måndag, januari 14, 2013

Mer och fler

Program- och stiltips

Det är ofta man pratar om vem som får och inte får sex, och vem som får mer och mindre av det. Intressant nog brukar vuxna människor i det sammanhanget blanda ihop "mer" och "fler". Det märks till exempel i den eviga diskussionen om snälla killar och svin. De självutnämnda snälla killarna hävdar att svinen har jättelätt att få tjejer, så den snälla killen ska nu bli svin för att få mer sex.

Fast vill man ha just mer sex ska man verkligen inte satsa på nya engångsligg, utan på fasta relationer. En person med fast partner får generellt ligga flera gånger i veckan, mer än vad man får om man raggar upp en ny person varje helg. Vill man ha mer sex är det alltså inte särskilt smart att investera i att lätt få nya tillfälliga partners, utan snarare i att kunna få och behålla varaktiga relationer. Och naturligtvis i att inom relationen satsa på att skapa en miljö där sex prioriteras.

Men de snälla killarna som pratar om att de också vill kunna få mer sex pratar sällan om just mer sex, de menar egentligen sex med  fler personer. Det får man förstås vilja, men det är en annan sak.

Det här med förvirring mellan mer och fler uppstår förstås inte bara om man snackar snälla killar. I alla mina kompiskretsar har "hen får ligga mycket" inneburit just att hen har lätt att fixa nya partners, trots att dessa personer ofta fått ligga rätt sällan jämfört med dem som haft fasta partners. Jag har svårt att komma på något tillfälle där man sagt att någon får ligga mycket och menat att denna person får mycket sex, fast det är med en och samma person (eller samma personer).

Och det säger väl förstås en del om hur sex funkar i vårt samhälle. Till exempel att det inte syns, så man får dra slutsatser utifrån andra tecken. Som att någon går hem med en ny person. Det är nästan som att säga att de som har flera barn har fått ligga mycket jämfört med de barnlösa. Har man tre kids har man fått till det minst tre gånger! Och ja, till exempel detta att sex i sig liksom inte är särskilt högt värderat. Sex med en ny person ger en "får ligga = hög status"-poäng, medan massor av bra sex med befintlig partner inte höjer ens popularitet och ens anseende som sexuell varelse. Samma sak gäller även när sex ses som negativt. En tjej som har många partners är hora, en tjej som ligger som fan med en partner är däremot helt fin och godkänd. Och det är nog också lite därför som snälla killar inte vill säga att de vill ha sex med många personer, och inte många gånger med samma. Dessa killar har ju ofta en negativ bild av tillfälligt sex, och de vill behålla sin ställning som fina.

Om vi blev bättre på att skilja på mer och fler skulle många samtal om sex få nya vinklar och nyanser. Det vore bra, tycker jag.

7 kommentarer:

Mattias S sa...

Dessutom känner jag att man kanske skulle kunna lägga till aspekten av kvalitet mot kvantitet också?

Vad räknas som att ha sex en gång? Räknas en snabbis på förmiddagen lika mycket som en hel dags sex med bara lite mat och vilopauser?

Vad är det för intresse i hur mycket sex man har egentligen öht? Borde det inte handla med om hur tillfredställd och nöjd man är med sitt sexliv?

Lovisa sa...

Alltså väldigt sant. Jag känner mig sjukt oerfaren när jag bara har haft sex med två personer, men alltså jag har ju haft sjukt mycket sex bara det att det har varit med samma människor. Jag förstår att en säkert får ut olika saker av sex med gammal partner eller sex med ny, men ofta kan ju sex med ny partner vara klart sämre än sex med gammal.. Så ja, det är en konstig sak, det där.

bananders sa...

En annan variant på samma tema är att när jag hade två flickvänner samtidigt, plus nån extra dejt ibland, sa folk att fan vad mycket sex du måste få. Detta trots att det totalt sett inte blev mer än en eller ett par gånger i veckan ändå. De bara utgick ifrån poly=mycket, utan att veta nåt om det.

Stef Gaines sa...

Tror mycket det handlar om att det är så jäkla viktigt att vara åtråvärd. Att många _vill_ ligga med en, att man är såpass snygg / intressant / etc. för att många ska ha ett intresse av att komma en väldigt nära. Därav tror jag att det här när en säger att någon får mycket sex, när det rent språkligt bör vara "får sex med många" EGENTLIGEN menar att någon är mycket åtråvärd av flera människor. Tror generellt sett att folk som pratar om folk som "får ligga mycket" inte prioriterar mycket/bra sex i den meningen, utan snarare att vederbörande har lätt att vara åtråvärd förbi en viss spärr som oftast kan kännas svår att passera.

Anonymus Maximus sa...

Som Stef sa: Fem ligg är fler än fyra partners.

Tanja Suhinina sa...

Mattias S:
Ja, det med!

Lovisa:
Samma här.

Bananders:
Haha, ja!

Stef:
Spot on!

Lisa sa...

Så sant.

Snudd på off topic - jag tror att hela summan av kardemumman om snälla killar som inte får sex vs elaka killar som får mycket sex är att ingen ser sig som en elak människa (det är lätt att argt utnämna sig till Snäll Kille), men att killar tydligen tycker att killar som får mycket sex är elaka. Undantag finnes säkerligen, men det är där jag tror att pudelns kärna sitter.