linus sa...

Fast sista plats tar "där nere", som faktist inte en är ett ord.

Merkwürdigliebe. Man blir så glad av det namnet. Det blir liuksom varmt ihela kroppen

Anonym sa...

Det värsta hos "snippa"-förespråkarna är att de förutsätter att alla tycker att "snopp" är en lyckad benämning. Själv tycker jag att det är ett vedervärdigt och makabert ord eftersom det betyder "stump" (något avbitet/avknipsat/avbränt) el dyl. Det ger också en småbarnskonnotation och jag skulle aldrig använda det för någon över fem-sex år.

Mutta och muff är gulliga barnord, i paritet med snopp men mycket finare, och själv skulle jag nog hellre använda dem istället för snippa när jag får barn. Om jag får en pojke skulle jag nog falla till föga och använda "snopp" på grund av att det (tyvärr) har fått en så allmän spridning, men definitivt bara under de första levnadsåren. (Själv sa jag f.ö. "kissen" om min kuk när jag var liten. Funkade finfint då jag bara använde den till att kissa med på den tiden.)

Kuk och fitta är utmärkta ord för vuxna. Penis och vagina (inte helt korrekt för hela könsorganet, men det funkar i de flesta sammanhang) är bra om man vill låta mer "saklig".

Och vulva är riktigt, riktigt vackert. Värdigt ett kärlekspoem eller en hjältinneedikt.

Ärligt talat är nästan vad som helst bättre än "snopp" och "snippa".


/ola he

Anonym sa...

Ja, stympningsassociationerna till snippa känner jag med, fast visst är jag van vid och bekväm med snopp... Muff är det överenskomna ordet i vårt hushåll, men det är inte ofta jag använder det. Mutta skulle också funka.

/Mattias

Tanja Suhinina sa...

Jag gillar mutta mer än muff, av fånetiska skäl.

Jag tycker att kissan/kissen är fantastiska ord. Det kan förstås bli problem med typ att barn får för sig att därnere är orent och bara har med kiss att göra, men det lär de tro ändå... öh... Anywho, jag ska använda ryska motsvarigheter på mina barn när jag pratar ryska med dem och snopp/mutta, typ, när jag pratar svenska med dem.

Anonym sa...

Mattias: "Ja, stympningsassociationerna till snippa känner jag med"

Jag menade alltså stympningsassociationer till "snopp". Men det ynglar ju av sig även till "snippa".

/ola he

Anonym sa...

Snippa får dubbla könsstympningsassociationer... både till snoppa av och klippa. Aj.

Vulva är inte så jättebra heller, eftersom det fånetiskt liknar ulv, som ju är ett annat gammalt skräckord, som i "ulven kommer"
och "varulv".

Vagina är fint, tycker jag, och rimmar på femina. Men kanske för fint och vuxet för barn. Muttan, nja, men är det inte ett derivat av Mutter? Lite för moget kanske.
"Kussimurran" är nog bäst för små flickebarn egentligen.

Vill man ha ett helt nytt ord utan gamla etymologier och associationer kopplade till det, så borde man kanske bara slumpa fram några nya fonetiska kombinationer i något
datorprogram, och sedan låta folk rösta om vilket som låter lagom trevligast.

Anonym sa...

Jag växte upp med ordet muttis. Det är ju typ som mutta fast det låter lite snällare :)
jag tänker vitsippa när jag hör snippa för att det rimmar, men i övrigt så avskyr jag snippa ungefär lika mycket som alla andra som kommenterat här. Jag förstår tanken med att ha allmännyttiga ord som snopp och snippa, men det låter fortfarande vedervärdigt.