söndag, mars 02, 2008

PREVED MEDVED!

Nu ska jag berätta för er om relevant rysk kultur.
FAKTARUTA: INTERNETMEME
En internetmeme är en text (en bild är en text) som sprids på internet och muterar. Om ursprungliga memen är "Longcat is loooooooong" kan variationer vara till exempel "Shortbus is shrt" eller att man gör nya bilder med longcat-tema.
Läs mer på Nördwikin eller Encyclopedia Dramatica.
Det här inlägget handlar om en meme som helt klart hör till världens största och det är PREVED. Nu är det sannolikt att läsaren tänker "jag har koll på internet, och det där har jag aldrig hört någonting om", men det är för att läsaren inte surfar ryskspråkiga internet (runet, om man är lat) särskilt mycket.

I begynnelsen fanns en akvarell av John Lurie. Bilden föreställde ett kopulerande par som överraskas av en björn som utropar "Surprise!".

Originalet

Supermemen.

Jag har aldrig sett hundraprocentigt säker information om vem som myntade ordet "PREVED" ("ПРЕВЕД", en internetesk felstavning av "privet"/"привет", "hej" på ryska) eller vem som satte in just det ordet i pratbubblan istället för Luries "Surprise!", men enligt en källa skapades bilden av användaren Lobzz på dirty.ru och ordet hade då florerat på communityt i flera år. Sättet att felstava på är mycket typiskt för runet.

Oavsett vem som är skaparen blev memen snabbt populär, började mutera och skapa nya ord. Björnen döptes till exempel till MEDVED (МЕДВЕД, jfr медведь), alltså precis vad björn heter på ryska minus mjukhetstecknet i slutet, för att passa ihop med prived. Även "krasavtjeg" ("КРАСАВЧЕГ"), internetförvrängd "snygging" ("красавчик") blev ett ord förknippat med meme, ofta använt i hälsningsfrasen "preved, krasavtjeg". Versaler eller gemener spelar ingen större roll.

Om Lobzz-spåret är rätt skapades bilden 3 februari 2006, klockan 12.12 moskvatid. Det kan ge er lite tidsperspektiv på memens omfattning när vi nu går in på en av mina favoritinternethändelser genom tider - konferensen med Vladimir Putin som hölls 6 juli 2006 i samarbete med runets största internet portal Yandex. Möjligheten att ställa frågor öppnades 30 juni, tanken var atthelt vanliga användare skulle lägga upp frågor och sedan skulle alla tillsammans rösta fram sina favoriter. Presidenten skulle då svara på de populäraste, utan moderering.

Fin tanke, men man ska inte lägga makten över sådant i händerna på internet. Det blir lätt att den klart populäraste frågan i kategorin "armén/försvarsmakten" (och då talar vi om ett land där alla frågor som rör det militära är mycket laddade och en värnpliktsreform är på gång) blir "när kommer Ryska Feredationen börja använda gigantiska människoliknande robotar i försvar av sina gränser?". Det slutade med att själva presskonferensen modererades, och frågorna som ställdes blev handplockade bland de hyfsat populära, snarare än de som internet mest ville ha svar på. Efteråt blev presidenten utfrågad av journalister som förgäves hade väntat utanför och det var då vi fick veta vad presidenten tyckte om Cthulhus uppvaknande (presidenten är misstänksam mot allt övernaturligt), inte fick veta när presidenten hade sex första gången (han mindes inte, men han mindes när senaste gången var, däremot tänkte han inte berätta) och hur det blir med de där gigantiska robotarna (det är inte uteslutet att människoliknande robotar kommer att användas i framtiden, men den mänskliga gränsvakten kommer alltid vara viktigast).

Cthulhu-frågan kom för övrigt på fjärde plats med 16 682 röster och robotarna knep den totala andraplatsen med 26 602 röster. Frågan som låg på förstaplats med 28 424 röster och aldrig besvarades var "PREVED, Vladimir Vladimirovitj! Vad anser Ni om MEDVED? / KRASAVTJEG". Vi som röstade blev förstås mycket besvikna.

Men memen levde vidare oavsett Putins brist på engagemang, den lever fortfarande. Orden och den karaktäristiska björnposen (som ett Y, ungefär) har setts både på omslaget till ryska Newsweek och i en hel del marknadsföring, som i "PREVED, INTERNED!" i reklam för diverse internetleverantörer. För att inte tala om husväggar, artiklar och rubriker, både på internet och i gammelmedia. PREVED enar runets användare - från "vanliga människor" till internördar, till politiska konspiratörer och 2ch-anonymer. Jag har svårt att hitta motsvarighet till meme-genomslag i någon annan internetkultur jag har koll på, men det närmaste jag kommer är lolcats. Lolcats är spridda över olika internetkulturer och grundas också på felstavningar ovanpå bildr på djur, men de kommer inte i närheetn av PREVEDs storhet. Vare sig i spridning eller i mängden bottnar.

Sås.
"Sås" är också en meme, på sätt och vis. Kommer från engelska "source" som blivit till "sauce" som direktöversatts.Sås. Mycket överkurs.

"Alucard, det var inte det här jag menade när jag bad dig att ändra din image till någonting mer modernt". Också överkurs, fast på annat sätt. Sås.

Sås.

Tack, Tanja, vad mycket nytt jag lärt mig och vilka fantastiska nya perspektiv jag upptäckt! Allt tack vare dig!. Andra bloggar om: , , , , , ,

Relevant till era intressen:
Ett besök i bloggosfären. Om ryska bloggar - D-uppsats från Slaviska institutionen på SU. 2006. Mycket citat på ryska, suxxx 2 b u.
Engelska Wikipedia om PREVED
Artikel från Moscow Times som förklarar bl a "lär dig albanska".
Padonki-slang på svenska Wikipedia. Fast med faktafel, PREVED-bilden är inte ursprunget till språket, utan helt tvärtom.

19 kommentarer:

Anonym sa...

aha, udaffska typ
häy din snykkink!

Tanja Suhinina sa...

Udaffska it is. Eller, alla ryska internetsociolekter är väl mer eller mindre variationer på samma tema.

electropura sa...

Ahh, det förklarar den här lilla gulliga bilden som jag sparat. Den verkar vara photoshoppad 20060302, så det stämmer tidsmässigt också. Jag måste erkänna att jag sörjer lite att min värld blev ett mysterium fattigare nu.

M sa...

Jag har lidit ovanligt mycket av "varför kan jag inte alla språk någonsin"-angsten på sista tiden, och du gör det inte direkt bättre! Jag vill också uppleva runet innifrån!

Fast damn, tack för den här ändå, hemskt intressant (gotta love internet memes) och det där med Putin-interjuvn är ju sjukt roligt. Hur ställer sig Fredrik Reinfeltd till människorliknande robotar? Dom kunde utvecklas av Scania!

laser sa...

I loled. Roligaste jag läst på länge! Hoppas denna meme sprider sig till andra språk nu…

Anonym sa...

Кросавчег heter det ju. Учи олбанский.

Är det verkligen bara två år sen? Det känns som hundra. Kan inte padonki självdö i galopperande hepatit snart. De och lol och rofl och smileys.

Tanja Suhinina sa...

Jag kan gå med på att jag gjorde fel på KROSAVTJEG, men albanska har på mitt internet hetat albanska mycket oftare än olbanska =)

Padonki får gärna vara kvar på ett hörn, tillsammans med lol. Men bara på ett hörn.

Anonym sa...

Intressant. Men det heter väl mem på svenska? Det gjorde det i alla fall i översättningen till Den själviska genen när jag läste den för ett antal år sedan. (Jaja, petigt, jag vet.)

Anonym sa...

Tanja: Du har så rätt, det hänger ju på mängden och sammanhanget. "Preved" klottrat på en vägg i ett palestinskt högkvarter efter att det stormats av israeliska armén, det är roligt. Genomgående padonki-stavning i bloggkommentarer av brainlös boskap är det inte. (Аффтар жжот! x 10.000.000)

Alexander: På svenska heter det "grej", som i "En grej på internet", "en internetgrej".

Skämt åsido. Det finns termer och termer. Termen "meme" (nu menar jag inte ens inlånet utan den engelska originaltermen) luktar starkt av "onödig term som nån nörd har hittat på för att göra sig viktig".

Fast att jag tycker så kanske inte hänger ihop med att begreppskategorin i sig är onödig, utan att alla "meeeeem" jag någonsin har sett har varit extremt irriterande.

Tanja Suhinina sa...

Alexander: Du får ett gratis internet!
Skämt åsido, jag följer Nörwikin i den frågan. (I Sovjetryssland följer Nördwikin mig.)

Felmoftan: Longcat is loooong, men visst är det bara bra om det används rätt. Som mycket annat, iofs.

Anonym sa...

Gratis internet! :D Jag behövde faktiskt ett nytt. Mitt har blivit så långsamt. :\

Anonym sa...

felmoftan: Okej, förlåt. Jag ska använda termen "grej" i fortsättningen. Särskilt i akademiska sammanhang. ;)

Angående själva begreppet är det så vitt jag vet evolutionsbiologen Richard Dawkins som hittat på det, i ett försök att jämföra idéer med biologiskt liv. En mem är alltså en idé, vilken som helst, och dess livskraft är beroende bland annat av hur många medvetanden den kan "infektera" och hur varaktig infektionen är (vilket inte bör förväxlas med hur sann eller logisk eller rimlig den är). Lite som Foucaults diskursbegrepp, fast med en biologisk twist. Men mem-begreppet fick inget större genomslag utanför akademiska nördkretsar, verkar det som.

Anonym sa...

Första belägget för ordet "sås" i betydelsen "källa" i svenska språket som jag har hittat är från 1993-94. Då i betydelsen "källkod".

Anonym sa...

'Sås' har jag också hört på sistone som slang för pengar, och det är bara naturligt med tanke på mutationskedjan Dollar-Doe-Dough-Deg-Smet-Sås.

Anonym sa...

Är den där björnen som jagar lolin verkligen samma björn som preved-björnen?

Pedobear är väl en helt annan björn, och jag blir lätt upprörd här över ditt arktofobiska sätt att dra alla ursider över en kam:
http://pedobear.org/

Tanja Suhinina sa...

Nej, men jag tror det är en referens i flera steg. Världen är komplex.

Anonym sa...

Hmmm, det är ju möjligt, men det är en uppgift som behöver såsas, det med.

Tack för snabbt svar på mitt besserwissrande, annars.

Tanja Suhinina sa...

Jag såsar ju bara var jag fått bilden infrån, inte kontexten. Jag förklarar inte Alucard heller. Att ifrågasätta min koll på så grundläggande internetfenomen som pedobear är hur som helst inte nåt jag skulle rekommendera.

Anonym sa...

Aahh, okej, fast det händer ju lätt när kontexten inte ges, eller i ett förvirrande sammanhang.

Massa snack om PM, och sen PB litet ovidkommande mitt i alltihop... =S