onsdag, juli 31, 2013

Kolla på mangafilm, vi har brudar!


Har berört detta i mitt inlägg om varför jag gillar animé, men har tänkt såhär mycket på sistone. När jag ser västkulturbaserade nördtjejer och andra bechdelengagerade prata om nån tjej i nån serie känner jag bara "stackare, vad svältfödda de verkar!". Så ja, kolla på mangafilm. Jag tipsar om sånt ibland. 

Eftersom jag är så jävla hjälpsam, här är en lista på mina tidigare animétips med kvinnor i:
Gunbuster - klarar fan knappt det omvända bechdeltestet
Rosen från Versailles - tipsat om här (gammalt inlägg iofs, innan jag såg om den i modern tid och insåg att den är BÄTTRE än jag minns den)
Utena - kommer att vara med i min serie om saker som vart viktiga för mig
Princess Tutu - Urbäst!
Queeraniméerna här, samt Hourou Musuko som handlar om transungdomar
Misato här är från Neon Genesis Evangelion som är bra men inte en bra nybörjaranimé.
Cowboy Bebop spoilar jag lite i recensionen, men den är öht mitt bästa nybörjaranimétips. Bra kvinnoporträtt, håll käft om Fayes kläder nu.
Galaxhjältarna... haha, nej, skojar bara. Alltså, den är bra. Men... men inte på Bechdelsättet.
Higurashi no Naku Koro ni har jag inte sett hela, men det jag sett har varit bra skräck med kvinnor i. Och så jag är dödstrött på Miyazaki, men hans grejer såklart. Även Ghost in the Shell, Paprika och Millenial Actress har kvinnliga huvudpersoner. Det finns annars sjukt mycket som jag inte tycker är särskilt bra men som innehåller massor med kvinnor. Och mkt bra jag inte orkar minnas på rak arm. Tipsa gärna i kommentarerna. Ciao!

7 kommentarer:

Inti sa...

Älskar alla små referenser i serien!!

Tanja Suhinina sa...

Nå, kan du ta alla? (Obs de är inte så många, men ändå =)

Stig Helmut sa...

Mysig serie. Men med all respekt så är bechdeltestet som oregano på pizza - kan göra saker godare men blir tjatigt i längden på allt och går inte att leva på. Det var ett kul skämt för en kul serie, men nu har det blivit ett monster. ;-)

Jag ser tyvärr inte att ett ökat svenskt overground intresse för anime skulle leda till något gott. Det som skulle hända är att Sarkeesian-gänget som missförstår precis exakt allting med avsikt skulle förstöra för allt och alla.

Tanja Suhinina sa...

Jag tycker Bechdeltestet är ett behändigt sätt att kartlägga representation på. Lite som salt i maten. Man kan inte leva på den, och man kan ibland äta osaltat, men det blir dötrist utan i längden.

Jag bryr mig väldigt lite om annat än att folk upptäcker kultur de kanske inte upptäckt tidigare som innehåller sådant de gillar. För mig har animén varit en positiv grej. Upptäcker andra det så är det super. Och det finns mycket i animé för "Sarkeesian-gänget" att dissa på utan att behöva missförstå.

Gabi sa...

Sailor Moon!!! Framförallt om man har yooväxande nördsmåsyskon tycker jag den bör dammas av *host*dvsladdasnerärurtryck*host*

Och jag gillade ju faktiskt Madoka. Sen är den nya Attack on Titan full med olika kvinnoroller - inte helt hundra på att varje avsnitt klarar Bechdel, men vill man ha lågt/icke-sexualiserade action girls är den finemang.

Iggy D sa...

Glöm inte alla bra serier om damidrott. Som Gunbusters förebild Ace o nerae, som lyckas berätta en historia där förhållandet mellan en tonårsflicka och hennes tennistränare är uteslutande platoniskt.
Yakyūkyō no uta (Basebolldårarnas visa) om en tjej som rekryteras till herrarnas basebolliga, är också helt renons på romantik, även om den av förklarliga skäl inte passerar bechdeltestet. Slutar varken med att den kvinnliga huvudpersonen dränker sig i en flod, tar sömnmedel eller lägger handsken på hyllan för kärleken. En pärla som hittills bara översatts till italienska.
Eller en struntserie som Attacker You där huvudpersonen är precis en sån slarva som man kan skriva kultursidesartiklar om ifall hon knullar runt i New York.

Iggy D sa...

Håller med Gabi om att Shingeki no kyojin nästan verkar dra lott om vilket kön figurerna ska ha. För ovanlighetens skull visar den också upp lika många fysionomier som karaktärsdrag.