fredag, december 14, 2012

Dödsstjärnor och gigantiska människoliknande robotar

Apropå att Vita huset nu måste ta ställning om huruvida Dödsstjärnan ska byggas tänker jag berätta en av mina favorithistorier om Ryssland och Internet.

Någon gång 2005-2006 skulle Rysslands största internetportal hålla en livekonferens med president Putin. Det var tänkt att frågorna skulle ställas och röstas fram av folket. Det fanns ett antal kategorier, och folk kunde ställa frågor som sedan röstades fram av Internetanvändare. De populäraste skulle ställas till presidenten under presskonferensen.

En av kategorierna var något i stil med "armén, flottan och försvaret". Under den här perioden genomgick landet en stor och sådär populär värnpliktsreform, och många av frågorna i kategorin berörde den på ett eller annat sätt. Frågan som fick flest röster i kategorin hade förstås ingenting med detta att göra, utan löd "När kommer Ryska Federationens gränser bevakas av gigantiska människoliknande robotar?".

Eftersom många av andra kategorier gick liknande öde till mötes bestämde konferensens arrangörer (till Internets stora besvikelse) att de inte nödvändigtvis skulle ta upp just de allra högst framröstade frågorna, utan bara några av de mest populära.

Lyckligtvis var frågan om gränserna en av dem som fick vara med. Presidentens svar blev att han utesluter inte att det kommer att hända i framtiden men ville ändå poängtera att det är omöjligt utan människan och att den mänskliga gränsvakten är och förblir viktigast.

4 kommentarer:

Jo sa...

Så talar en sann politiker.

Hr. A sa...

Превед, Таня!

Jag läste det här för bara några dagar sen, måste varit från samma frågestund: http://en.wikipedia.org/wiki/How_does_one_patch_KDE2_under_FreeBSD%3F

Hanna sa...

Jag tycker det här är ett jätteintressant ämne! När ska man ha rätt att underkänna "oseriösa" ämnen? Vem är det som bestämmer vad som ska tas på allvar och ej?

Tanja Suhinina sa...

Hr A:
Jaaa!!! Precis så!