tisdag, februari 02, 2016

Februarikalendern 2 - återhämtning är viktigt

Kolla på gårdagens matris. Ni kanske tänker att det där inte funkar. Man måste ju ha kul ibland. Och ja, det måste man. För att en sak som är viktig men inte brådskande är återhämtning.

Återhämtning är saker som man hämtar energi ifrån. De kan se olika för olika människor. Det mest grundläggande är såklart att sova, men man behöver även mer aktiv återhämtning för att må bra. Det är väldigt sällan bråttom att måla naglarna, eller bygga knäckebrödshus med kollega på lunchrasten. Men det är viktigt.

Exempel på aktiviteter som kan vara återhämtning:
  • Träffa vänner
  • Få vara hemma ensam
  • Brodera korsstygn
  • Lösa korsord
  • Ta en promenad
  • Åka på lyxkryssning 
Vad som är återhämtning är olika från person till person. Men det ska vara aktiviteter som laddar en med energi och får en gladare och lugnare. 

5 kommentarer:

Jo sa...

Det här börjar luta åt att jag kommer att ge en del patienter länken till din februarikalender för att spara tid. (Har i och för sig ett litet häfte "psykisk egenvård" som jag delar ut till somliga, men ditt sätt att skriva är trevligare läsning än det jag får ihop.)

Frögurka sa...

Jag har ingen aning om vad för aktivitet som skulle funka. Energi är ett vagt begrepp jag inte får grepp om. Finns det några mer precisa psykologiska termer?

Tanja Suhinina sa...

Jo:
Tack! Får se hur det artar sig under månaden ^^;;

Frögurka:
Om man ska vara mer precis kring återhämtning så är parasympatiska nervsystemet (https://sv.wikipedia.org/wiki/Parasympatiska_nervsystemet) nåt att kolla upp. Enkelt - sympatiska nervsystemet står för uppvarvning, parasympatiska för återhämtning.

Jo sa...

Jag har för övrigt lärt mig säga att jag inte "har/har haft tid" när det är vila/återhämtning som jag prioriterat högre. Kändes jättekonstigt i början, men lättare nu. Typ "Jag har inte hunnit, för jag har slappat hela helgen, det var viktigare ..."

Annchen sa...

Kul att bloggen är igång igen!

Måste erkänna att jag inte visste riktigt hur en fyller i den där, tydligen. Bra förklarat! Ska se till att lägga in några pass "gosa med katt" i hemmaarbetsdagen idag. Viktigt, men inte brådskande. Eller i och för sig kan det vara ganska brådskande ibland enligt katten i fråga.