lördag, december 01, 2012

Blir tydligen citerad i VKM.

Vita Kränkta Män började som ett webbcommunity med profilbild föreställandes karikatyr på Pär Ström. Där skulle man citera dumma internetutsagor från vita kränkta män. Det gick inflation i det hela rätt fort. När skaparen av communityt (det var förstås en redan etablerad medieperson, som det är typ alltid är med såna där gräsrotsinternetkampanjer) kom ut och sa att det skulle bli en bok kände jag bara att jag verkligen inte ville ha med saken att göra.

Jag tycker jag är en väldigt föredömlig twittrare/skribent på det sättet att om jag tycker att någonting är irriterande och får för mycket uppmärksamhet så skriver jag inte om det. I regel. Typ OS. Jag bryr mig inte om OS, jag tycker illa om elitidrott, så vad gjorde jag i somras? Jag såg inte på OS och jag twittrade inte om OS. Mycket enkelt. Tycker fler borde göra så.

Jag gjorde samma sak med Vita Kränkta Män. Igår var det release och jag tänkte att jag skulle twittra om att jag ogillar projektet, men sen tänkte jag att det är bättre att låta bli. Och det hade jag gjort, om en kompis inte hade skickat mig följande på FaceBook.


Jag är alltså Swussian. Och nej, jag har inte blivit tillfrågad eller så, men det har ju ingen av dem som citeras blivit, så det är bara att ta. Men jag vill ändå påpeka att jag ogillar det här och så. Trivs inte alls med att bidra med att en självgod medietyp ska få pengar och kredd. Ba så ni vet.

17 kommentarer:

Nick sa...

Intressant. Men jag måste fråga då jag själv aldrig varit inne på facebook. Vem skriver vad egentligen där, är det MBX som påstår att vänsterfolk inte bidrar med något och du som svarar eller, eller är det tvärtom?

Kan aldrig tänka mig att du skulle säga något sådant tanja, så det måste vara så.


"Vita kränkta män", är det inte vita kränkta kvinnor som sysslar med det? Med undantag internetriddarna.

Tanja Suhinina sa...

Jag skriver de gråa sakerna, MedborgareX skriver de gröna.

Det är Kawa Zolfagary som står bakom VKM, så kolla upp honomom du är intresserad. jag vet inte så mycket.

Nick sa...

Nu har jag googlat upp honom. Vad är det för pajas egentligen? Påstår att vita män inte kan vara utsatta för rasism eller diskriminering. Som om jag skulle åka till japan och börja skrika gula kränkta män. Skulle nog inte komma långt på det där, konstigt att man gör det i Sverige.
Tydligen var han väldigt rädd för att ta den debatten som många sökt efter. Du gör rätt, man ska inte stödja en sådan typ. :)

Anonymus Maximus sa...

Hur mörk måste man vara innan man kan bli kränkt?

Hela idén med VKM är fel.

Nick sa...

Anonymus

Haha ja det var en bra fråga :)
Man borde kanske maila och fråga honom, undrar vad han skulle svara. :)))

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Emmisen sa...

ja det är lite osnyggt att publicera utan att kolla med folk. jag har velat tro bättre om projektet :( och vad menar han är poängen med det här utsnittet av konversation? det blir så lätt klassförakt av rasismförakt. det är så mycket som ska vara underförstått, åsikter som man ska ha, och jag tycker det blir mer mobb av allthop. jag hänger inte alltid med på vad som är underförstått, vad det betyder, och tycker så mycket mer om att resonera än att håna. även om det är skönt att skämta om visst elände ibland... usch det känns bekymmersamt det här.

Rickard Lågskatt Kalleanka sa...

Kul med alla lättkränkta män som kryper ut gömmorna för att kommentera.

Vad gör er lättkränkta? Jag är vit som fan och etniskt svensk heteroman och bor i ett område med en bra blandning av svenskar och invandrare. Känner mig inte hotad eller att den svenska kulturen på något sätt ligger risigt till.

Anonymus Maximus sa...

Rickard,

för det första så är det ingen i detta kommentarsfält som har sagt att de känt sig hotade eller att den svenska kulturen skulle ligga risigt till. Du får gärna komma med citat om du tycker att någon har gjort det.

För det andra till sista:

Kul att du som ärkevit har bra erfarenheter av invandring. Själv är jag minst lika mörk som Kawa, och har detsamma.

VKM är fel på tre sätt:

1. Det legitimerar att människor behandlas olika baserat på egenskaper som inte är relevanta. Bara här borde varenda varningslampa gå igång. Idag är det "vita kränkta män" som vi inte ska lyssna på, imorgon är det "svarta kränkta män" och i övermorgon är det "kränkta muslimer" eller "kränkta svarta oavsett kön".

Jag har under mitt liv endast en gång buntats ihop med kriminella invandrare - i övrigt har mitt liv varit fritt från rasism. Det vore ju fruktansvärt dåligt av mig om jag nu skulle börja bunta ihop alla vita män på samma sätt. Många av mina kompisar kommer att vara i samma ålder som Pär Ström om tiotalet år - ska jag helt plötsligt anta att de inte har känslor eller att det är omöjligt att de också behandlas illa?

Jag kan förstå humorn i att vända på steken s.a.s. men så roligt är det inte, och det verkar som om en del inte fattar att man inte ska göra som en komiker i verkliga livet. VKM är skämtet som har dragits en miljon gånger och alla börjar undra om Kawa bara kan lugna ner sig och sluta dra sitt enda skämt. Vi tycker ju om honom ändå, även när han inte är rolig.

2. Det är ganska ohyfsat att avfärda någon med "VKM" eller liknande, utan att ens beröra vad personen anser sig vara kränkt av.

Jag tycker Pär Ström har fel, inte för att han är vit, kränkt eller man, utan för att jag har lyssnat på honom och tycker att han har en ful debatteknik, undanhåller fakta, slirar med beskrivningar, och rent generellt är väldigt otrevlig att ha att göra med - hur han behandlade Tanja är bara ett exempel. Jag tror inte att han verkligen vill söka samförstånd.

3. Oivvio Polite skrev en väldigt bra bok "White Like Me" där han beskriver hur den vite mannen, i samhällsdebatten, alltid blir subjektet, medan "invandraren" blir objektet. D.v.s. när vi snackar om invandrare är det alltid från "svenskens" perspektiv.

Genom att förneka att vita män kan bli kränkta på samma sätt som andra - bara för att det någon annanstans finns en vit man med makt - delar vi in folk i två grupper: De som inte kan bli kränkta och de kan bli kränkta. De som agerar, och de som blir agerade på.

"Sydländsk temprament", "rytmen i blodet"... ja du hör ju hur det låter? Samma rasism som beskrev sydeuropeer (och kvinnor, men det är misogynism) som "känslomässigt styrda" (till skillnad från den manlige nordbons rationella logik) eller svarta som "havandes ett barns intelligens" slår nu till igen: Upprörda känslor av att vara kränkt finns bara hos mörka, inte hos vita.

Just egenskapen av att inte kunna kränkas gör att vita män blir en grupp till skillnad från andra i samhället.

Lite annorlunda. Medan de andra springer runt och blir kränkta står de kvar, stoiskt okränkbara.

Lite grann som dagispersonal ler de överseende mot oss andra.

Och det, Rickard, är fan rasistiskt.

(Jag kan skriva samma sak om begreppet "etnisk svensk" som du använder - när Reinfeldt använde det var det många som förnekade att det ens fanns något som "etniska svenskar". Etnicitet, det är bara för de mörka. Aldrig att svensken ska kunna klassificeras på samma sätt som svensken klassificerar alla andra grupper. Alla som har fördomar om folkgrupper fattar instinktivt vilket fängelse det innebär att stämplas med en etnicitet.)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tanja Suhinina sa...

Hej!

Har inte hunnit kommentera än, men har tatt bort två kommentarer pga anonyma. Det står om det över kommentarsrutan. Regeln finns på förekommen anledning.

/T

Inte mindre anonym nu! sa...

Mohahaha, vågade du inte ha kvar kommentaren som visar att det faktiskt stämmer som MbX säger. Finns massor av exempel som bekräftar att de vänstermänniskor och feminister som syns mycket i media och som styr mycket av samhällsdebatten inte själva har hederliga jobb som ger nettoskatteintäkter till samhället. Istället lever de på skattebetalarna och tar därmed resurser från alla de gamla, sjuka och unga som behöver bättre skola, bättre vård och bättre omsorg.

Tänk att det är så hemskt att avslöja att genusvetare får sin lön från skattebetalarnas pengar. Att journalister och krönikörer (som till största del röstar vänster och är uttalade feminister) får stora delar av sin lön från de utgivningsbidrag som tidningarna får. Speciellt tidningar som ETC, Expo och Feministiskt Perspektiv lever nästan uteslutande på dessa bidrag. SVT får hela sin budget från den tvingande tevelicensen som alla skattebetalare tvingas betala oavsett om de tittar på SVT eller ej. Kvinnojourer och Roks är andra exempel på feministiska organisationer som får miljarder i bidrag från skattebetalarna. En stor del av det använder de för att propagera för specialrättigheter till kvinnor och till att förmedla en negativ bild av män till både politiker och allmänhet.

Inga av dessa bidrar med arbete som är till nytta för skattebetalarna. Istället lever de på skattebetalarna och tar resurser från gamla, sjuka och unga.

Som sagt, synd att Kawa utnyttjar din text utan att ha frågat om lov. Men vad hade du väntat dig av en vänstermänniska som han. Han är ju precis som så många andra vänstermänniskor och feminister vana att parasitera på andras arbete.

Tanja Suhinina sa...

Inte mindre anonym nu!:
Nej, det handlade inte om våga, det handlade om att du inte klarade att läsa innantill.

***

I allmänhet ville jag mest påpeka att jag är med och ogillar det, så att ingen råkar tro att jag står bakom projektet. Annars är ju VKM nåt jag inte har nån större lust att diskutera, och det står ju i inlägget. Så de som vill fortsätta diskutera Zolfagarys person, MedborgareX:s åsikter och VKM i stort kan med fördel förflytta sig någon annan kommentarsfält. Det kommer inte finnas så mycket mer att hämta här. Jag håller absolut med om mycket av det ni säger, men vill som sagt inte ta upp hjärnaktivitet med den boken.

nollråtta sa...

@ inte mindre anonym nu!:
Med ditt synnerligen egendomliga resonemang skulle alltså även alla som jobbar inom kommun, landsting och stat vara mindre värda i olika debatter eftersom de OCKSÅ får sin lön enbart från skattebetalarnas pengar?

Anonymus Maximus sa...

@Inte mindre anonym nu!

Istället lever de på skattebetalarna och tar resurser från gamla, sjuka och unga.

Men vänstermänniskor och är ju ofta de unga, de sjuka och de gamla (pensionärer), så systemet verkar ju fungera som det ska...

För övrigt har jag bara lyckats hitta begreppet "nettoskattebetalare" eller liknande i bloggkommentarer och bloggar med mer eller mindre rättshaveristiskt innehåll.

Har du någon riktig forskning på området, eller är det bara medborgerlig frustration?

Fredrik Stangel sa...

Det torde räcka med den första föreläsningen på valfri grundkurs i nationalekonomi för att inse att begreppet "nettoskattebetalare" är rent nonsens, och att folk som på allvar använder sådana begrepp inte bör tas på allvar i en seriös diskussion.

Tomas Antila sa...

Det är först nu jag ser att det är utformat som en Apple-sms-konversation. Det gör mig jäkligt kränkt! Det där är fan Twitter, låtsas inte som om du känner Tanja och få se hennes sms!