måndag, januari 19, 2015

Scott Aaronson eller nämen vafan nördar, väx upp

Jag kände att jag måste blogga om det senaste i genren snälla män klagar på att de inte fick gratis kuponger på kvinnor som unga.

Det började med en kommentar i ett blogginlägg av Scott Aaronson. Kommentaren går i genren "jag är feminist, men som nördig man är jag inte priviligierad". På detta har det kommit svar. Mer eller mindre trevliga. Det är alltså mot denna bakgrund det här ska läsas. Och allt jag nånsin skrivit om nice guys. Bara att söka på den här bloggen.

Här är lite lösa tankar.


1) Att nördiga snubbar är långt ner i makthierarkin är väl för feminismen en rätt väntad grej mtp hur hegemonisk maskulinitet konstrueras bla bla bla


2) Å vad jag älskar detta när manliga nörds snackar om hur de åtrådde kvinnor. För med kvinnor menas typ aldrig nördiga brudar med liknande intresse. Eller andra nördiga intressen. Dem ser man inte ens. Som kvinnor eller alls. Minns när man var nörd i tonåren och ens polare kollade Revenge Of The Nerds och sen såg man den själv och eh.... de manliga nördarna i filmen "får" snygga sororitybrudar, och slipper hänga med fula nördtjejer. Niiiice. Kul att va kvinnlig nörd när det är så kulturen ser ut. Kul att till och med nördkillar skäms för att bli sedda med en. Tack för den förnedringen, nördkillar. Gå nu och klaga för att ni inte fick ligga nån söt.3) Skitkul när folk fantiserar nåt om att de hade trivts bättre i ett abstrakt förr då de hade blivit tilldelade en fru. För det är fan också en tid då man fick våldta folk inom äktenskap, genomgå förlossning utan bedövning, och inte få vara ansvarig för sig själv som vuxen, ca. Men visst, fantisera på, grabben.


4) Också fruktansvärt osympatiskt att dissa män som faktiskt fick ligga. Jag hävdar bestämt att svinshaming är mäns motsvarighet till slutshaming. I ca alla texter jag läst där män klagar på att kvinnor ligger med fel män (läs: inte han som skrev texten) står det att kvinnor låg med neandertalare, eller svin, eller as, eller allmänt män som bara vill ligga (OCH DET ÄR DÅLIT). Så jävla trött på det. Ja, när jag var ung och varken attraktiv eller framåt, så tänkte/sa jag också en massa dumheter om bruds som var attraktiva/framåt/fick hångla. Åååh sminkade bimbos! (Man säger inte ens bimbo längre, va?) Men nu har jag vuxit upp och slutat bete mig på detta sätt. Uppmanar genast män som klagar på att andra får ligga växa upp.
5) Kul fakta - fitta är inte en automat för belönande av progressivt beteende. Fitta är inte en naturresurs som bara får hamna i den goda sidas händer. Fitta är inte god karma. Fitta är en kroppsdel som sitter på vissa personer. Dessa använder den främst till att kissa med, blöda ur, och sex. Och ibland föda barn. Det är jättesurt att inte få kön, det fattar jag. Men det är inte strukturerat förtryck. Och det är dessutom grovt osympatiskt att vara sur på kvinnor för att de inte släpper till. Det är också osympatiskt att vara sur på kvinnor för att de inte anpassar sin feminism efter att du inte fick nåt.
6) Prata förihelvete med folk du är intresserad av. Nämen alltså på riktigt. Ja, social fobi är fett jobbigt, men man kan gå i behandling om det är det som är problemet. Är problemet att du kanske blir förödmjukad för att du visade intresse för nån "out of your league". Ja, jag tycker också att det är fett dumt att partnerns sociala status är viktig i liggbildning, men testa att ragga på nån på din egen nivå? Oj, nej, jusste, de räknas ju inte som kvinnor och knappt ens som människor och de finns väl inte ens. Men alla blir avvisade (forts här). Att bli avvisad är en del av att visa intresse.


***

Ja, jag vet att ofrivillig ensamhet är ett stort problem. Jag är helt för att öka mängden personer som får ligga, och ha nära relationer. Men även om du inte får ligga kommer du få en massa på köpet som vit man. Att du inte fick just parbilda tar inte bort alla privilegier från dig. Liggtorka är jobbigt, ja. Kan diskuteras ur genusperspektiv, ja. Men nej, det motbevisar inte feminismen att du inte fick tillgång till kvinnor du aldrig ens pratat med. Det passar däremot rätt bra in på sånt som feminister klagar på att du uttrycker ditt förtryck i att du inte fick kvinnor.

10 kommentarer:

Mattias S sa...

Revenge of the Nerds är en mycket bra film att ta som exempel på detta.
Huvudpersonen våldtar sitt kärleksintresse i filmen och på ett sätt där det är menat att man ska sitta och heja på honom.
Det säger en hel del om feminist-klagande nördmäns syn på kvinnor och sex.

Tanja Suhinina sa...

Jajusste! Hade HELT glömt. Det är den där "'Cause all Jocks ever think about is sports, all we ever think about is sex." AARGH HATA HATA HATA min killpolare CITERADE fan det där som kul grej.

Lisa M sa...

Så jävla jävla JA.
TACK.

typisk nörd sa...

http://www.quora.com/What-do-you-think-of-Scott-Aaronsons-comment-171-and-the-subsequent-posts/answer/Jean-Yang

Jag är en rundlagd datorarbetande man bördig från Skåne. Världen är inte svartvit; väldigt få människor har rätt hela tiden eller fel hela tiden. (utom extremister, rasister och andra som skyller på andra för att de inte själva kan nåt; där är det oftast åt fanders.) Och det behöver egentligen inte sägas, inte ens av mig, att om man inte får ligga så är det inte en ursäkt för att bete sig illa eller än värre tvinga sig till något. Fast det är kanske bäst att gardera sig och säga det.

Jo sa...

Nyfiken, om någon kan svara. Hur var/är det bland unga nördflickor, ses nördpojkarna som attraktiva, som de man helst vill få ihop det med, eller ratas de till förmån för "vanliga" pojkar, de balla, häftiga, snygga, typ, på ett liknande sätt som det som beskrivs i inlägget?

Martin sa...

Enligt studier verkar de flesta faktiskt tycka att "snällhet" är ett attraktivt drag hos en partner. Dvs en "nice guy" som verkligen är snäll, kommer att "få ligga" mer av den anledningen.

"Nörd" betyder dock av nödvändighet inte "snäll". Och att använda "nice guy" för att kräva sin rätt till andra människors kroppar är inte snällt.

Unknown sa...

Belägg för Martins påstående att snäll är attraktivt: http://www.businessinsider.com/wealthy-men-and-beautiful-women-2014-7?IR=T

Martin sa...

Det finns ett antal studier på attraktion som pekar på vänlighet som en faktor. Här om den senaste jag känner till.
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/29/kindness-attractive_n_6063074.html

fd tonårsttjej i nördkretsar sa...

Svar till Jo:

hängde mycket i nördkretsar när jag var tonårstjej och det var ju en subkulturfråga, ungdomar brukar bli kära i/ihop med andra inom samma subkultur - och vara attraherade av de med en klädstil som en tycker är ball, eller som i alla fall inte har en stil som ses som 'fienden'. 'Nördkultur' brukar väl vara uppblandad med typ animefolk, metalheads, lajvare etc nu för tiden (eller var det på 00-talet...). Sedan finns det ju hierarkier och vissa anses snyggare även inom mindre grupper, det är väl det som avgör.

nollråtta sa...

Lite andra intressanta tankar i ämnet om intelligenta nördar kontra attraktiva medelmåttor:

http://blog.dilbert.com/post/110256129671/is-it-better-to-be-smart-or-beautiful#