fredag, november 18, 2011

V.46 - Sämsta rådet någonsin

Sommaren efter sjuan åkte jag på språkresa till Hastings. Jag skulle inleda så, men sen kom jag på att det är helt irrelevant. Det handlar inte om en sommarromans, det handlar om en grej jag läst i en tidning. Ett dåligt råd, för att passa in på Vecka6-temat.

Jag satt och bläddrade i någon tjejblaska när jag såg en artikel av typen "riktig kille med snopp och allt ger tjejer sextips om hur man gör med killar". Jag var oskuld, okysst, påläst och nyfiken, så naturligtvis läste jag artikeln lite diskret. Jag minns inte allt nu, bara två punkter. Den ena punkten var att man ska ha matchande underkläder. Killens tanke var "det ska väl inte vara så svårt att köpa matchande set med trosor och bh". Min tanke var att han nog hade noll koll på hur kvinnounderkläder fungerar i praktiken.

Andra tipset var det som fastnade i huvudet mest. Jag minns inte det ordagrant, men här är sammanfattning - "ladies, tänkt att det är tjejer som har känsliga bröstvårtor, inte killar! Vi bara biter ihop och försöker få det överstökat när ni tror att vi, som ni gör, njuter av att få dem bitna, slickade och smekta. Bort från bröstvårtorna!"

Av någon anledning har just det rådet, av alla dåliga tips jag sett både före och efter, fastnat. Jag hade inga erfarenheter av mäns bröstvårtor då, men hade trott att män kan uppskatta smek där. Jag minns känslan av "oh shit, tänk om man inte hade läst det här och blivit avslöjad som pantad brud som projicerar sina bröst på killen när man väl fick till det", men också en stark misstänksamhet till om det verkligen stämmer. Och sådär ett halvt liv och många bröstvårtor senare kommer jag fortfarande ihåg den artikeln, på grund av tonen i den. Så tvärsäker, så dumförklarande.

Såhär i efterhand kan jag verkligen se hur artikel skrevs. En kille på tjugonånting kallas in som expert på killar. Han har säkerligen inte särskilt påläst, men har säkert en del egna erfarenheter. Han gillar inte att få sina bröstvårtor smekta. Nån gång har han kanske tagit upp det med sina pubpolare och de höll med. Därför skrev han att tjejer bör ge fan i killars bröst.

Jag har de två senaste dagarna försökt formulera fortsättningen på inlägget. Kortfattat handlar det om att jag tycker det är tråkigt att sex anses vara ett område som vem som helst får vara expert i (det gäller i och för sig allt i medietyckarklimatet som råder, men jag inbillar mig att sex är ett av områden som är extra drabbade). Jag personligen tycker det är tråkigt, jag önskar större kompetens bland folk som rådger i media. Samtidigt fastnar jag lätt i att formell utbildning faktiskt är ett relevant kriterium för kompetens, och då känns det som att jag bara gör reklam för mig själv.

För en poäng jag hade är att många kompisar har frågat varför jag inte har en spalt i någon tidning. En liten del av svaret är att sådana jobb inte växer på träd. En stor del är att jag varken har sökt såna eller hade tackat ja till ett sånt tidigare. Jag gillar inte vemsomhelstrådgivning, och jag ville inte syssla med det. Numera känner jag att jag faktiskt är redo. Nu skulle jag kunna göra det. Och jag är också glad att jag väntade, för jag vet att jag hade gjort ett betydligt sämre jobb för några år sedan.

Jag tänker såhär -jag postar inlägget nu och sparar den spännande diskussionen om vad gör en till en bra spaltmästare till senare. För det är faktiskt en jättespännande fråga. Men för att göra reklam för mig själv - normkritisk, vettig människa med sexkoll och psykologexamen! Jag är superbra, jag kan skriva och hålla deadlines samtidigt. Om någon har kontakter och koll får ni gärna hjälpa mig!

7 kommentarer:

Agnes sa...

Men åh, alltså precis. Trött på "goda" råd som nästan enbart härstammar ur egen erfarenhet och, inte helt sällan, dåliga erfarenheter. Har träffat en del folk som säger att de inte tycker om x, z och y. Sen har jag råkat göra z ändå i nåt sammanhang och vips så har personen fått orgasm för "det var så jävla skönt, gör igen!". Förstå att olika saker är olika sköna med olika personer och i olika sammanhang.

Sen att jag själv inte tycker om gröna oliver och antagligen aldrig kommer göra det, men så har jag provat flera gånger och sorter också. Men det betyder ju inte att alla andra hatar det.

Linnea sa...

Men ÅH, kan inte du kontakta typ Cosmopolitan och börja skriva deras sexartiklar? Då skulle man ju få ut något av dem! Läste en i senaste numret igår och bah: Om man är såhär sexuellt efterbliven att man lärde sig något av det här, då behöver man nog hjälp på fler plan i livet.

Jag hoppas du får något spaltutrymme någonstans, jag kommer garanterat läsa! Kan du inte ha en frågespalt här på din blogg på något sätt, som en början?

Lovisa sa...

Jag hade litat sjukt mycket mer på dig än då någon annan sexrådgivare. Gå in på vilken sida som helst och säg det, be att få ta över deras jobb :P

Preved Medved sa...

Den där rådgivarkillen var verkligen helt vilse. Jag är en strejt kille och jag går verkligen igång på att få bröstvårtorna smekta, bitna slickade. Hett ju!

Men det är samma sak med män och kvinnor, vissa har känsliga bröstvårtor, andra inte. Så det var verkligen ett uselt råd från en kille med egna preferenser att tro att de gällde för alla.

Iggy D sa...

Nej, det var uselt av redaktionen att inte kontrollera uppgifterna.

T-anna sa...

Okej, nu har jag lugnat ner mig lite varegäller Savage och kan formulera mig på ett förhoppningsvis bättre sätt: jag tror att det är jätteviktigt för en sexrådgivare att vara medveten om sina egna svagheter och privilegier. Med det i bakhuvudet orkar jag knappt bli upprörd på det svenska sexrådgivarna, Heed och Rusz och vardeheter, de utger sig aldrig för att vara ngt annat än genomsnittssvennebanannormon. Savage däremot, ska föreställa alternativ, och att det därmed är ganska uppenbart att han har svårt att förstå bisexualitet, ogillar tjocka personer, och uppenbarligen tycker att fittor är äckliga (allstå, han är bög, jag fattar det, men han borde som rådgivare försöka hålla sig neutral.) Det plus han extrema man-är-skyldig-sin-partner-regelbundet-sex attityd gör mig lätt upprörd. Plus att han sätter att vara edgy före att vara professionell många gånger. Det var typ det jag menade.

Men iallafall. Jag tror absolut att en backande utbildning är värdefull, men Rusz har väl ngn form av psykologibakgrund och är inte mindre destruktiv för det. Men jag håller absolut med om att formell kompetens borde vara ett krav för att få kalla sig expert. Du skulle passa skitbra, jag skulle absolut läsa om du fick en spalt!

Jo sa...

Det är inte alls så att vem som helst får vara sexexpert i större medier, konkurrensen är väl snarare enligt min uppfattning rätt hård. Det är bara det att det kanske (över en viss miniminivå) inte är att kunna mest i sakfrågan som är det mest centrala kriteriet. Och hur ska redaktionerna kunna veta? Om jag minns rätt har väl t.ex. både Malena Ivarsson och Eva Rusz fått en del rätt hård kritik i diskussionerna på den här bloggen. Men kollar man upp utbildning och meriter så verkar bägge rätt rejält kvalificerade. Bl.a. socionom och auktoriserad klinisk sexolog i ena fallet och psykolog och psykoterapeut i det andra.

Jag nappar lite på frågan om vad som gör en bra spaltmästare redan nu. Och utifrån vad jag läst av sådant du skrivit hittills misstänker jag tyvärr att du har en rätt viktig brist. Förmågan till intellektuell och empatisk inlevelse i hur det är att vara och leva som normalbegåvad eller kanske lite lågbegåvad, tänk spannet 80-105 i IQ ungefär. Och vad det har för betydelse för allt möjligt, inklusive bl.a. kunskapsbildningsprocesser, förhållningssätt till normer, och sex och samlevnad. Är väl ungefär halva befolkningen, och jag skulle gissa att den populationen står för mer än hälften av de frågor som kommer in till sexspalterna.