fredag, mars 12, 2010

"Respekt - En sexbok för killar" av Inti Chavez Perez

Jag vet inte när det hände, jag vet inte om det alltid varit så, men engagemang i sexualfrågor och jämställdhet antas gå hand i hand. Tänker man mycket sexualitet antas man tänka mycket genus. Tänker man mycket könsroller är det självklart att man tänker mycket sex. Det är inte världens mest onaturliga koppling, men att de två ämnen verkar leda till varandra så självklart är i mina ögon något misstänksamt. Inte nödvändigtvis dåligt, jag gillar ju båda, men det tål att reflekteras över.


Inti Chavez Perez bok med undertiteln en sexbok för killar har huvudtiteln Respekt, det är talande och ärligt med tanke på bokens innehåll. Den handlar om sex; hur man kan göra, och vad, hur kroppar ser ut och funkar, hur man skyddar sig, porr, graviditet. Den handlar även om sådant som man skulle kalla för feminist, jämställdhet eller genusfrågor, beroende på vem som pratar och i vilket sammanhang.

Som sexualupplysningsbok är Respekt inte heltäckande i sig, men det tycker jag inte behöver vara ett problem i dagens samhälle där boken med allra största sannolikhet inte kommer vara enda informationskällan. Jag saknar bilder när könsorganen beskrivs, men jag tänker att dagens ungdom kan hitta just det någon annanstans. Vad den här boken har som många andra i branschen saknar är information som har med modern vetenskap att göra. Klitoris är således ingen liten knapp och befruktning beskrivs inte i termer av först fram vinner.

Uppdaterad anatomiinformation är en del av den helheten som gör boken speciell. Det som är det allra mest lyckade i Respekt är att Inti Chavez Perez lyckas få in väldigt mycket av sådant som, ursäkta mig, "vi upplysta och insatta" pratar om hela dagarna i en bok som är riktad till en publik som kanske inte tycker om att fördriva tiden med att snacka heterosexdiskurs. Han får in omslutande fittor, och att man kan välja var trohetsgränserna går, och att tjejer kan upprätthålla puckonormer genom att kalla killar för bög. Han får in bredare bild av porr än mainstreamfilm (fanfiction, 4 real) och att "säkert sex" ofta är ett missvisande begrepp.

Ibland nämner författaren egna erfarenheter, och jag tror man måste tänka aktivt på det för att lägga märket till att könet på partnern inte nämns. Jag vill vifta med boken framför alla som hävdar att de uppger kön även när det är irrelevant för att annars blir det så krångligt att uttrycka sig.

Boken behandlar både hur man kan ha sex med tjejer och killar, och gör det på ett ytterst avslappnat sätt. Jag vill vifta med boken framför alla som krånglar till det och faller platt när de ska vara inkluderande.

Respekt innehåller mycket sådant som allt för sällan tas upp när man pratar sex med ungdomar, och allt för sällan på rätt sätt, och framför allt - allt för sällan i media som riktas till killar.

Det är tyvärr i ungefär samma spår som min huvudsakliga invändning ligger. På flera ställen i boken står det att killar generellt har mer makt än tjejer, och jag har svårt för det i sammanhanget. Makt är ett luddigt och svårt begrepp och jag vet inte riktigt om det tjänar nåt till att ha det i boken. Är man inte aktivt engagerad i jämställdhetsfrågor har man nog hört att "män har makt" förut utan att riktigt veta ved det innebär till vardags, och jag tycker inte riktigt boken gör någonting klarare.

När killar uppmanas att tänka på maktobalansen i relationer med tjejer tycker jag att "killar har makt" blir inte bara hyfsat irrelevant utan även inte helt ärligt - det jag tycker är bra med boken är att man pratar med killar på ett sätt som man gör alldeles för sällan. Inti Chavez Perez pratar relationer, känslor och sexualitet. Jag tror nog att den som sedan späd ålder tränats i att hantera och prata sådant är den som kommer att ha makten i en situation där känslor ska pratas och relationer dskuteras. Och i en heterorelation kommer det generellt vara tjejen.

Men förutom den lilla maktdetaljen tycker jag att boken lyckas ovaligt bra. Trots sitt blygsamma omfång får den med mycket information i en ton som ger Respekt alla chanser att i framtiden bli känd som "den där boken jag läste som fick mig att känna mig normal" eller "boken som fick mig att koppla att sex inte behövde vara på det sättet som vi höhöade om i sexan".

Reeeespekt!

Respekt - En sexbok för killar av Inti Chavez Perez
Alfabeta, 2010
ISBN: 9789150111668

Behövs den?: -is -is -ibus -ibus
Spännande fakta: -is -is -ibus -ibus

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

m sa...

Det låter ju för sjutton som en alldeles fantastisk bok, ju!

Mikael Sol sa...

Denna boken skall jag köpa.

Oscar sa...

Du behöver den nog Micke.

Anonym sa...

mycket intiresno, tack