tisdag, november 20, 2012

Man blir glad av sex

På jobbet har vi Harvard Business Review. Ett gammalt nummer låg på bordet i lunchrummet, det handlade om vad lycka har med tjäna pengar att göra, och efter att jag bläddrat genom hela har en sak fastnat - ligga är bästa grejen. Att jag i hela HBR uppmärksammade just lilla pluppen som hade med sex att göra säger nog en del om vad jag borde jobba med.


Det var alltså den här bilden. Ju mer till höger pluppen är, desto lyckligare blir man av aktiviteten. Ju större pluppen är desto oftare pysslar man med aktiviteten. Jag började omedelbart leta efter sex, hittade "making love" låååångt ut åt höger och blev genast upprörd över att folk inte gör det mer då det bevisligen är kul.

En annan nyhet på samma tema spreds över internet i dagarna. Nyzeeländska forskare har funnit att sex är den mest njutningsfulla, meningsbärande, engagerande och lyckoframkallande aktiviteten av alla aktiviteter som deltagarna i en studie rapporterade. Rapporteringen gick till så att man tre gånger om dagen fick SMS och skulle då rapportera in hur man mådde och vad man gjorde. Jag är förstås glad över att folk tyckte att sex var så himla trevlig. Jag är lite skeptisk till att de kollade mobilen under sex.

På Salon har de en artikel om en författare som skrev en bok om att män inte vill ha tillfälligt sex. Det har inte med dagens tema att göra, men jag tänkte passa på att länka. Intressant om bland annat ändrade dejtingvanor.

Också på ämnet sex och länk - TV3 Dokumentär om sexberoende. Kom ihåg, barn, sexberoende är inget vetenskapligt begrepp, Dysberoendekliniken är shady, och deras test suger.

xoxo

7 kommentarer:

D sa...

Fast om vi var tvingade att ha sex lika mycket de flesta av oss måste jobba, kanske det inte heller vore så kul i längden.

G. sa...

Intressant! Sen undrar jag förstås hur mycket bias vår kultur av sex-är-det-häftigaste-som-finns löpsedlar spelar in i självrapportering av humör under sex, speciellt med tanke på att det med stor säkerhet rapporteras i efterhand (av skäl som du påpekade).

Tanja Suhinina sa...

Jag tycker det är bra illustration över att man ska tycka att sen är bästa nånsin, fast man ska inte lägga ner tid och prio på det.

Fredrik sa...

"och blev genast upprörd över att folk inte gör det mer då det bevisligen är kul."

Jag tror att de flesta som inte har så mycket sex inte har valt det frivilligt. Jag skulle ju kunna prata lite om hur kvinnor tar för givet att sex är tillgängligt osv nu men jag låter bli :)

Jo sa...

Sex överlag är väl nåt som de flesta djurarter ägnar väldigt lite av sin tid åt? Jag tror inte människor i snitt är skapta för att ägna så jättemycket mer tid åt att ha sex än vad som framgår av diagrammet. (Men making love och having sex är ju inte likvärdiga begrepp för de flesta, hade kunnat vara intressant att kartlägga den nyansen också.)

Sen tycker jag att det är JÄTTEINTRESSANT att den med god marginal mest lyckobringande (tid x lyckostyrka) aktiviteten i folks vardag verkar vara att prata med varandra. Klart värt att lyfta fram i lyckodebatten.

Tanja Suhinina sa...

Okej, eftersom jag fått kommentarer på just den meningen på andra håll med.

1)Nej, jag blev inte upprörd på riktigt. Det var en formulering som skulle gå i ton med resten av ett inlägg jag tänkt skulle vara ganska raljerande. Det jag menad var "tyckte genast det var lustigt att folk verkade tycka det var bästa grejen men gjorde det väldigt lite". Det är ju faktiskt lustigt.

2)Ja, det finns människor som inte har partner, men de flesta vuxna har faktiskt en partner som de är sexuellt aktiva med. De flesta skulle kunna ha mer sex (och med sex menar jag såklart inte bara själva knulleriet herregud) om de valde att prioritera det. Men folk prioriterar ofta annat över sex, typ ha parmiddagar eller pynta hemma.

3) Jag skulle kunna prata väldigt länge om hur folk tror att man som kvinna får ligga enkelt, vare sig med ny eller befintlig partner.

Unknown sa...

Det kniviga med sex är att hitta nån att ha det med (förutsatt att man inte räknar onani, men som jag har förstått det är det skillnad) - de sociala insitutioner som finns för att matcha ihop folk känns rätt sketchy och ogenomtänkta (att päronen snackar ihop sig med andras päron å ens vägnar har ersatts med krogen). Och otydliga (hur gör man? Fan fick man inte lära sig sånt här i skolan för?).