tisdag, februari 05, 2008

Klasshat och avundsjuketänk in action

Jag har på sistone halvföljt Blondinbellas blogg. Och utifall någon undrar: nej, inte för att skratta åt henne.

För er som inte läser. Isabella Löwengrip är en 17-årig tjej från ett av samhällets högre strata. Hon pluggar på gymnasiet, hon är aktiv i MUF, hon tränar, hon är social och driven. Hon verkar gå in i väggen ungefär varannan månad. Som ni kanske förstår stör folk sig enormt på henne. Jag skulle störa mig på kvinnan något galet om vi var tvungna att umgås IRL, men det är vi inte. Nu tycker jag att hennes blogg är intressant. Det är en värld jag inte har koll på och tjejen verkar rätt smart och dessutom ha självinsikt närdet kommer till hur mycket hon fått "gratis" i och med sin bakgrund. När jag var 17 fattade jag inte hur mycket mina föräldrars höga utbildningsnivå hade påverkat mig som person.

Men som sagt, det är många som stör sig på henne och det verkar vara en hel del som besöker hennes blogg bara för att skratta åt henne. Det gör de inte heller någon hemlighet av, utan gladeligen kommenterar hur löjlig de tycker att hon är, hur ful de tycker att hon är och "fattar inte att du fortsätter blogga när du är så HATAD!". Dessutom jämförs hon hela tiden med någon Kenza. De två har höga placeringar i bloggtoppen och tävlar ofta om förstaplats, men skriver egentligen rätt olika bloggar. Enligt Kenza-frälsta Blondinbella-bashare är Kenzas blogg bättre och Kenzas läsare tycker om Kenza, till skillnad från Blondinbellas läsare.

Det verkar som att det faktiskt finns någon bloggbeef där och när Kenza häromdagen postade ett inlägg där hon lät sin hund "skriva" lite skrev Blondinbella ett inlägg om hur mycket hon stör sig på folk som låter sina spädbarn eller husdjur klampa lite på tangentbordet och sedan lämna hilöewfiwhcfcbsiybct kvar och skriva "lille Nisse hälsar". I skrivande stund har inlägget (bloggen tillåter dumt nog inte direktlänkningar till inlägg, men det var i alla fall 3 februari) genererat över 280 kommentarer. Jag har sett mycket Internethat, men det där irriterar faktiskt mig mer än det mesta av varan.

Vi möter det för mina läsare aktuella "du är bara avundsjuk [på Kenza]".

Vi möter det självmotsägande "å du är så puckad jag hatar din blogg vadå om du stör dig på folks om skriver så SÅ SLUTA BESÖK DERAS BLOGGAR".

Vi möter "du är ful" och "du är dum". Vi möter "fatta hur HATAD du är".

"Blondinbimbo", såklart. "Lilla vän". "Väx upp". "Du är tamigfan patetisk".

Galla, galla, galla och kommentarer om att Blondinbella tror att hon kan vara stor bloggare genom att skriva provocerande inlägg. Och det är förstås sant, fast inte på det sättet som kommentatorerna verkar mena. Blondinbella skriver sällan om kontroversiella ämnen eller är elak mot folk i sina inlägg, oftast är hon snarare mycket positiv, skriver om sina vänner, sina fester, sina planer. Det provocerar.

Byt ut en av variablerna och mängden hat minskar: Tjej, Blond, 17 år, Framgångsrik, Höger, Överklass. Har inte ens vett att skämmas för det. Det är så lätt att hoppa på Blondinbella att jag inte ens förstår vad hatarna får ut av det. Å andra sidan verkar dissarna inte vara ute efter avancerade påhopp. Det här är ganska representativt.

jasmine

HAHAH, okej. du måste vara så avensjuk på Kenza. Moget blondie, trodde inte detta om dig, men va fan.
det kanske grundar i att du är avensjuk på henne för:

DU ÄR TJOCK OCH KENZA ÄR SMAL
maha
Jag läser inte Blondinbellas blogg för att skratta åt henne. Jag läser inte dessa kommentarer för att skratta åt dem. Jag blir bara trött. Jag vill verkligen förstå varför folk gör så, vad som motiverar så många människor att gå in på en blogg och upplysa bloggerskan om att ALLA HATAR HENNE. Visst har jag själv skrattat åt folk på Internet, men jag har faktiskt alltid gjort det bakom ryggen på dem, jag var road men jag var inte intresserad av att såra människan som jag tyckte var oavsiktligt rolig. Jag har aldrig flejmat. Jag kan inte relatera till hatet som Blondinbellas kommentarer dryper av.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Till någonting helt annat, eller kanske inte helt. Sofia Dahlén har skrivit ett riktigt intressant inlägg om bilder vi förmedlar, skönhet, vilka kriterier man har när man lägger upp foton på sig själv, hur vi uppfattar oss själva och hur vi uppfattas.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Sen blondinbella gjorde om sin layout har jag inte kunnat läsa kommentarerna. Men jag läser bloggen för att jag tycker hon är bra, och skrev ett inlägg om det för ett tag sedan, med samma utgångspunkt som ditt (det var i samband med en artikel om henne i DN, vilket genererade ett och annat sarkastiskt blogginlägg från manliga vänsterbloggare) men som jag aldrig publicerade.

Anonym sa...

Det här är nog första gången jag har sett någon nämna den bloggen bortsett från när det skrevs om den i dn.se, men gick man och kollade de länkade reaktionerna då så räckte det för att få mig att må illa. Så kommentarerna här, till exempel.

//JJ

Tanja Suhinina sa...

Sofia: Synd att du inte publicerade, du brukar skriva bra. Dessutom (och nu känner jag mig ute på hal is, men vafan) borde du ha förstahandserfarenheter av "överklassbrud håll käften, vad vet du om livet".

Johan: Urrk på inlägget du länkar till. Är man 17 år, trycker upp tuttarna under hakan, gillar Britney Spears och är stolt över en granne som heter Linda Rosing - så är en ministerpost bara fel, fel, fel. Jag tror inte sabella menade att hon ville bli minister JUST NU, så 17 år klassas liksom bort, men natuuuurligtvis, nån som använder push-up kan inte vara minister. Helt rätt.
Jag tycker f ö det är fascinerande hur Blondinbella förväxlas med utvikningsbrud-wannabe av dem som oskäligt angriper henne. Hon r ju inte alls den stereotypen, hon är snarare Duktig Flicka™, men då hon är blond och sminkad...
(Och guuu vad folk hoppar på att hon gillar Britney. Liksom, Da Buzz, någon?)

Anna Svensson sa...

Jag tror en del Blondinbella-hat är sprungna ur mindre lyckade uttalanden om fattiga och fula. Eller så används de bara för att rättfärdiga hatet. Känns som att det är hon och Ebba von Sydow som folk riktar in sig på medans Kenza och Stina-Lee mest får gull. Kul att du tog upp detta för jag tänker en hel del på detta och vad som är skillnaden. Är det så satans enkelt att Kenza + Stina är lite gulligare och vardagligare och Ebba + Bella för übermensch?
Känns relaterat till Sofia Dahlens inlägg om hur vi väljer att visa oss själva, jag tänker att Kenza hade kunnat skriva den kommentaren som Annika Marklund skrev. Om jag får fantisera.
Hade tänkt skriva om Bella med, fast ur förebildssynpunkten. (Hon är ju en dålig förebild såklart) Har du kollat denna förresten? http://bloggkommentatorerna.blogg.se/

Anna Svensson sa...

Eller vad säger jag! Klart att Kenza blir hatad hon med. Det är bara att hon inte godkänner de kommentarerna lika mkt som Bella. Men jag vette fan om hon blir lika hatad.

Anonym sa...

det finns bara en anna svensson: Varför är blondinbella en dålig förebild? Visserligen har man ju hört att tjejer som är "som hon" (överpresterare) tappar håret, får hjärtbesvär och till sist stressar ihjäl sig, vilket naturligtvis inte är bra, men gör detta henne till en dålig förebild?

Angående Tanjas inlägg:

Jag (och antagligen många andra) upptäckte både Blondinbella och Kenza först idag i.o.m. Metros artikel om dem, och min femsekunders totalt ovetenskapliga analys av fenomenet Kenza vs. Blondinbella är följande:

Kenzas läsare är något yngre och mycket omognare (alla som någon gång varit 14 och numera kan se tillbaka på den tiden med viss självdistans vet vad jag menar). De ser antagligen Blondinbella som någon slags rival till Kenza bara för att deras bloggar råkar tävla om någon förstaplats någonstans (fenomenet torde ej vara obekant - betrakta t.ex. snyggast.se), medan Blondinbellas läsare antagligen skiter i hennes topplisteplacering (eftersom de har uppnått den grad av mognad då de inser att en siffra någonstans inte betyder så mycket), och de skiter också i att skriva massa kommentarer på Kenzas blogg om hur dålig den är, för vad skulle det tjäna till? Det är knappast så att de kommer att omvända tusentals Kenzafans med sina kommentarer. Kenzas yngre och omognare läsare tror däremot att kommentarerna gör en verklig skillnad.

Jag kan förstå att folk retar sig på Blondinbella - det är svårt att inte bli avundsjuk, eftersom de flesta förstår (men försöker förneka det eftersom det är en obekväm sanning) att någon som arbetar hårdare än alla andra antagligen går längre än alla andra.

Nu orkar jag inte skriva mer, så ha överseende med eventuell brist på övergripande struktur i den här kommentaren. Alla dessa mode/tonårs-bloggar är väl egentligen bara den klassiska tonårsångesten som har flyttat ut på nätet - duger jag, är jag fin, är jag värd att älskas o.s.v.

Anonym sa...

Tanja: mhm. Om man inte klarar av att förstå att det där med att en sjuttonåring säger att hon skulle vilja bli justitieminister är någonting som ligger en bit in i framtiden, då vet jag vem jag ser som idioten i sammanhanget i alla fall. Och inte bara inlägget, mentaliteten i kommetnarerna som följer det också ...

//JJ

Anna Svensson sa...

Anonym: Jag tycker inte alls att BB är en dålig förebild, det var otydlig ironi. Jag tycker det är intressant att alla tjejer som syns anses vara dåliga förebilder. En helt annan fråga alltså.

Anonym sa...

anna svensson: OK :)

Anonym sa...

ingen som tror att BBs blogg är mer fiktion än verklighet?

då hon skriver att hon dagligen är i skolan 4 timmar och bloggar 8 timmar så undrar ju jag hur hon hinner med allt det där sociala livet osv som hon vill få folk att tro att hon har.

varför skriva sanningen när man kan skriva fiktion och tjäna bra med pengar på det?

Tanja Suhinina sa...

C: Det är många som tror det. Läs hennes kommentarer.

Unknown sa...

jinge om blondinbellas produktplaceringar

A. sa...

jag ser en viss problematik i att blondinbella är en förebild i.o.m. att hon är uttalat antifeminist. antifeminister ser jag som dåliga förebilder.