tisdag, november 27, 2007

En intressant baksida

Fidel Castro / Jurij (Yuri, lol) Gagarin

Det finns dock en intressant baksida av fascinationen för manlig homosexualitet som det är bra att Linda Leopold tar upp – för den är inte särskilt smickrande. Det rör sig om de kvinnor – eller rättare sagt unga tjejer – som intervjuas om sitt intresse för japansk serieporr mellan pojkar, och slash – det vill säga sexnoveller om straighta manliga idoler eller litterära figurer som får ihop det med andra män, till exempel Kapten Kirk och Mr Spock (se Samtidigt 17.11).
Jag kom. TUSEN GÅNGER.

Det finns en hel del skojiga dumheter att läsa i artikeln, men det jag tänker lyfta fram är inte dt som sexfakta lyfter fram utan det som alltid gnager lite i magen när jag pysslar med slashanalys. Hur roligt det än är att analysera slashen.

En av tjejerna i boken tillbringar största delen av sin tid framför datorn där hon kollar foton av ”söta japanska pojkar” och pornografiska serier där pojkarna ibland inte är äldre än tolv år. Detta kan utan vidare jämföras med en lumparkilles besatthet av lesbiskt sex mellan fjortonåriga filippinskor. Skillnaden är att det i det fallet inte finns en akademiskt accepterad överbyggnad av teori som förklarar bort beteendet. Det skrivs akademiska avhandlingar om tjejers ”fascination” för unga pojkar, men antiporrmanifest mot killars ”besatthet” av fasta bröst. Ett tydligt exempel på att den grupp som tar makten och tolkningsföreträdet inom en viss diskurs också tilldelar sig själv förmåner. ”Det som är OK för mig, är inte OK för dig.”

Öh. Alltså, nej. Jag har i alla fall aldrig uppfattat det så, och jag har sett en miljon mer slashanalys än vad Tor Billgren ens kan föreställa sig.

Att det "skrivs akademiska avhandlingar" om tjejers intresse för två killar i samma säng men inte om staighta killars intresse av flicka-på-flicka beror faktiskt på att det ses som fullt normalt att grabbar vill runka till snygga bruds, ju fler åt gången desto bättre. Det ifrågasätts inte. Det motsatta blir till en kuriositet, en fascinerande (och kittlande) avvikelse. Och det är ju tusen gånger roligare att studera avvikande människor än normala, de som tvivlar kan prova att läsa psykologi och psykologins vetenskapshistoria. Inte fan är det det normala som dreglas över först och mest.

Den gruppen som har makten och tolkningsföreträdet okejar enbart slashen för att den är en lustig avvikelse av marginell magnitud. Den gruppen som har makten och tolkningsföresträdet tänker inte ens på att analysera lebbinslag i porr för heteromän. Varför skulle
gruppen som har makten och tolkningsföreträdet analysera sig själva för?

Intressant! Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

OMG! Majoriteten/normen börjar alltid gnälla om något litet exempel är "omvänt"..då snackas det om att "minoriteterna är inte så mycket bättre själv" och den allmäna uppfattningen verkar vara att man inte ens ska nämna undantag, för det är pretentiöst på något sätt :P