måndag, december 29, 2014

What if I told you att sex inte är nåt dåligt

Här är en kul artikel om rimming från Gawker. Kul att läsa om man gillar att fundera på sextrender. För visst är fan rimming nåt som är rätt on everyone's lips nu, medan analsex med penis känns jävligt passé? Men hur som, jag tänkte prata lite om sex överlag, och hur man kan se världen om man inte betraktar sex som nåt dåligt. Jag tänkte på det vid följande stycke.
While hip-hop culture's varying portrayals and performances of masculinity are often criticized as being regressive and restrictive—particularly when it comes to sex—the recently popularity of "eating booty" among rappers and rap-fans demonstrates the ways that hip-hop can be a space for progressive, even transgressive discussions about black pleasure, masculinity and sexuality. [...] In the context of contemporary rap music—where sex talk is often more about asserting dominance than giving pleasure, and the female partners are nameless hos and groupies—this is a profound stance.

Brasklapp först - jag är inte så jätteinnördad i hip hop. Mitt musikintresse är överlag rätt ytligt. När jag talar om musik talar jag alltså som främst en konsument av mainstreammusik. Men i det mån jag konsumerar musik så är hip hop/r'n'b (ofta i popversion, men likväl med rötter i de genrerna) det jag mest lyssnar på, samtidigt som att det är rätt få i mitt umgänge som gör det. Och jag inser nånstans att den vanliga uppfattningen om genrens sexskildringar är ofta att de är extremt kvinnoförnedrande och dominant. Det fattar jag ju, man hör nåt om bitches och hos. Klart det inte låter så peppande utifrån. Fast ju mer jag lyssnar desto mer lyssnar jag för att jag för en gångs skull hör sexskildringar i popkultur som jag kan skriva under på.

Den här omgången av den här tanketråden går väl dock tillbaka nån månad när jag tänkte "är inte fittslickning jävligt hip hop?". Jag funderade lite och frågade Anders HJ. HJ är min bästa person att prata popkultur med, för han är popkulturnörd. Dessutom är han en av få personer som ser mitt intresse för sex som vilken annan hobby som helst, och naturligtvis även det en del i det popkulturella pusslet. När jag lyckas ligga på nåt särskilt konceptuellt sätt messar jag HJ och han fattar. Så jag messade och frågade detta om fittslickning och hip hop. Han svarade att det naturligtvis stämmer. Dock att det delvis beror på att hip hop överlag är mer explicit med sexpraktiker*, medan andra musikgenrer ofta är mer antydande.

Och ja ba fuck antydande. Det är ju det jag gillar. Jag råkar ju tycka att sex är nåt bra, och det råkar vara ett av mina största intressen i livet. Jag tänker ofta på Valerie Kyeyune Backströms formulering "Alla ville knulla och det var fint.". Ja. Tack. 

Sedan åt jag lunch med HJ för några dagar sen och vi återkom till ämnet. Vi kollade genom min provisoriska Spotifylista "låtar om oralsex" och kom in på Love Again**. HJ sa att när han först hörde låten tänkte han bara "suck, vuxna män" sagt i sån där *väx upp, du är inte edgy*-ton. "Men sen" sa HJ "kom hennes vers och då blev allt helt annorlunda". Och jag håller med, för jag tycker "he want this clit in hos mouth all day" låter jättetrevligt och relaterbart. Jag känner mig, ursäkta feministklyschan, stärkt. Men jag blir jätteglad när jag hör "she got that dick in her mouth all day". Det låter som ett väldigt trevligt sätt att leva bort en helg på.

Och vi är tillbaka till det här med att beskriva sex explicit, och @kitsunekills artikel. Hon skriver "Är det by default sexistiskt att vilja ligga med någon? Är det mindre sexistiskt om man vill göra det under månljuset?". Ja ja ja! För alltså, vi lever i ett sexnegativt samhälle. I detta samhälle finns det en bias att explicita sexskildringar är i sig dåliga. För att det handlar om sex. Kyeyune Backström nämner Ansiktet och jag stör mig fortfarande på att deras största hit - Äckligt - inte beskriver vad sjutton de gör egentligen. Jag har inte orkat lyssna på nåt mer av Ansiktet. Det är säkert skitprogressivt. Jag känner bara att jag har begränsat intresse för musik, och här hänger en mainstreamartist som släpper en singel vars fjärde rad är "eat my ass like a cupcake", och det är så jävla mycket mer intressant. Jag tycker sex är nåt bra, och om man utgår från det så blir texter om kuksugning plötsligt inte feminismens motpol. ***

Jag tänker också på raggning och engångsligg, och härifrån kommer det bli cishetero som fan, sorry. Raggningsteknik på teorinivå är en av mina största guilty pleasures. Jag läser i perioder massor med PUA-bloggar. Jag läser också mindre sekteristiska skrifter om raggning. Och så diskuterar jag detta med människor i min omgivning ibland. Ofta väcker det rätt negativa reaktioner. "Det känns manipulativt" säger en del. Jahapp, så de som inte är naturbegåvningar på att få till det, hur ska de ragga? För vi är väl ändå överens om att vissa råkar ha rätt utstrålning, och de använder ofta alla "teknikerna" intuitivt och naturligt. Vad skulle i så fall vara problemet med att någon gör det medvetet?

Och här nånstans hamnar vi ofta i en olöslig position där båda blir upprörda. Personen jag pratar med säger att det känns obehagligt att man lurar in personer (=kvinnor) till att ha sex. Jag hävdar att nu får man det att låta som att sex är nåt dåligt. För vad dessa raggningstekniker ofta handlar om är att man utgår från att de flesta vill ligga. Det man använder teknikerna till är att få personerna att vilja ligga med just dig. Nej, det är klart att det inte är okej att ljuga eller pressa. Men när jag hör kritik av "medvetet raggande"**** så bygger argument ofta på att problemet är att man försöker få till sex. Om man inte ser sex som nåt dåligt, fuck är problemet då?

Samma sak gäller naturligtvis manspersoner som är flörtiga och öppna för att ligga runt. Jag har tidigare skrivit om att uppfattningen att kvinnor blir skuld/skambelagda när de ligger runt medan män blir hyllade inte stämmer. Som jag uppfattar det är manliga motsvarigheten till "slut shaming" nåt i stil med "svinstämpling". En snubbe kan behandla sina kvinnliga sexuella partners hur bra som helst, men ändå ses som ett svin, helt enkelt för att han har korta/många sexuella förbindelser*****. För nånstans utgår man från att sex är nåt dålig.

När jag tänker på dem män jag känt som haft lätt att få till det utan att få någon större svin-/slamprykte så har det påfallande ofta handlat om män som varit ovanligt sexpositiva. Personer som sett sex som en kul aktivitet, nåt man gör tillsammans, någonting som kvinnor inte behöver luras eller övertalas till. Män som inte känt nåt behov av att antyda att det kan bli en relation av det hela, för de har sett sex i sig som nåt bra. Män som inte har skämts för eller försökt dölja att de tycker att sex är väldigt trevligt.

Och nu säger jag ju inte att raggningskultur, eller heterosex, eller hip hop blir helt oproblematiska om man bara slutar se sex som nåt dåligt. Jag säger bara att det är ganska mycket som blir väldigt annorlunda. Och väldigt mycket blir påtagligt trevligare. Om ni dock känner att det är roligt att vara mig som blir pepp av dick in her mouth all day, så kan jag meddela att jag har blivit allt mer benägen att lägga märke till att allt som kallas för romantik är propaganda för monogami och stalking. Det försvårar seriöst min popkulturkonsumtion avsevärt. Finns det nåt filter så vill jag ha.

* HJ sa inte just ordet "sexpraktiker"
** För att se videon på YouTube behövde jag genomlida reklamsnutt om nån av Fredrik och Filip som skulle få en egen Bob Dylan-konsert och det var verkligen helt antites till allt jag står för och skriver om i det här inlägget.
*** Som dansare tycker jag förresten att det är rätt kul även med alla beskrivningar av strippor. För om man lyssnar så beskrivs de ofta som kompetenta i egenskap av dansare. Tipsa mig gärna om gitarrsnubbar som ingående beskriver kvinnliga dansares utförande av svåra danstekniker så kan jag tänka mig lyssna på gitarrsnubbe.
**** Åjävlar vad mindfulness det lät...
***** Jag har inga förstahandserfarenheter, men jag hört att polymän inte sällan får kommentarer som antyder på att det anses svinigt av dem att ha flera kvinnliga partners

7 kommentarer:

Jo sa...

Klokt och bra inlägg :) Lite reflektioner (med reservation för att jag kan ämnet för dåligt)

Angående raggningstekniker eller inte, så har jag sedan länge slutat bry mig i om folk gör saker medvetet* eller ej. Det intressanta är om de gör det avsiktligt eller ej, och det mesta vi gör i socialt samspel live gör vi ganska avsiktligt men inte nämnvärt medvetet. Det jag kan köpa som relevant invändning mot att använda raggningstekniker som inte kommer spontant för en, är att det i snitt blir en sämre överensstämmelse mellan vem raggaren "egentligen" är och hens presentation av sig själv. Innehållsförteckningen ljuger lite mer, så att säga. Vilket kan leda till problem i senare skeden. Raggningsnaturbarn hänger oftast väl ihop med sig själva, folk som använder tekniker som de inte riktigt har spontan fallenhet för hänger inte ihop med sig själva lika bra. Och lite sorgset är det att de icke naturella inte "duger som de är", utan måste beteendesminka över sin egentliga personlighet rätt grovt för att få till det. Ärlighet och öppenhet föder ärlighet och öppenhet, vilket jag tror är bra saker att ha hyfsat av i samspel med människor.

Sen finns det en skillnad mellan "kall" och "varm" manipulation, med vilken attityd man spelar spelet. Ett visst mått av varm manipulation* ingår i typ de flesta bra mellanmänskliga relationer, mer eller mindre löpande. Kall manipulation, däremot, upplever jag förekommer vid objektifiering, när man inte upplever och connectar med den man manipulerar som en levande individ utan som ett objekt. Oroar mig lite för de ökade möjligheter till kall manipulation som mer avancerade PUA-tekniker möjliggör.

*Det vi brukar mena med medvetet, dvs typ befintligt eller lätt tillgängligt på ett sånt sätt att man skulle (om man ville) kunna ge ett ärligt och någorlunda korrekt svar om någon frågade.

**Själv kör jag ibland med metoden att i lite skämtsamt i ord förklara hur jag manipulerar, för att det känns bäst så. "Den där komplimangen var ärlig, men jag sa den ganska mycket för att få dig mer välvilligt inställd till kel och gos, det fattade du va?", typ. Med somliga är det mellan varven en klockren lösning, tillför fler nivåer av samspel, och gör saker mycket skojigare.

Bra om omskrivningar kontra rakt på. Är tyvärr hårt inskolad i att skriva om utan helvete, men det känns inte det minsta naturligt för mig. Usch för betingade sminkningsreflexer.

t-anna sa...

Alltså, skillnaden som jag ser det mellan PUA och vanligt rimligt beteende är att rimligt folk brukar agera efter principen "hitta någon som är intressant och intresserad" medan PUAare kör "ta valfri kvinna (spelar ingen roll vilken pga de ser inte kvinnor som människor iallafall) som inte är intresserad och meddelst olika former av psykande tvinga vederbörande att knulla." Men jag hatar dem verkligen dem så till den grad att jag helst skulle stänga in dem i en träkåk och tutta eld såatteh.

Det hade ju inget att göra med resten av inlägget. Där har jag inget att tillägga, kan för lite om musikgenrer för att ha åsikter, men det låter väldigt rimligt.

Sonja sa...

Gällande det här med raggningstekniker håller jag inte med dig. Det spelar väl ingen roll huruvida ett empatibefriat manipulativt beteende kommer "naturligt" eller ej , det sista är väl till och med värre i så fall. De här raggningsteknikerna syftar ofta till att förminska, manipulera och vara rent taskiga. Det handlar inte om ömsesidigt skönt sex där alla mår bra och njuter av livskvaliteten som sexet skänker. "Instruktioner" på hur man raggar på detta sätt behöver TW för de som har levt i misshandelsförhållande, de är såpass illa.

Tanja Suhinina sa...

Alright, raggningstekniker.

Ja, det finns helt jävla genomasiga tekniker som man kan läsa om eller lära sig på kurs. Det är framför allt de som (ofta med rätta, herregud) lyfts ut om man pratar om raggningstekniker i andra media.

Men om man faktiskt läser om raggningstekniker i olika sammanhang så kan det verkligen variera och mycket är vettigt och rimligt. Ofta är det väldigt otrevligt skrivet, men själva teknikerna är det inte nåt fel på. Ta "cocky funny", t ex, att man ska vara kaxigt rolig. Klart det inte funkar i precis alla sammanhang, men jävlar vad det funkar sådär generellt vid flört. Skämtsamt dissande kan vara ett sätt att göra nån osäker, men det kan ha en massa andra funktioner i flörtandet (skrev om det här http://ablativ.blogspot.se/2013/08/negging.html )

Jag har rätt bra game, if I do say so myself. Jag kan ju direkt och på rak arm skriva under en hel massa raggningstekniker som beroende på formulering kan te sig mer eller mindre trevliga. Och beroende på sammanhang. Men gud, att reta folk är ju jätteeffektivt! Skapa fysisk kontakt. Börja prata om sex (ofta skämtsamt). Isolera rumsligt (alltså att se till att hamna avsides från gruppen). Bygga eget värde (göra nåt man är bra på, skryta, demonstrera att man är attraktiv i andras ögon). Visa att man har jättekul även utan personen. Växla mellan att närma sig och backa. Ha kläder som helt klart står ut. Låna ut nåt (typ sin jacka). Det är standardstoff i raggningstekniksammanhang, men det är ju också standardförfaranden i moraliskt korrekt trevlig raggning eller flört.

maria sa...

jag vill gärna se resten av oralsexplaylistan!

Jo sa...

En bra grej med somligt av "formella" raggningstekniker är att de kan hjälpa någon som egentligen är "naturlig raggare", men som av olika anledningar inte kommit igång med det, att komma igång.

Tänker en parallell till musik. En i grunden ovanligt musikalisk person kanske inte hade föräldrar som brydde sig om musik, och sen hade otur med musiklärare i skolan (typ "Nä, det där låter inte bra, du ska nog hålla dig till triangeln."). Hen kanske lägger hela grejen med att musicera på hyllan, och klassar det som "inget jag kan lära mig, fast jag skulle vilja". Om personen senare i livet (typ efter 30, eller efter 50,) stöter på någon som inspirerar på rätt sätt, t.ex. genom att visa positivt intresse och lära ut några enkla grejer på gitarr som låter bra på en gång, så kan det blomma ut på ett fantastiskt sätt.

I min nära bekantskapskrets har jag exempel på det här inom både musik och raggning, så det måste ju finnas många fler. Några enkla grepp to get you started, och sen rullar det på.

Så glad att jag hittat hit sa...

Sonja, vad har "ömsesidigt, skönt sex" med manipulativt eller icke manipulativt beteende att göra?

Mängder av män som t.e.x ägnar sig åt PUA, eller som reflexmässigt och systematiskt ser ned på de tjejer de har sex med enbart för att tjejerna "lät sig sättas på" av dem, eller som inte fattar att tjejer har en egen sexualitet utan måste luras till sex är extremt fixerade vid tjejers orgasmer. Att deras kvinnliga sexpartners får så många orgasmer som möjligtvis extremt viktigt för dem eftersom det smörjer deras ego och blir ett slags "kvitto" på att manipulationen funkar.

Att sexet är skönt och ömsesidigt är verkligen inget bevis på att mannen i fråga måste ha en god kvinnosyn eller respekt för kvinnor som grupp.

Och så håller jag med Tanja om att sex isig självklart inte är något dåligt, däremot är det något mycket dåligt att se ned på en person enbart för att hen haft sex med en själv , eller att leva i villfarelsen att kvinnor som grupp måste manipuleras till att vilja ha sex.