måndag, juli 16, 2012

Rysk sommarsoppa

Med anledning av att det är varmt ute får ni nu recept på lättlagad rysk kall soppa. Vissa kanske kommer säga "whaaat?" när ni ser ingredianslistan, men då vill jag bara påminna er om att jag inte tänker ta det från ett folk som äter lingonsylt till potatis och gräddfil till sill.

Bas
Rödbetor
Kefir

Innehåll (exempelvis)
Potatis, kokt och tärnad
Rödbetor, koktaoch rivna eller tärnade
Ägg, kokta och uppskurna
Gurka, tärnad
Lök, hackad
Korv, tärnad
Rädisor, skivade
Dill, hackad

Okej. Hela grejen är alltså att man gör en soppbas av att blanda kefir och vattnet man kokade rödbetorna i. Typ 50-50. Här kan man vilja ha i mer syra, som vinäger eller citronsafr eller så. Jag har aldrig provat, men jag tror att inlagda rödbetor och rödbetslake funkar asbra. 

Okej, så ni har kefirbasen. Super. Nu slänger ni in alla ingredienserna ni tycker verkar skoj. Jag ska laga det här till lunch imorgon, och då ska jag ha rödbetor, gurka, potatis, ägg, dill och lök. Yeah! Idealt vill man nog att den ska stå lite, men inte så länge. Ska man spara rekommenderar jag att man sparar basen med rödbetsbitar för sig och annat som ska in för sig, blandat i en skål. Annat intelligent serveringsförslag är att ha basen i stor gryta på bordet, och resten i små skålar, så kan alla blanda bäst de vill. Som tacokväll, fast jag tror ändå att barn kan bli skeptiska. Om de inte är helsålda på rosa. Soppan är förstås omoget rosa.

Jättegott. Lovar. 

Annan vanlig bas i rysk sommarsoppa är kvass. Recept blir typ att man blandar det som ska va i soppan och häller på kvass. Det är gott, men jag badar inte i kvass i Sverige, så jag tänker inte tipsa om det.

4 kommentarer:

Nick sa...

Korv och ägg i samma soppa låter inte gott, kanske är det får väl prova någon dag.
Hur smakar kvass egentligen? Finns det verkligen att få tag på i Sverige? Svagdricka skulle det smaka som stod det på wiki men jag har aldrig testat det heller. Är det ungefär som öl eller lite mera åt whiskey hållet?

Hr A sa...

Nick: Kvas smakar ungefär som flytande bröd.

sven sa...

God soppa men kisset blir rött.

ElviraElmira sa...

Okroshka!!!! fan va gott!