fredag, mars 07, 2008

I am my own sexist

Det här är ett PS till inlägget om boken Skärp dig! och diskussionen om att sexism finns överallt, att tjejer inte förväntas kunna datorer, och bara för att tjejer gör någonting betyder det inte att det är jämställt.

Min burk får ibland för sig att glappa där sladden från moderkortet ska kontakta på-knappen. Då sätts datorn inte på. Då trycker jag först på knappen en miljon gånger utifall att och sedan drar av höljet och pillar på sladden tills kontakt uppstår och burken börjar surra. Varje gång jag gör det känner jag mig omåttligt stolt över att jag fixar min egen datorn fast jag är brud.

Alltså, jag tänker verkligen så. På riktigt. Medvetet. Att fan vilken l33t haxx0r jag är som kan dra i en sladd, fast jag har fitta. Otroligt tragiskt.

Så varje gång jag lyckas åtgärda felet känner jag mig jättestolt i en sekund och sedan har jag dåligt samvete resten av dagen.

Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

18 kommentarer:

db sa...

Både det praktiska och psykologiska problemet fixas genom att skaffa en lödkolv och åtgärda felet.

Tanja Suhinina sa...

Jag återkommer med en utläggning om att jag nog vet hur man ska fixa min dator bättre än folk som aldrig sett den när jag bestämt mig för ifall jag ska betrakta din kommentar som förolämpning mot min intelligens eller ej.

enmi sa...

oh jeez, jag känner igen mig. Jag avskyr särbehandling av tjejer inom mina egna hobbys, som MMORPG's och miniatyrspel som warhammer, och ändå får jag ibland den där stolthetskänslan: "jag är så cool för att jag gör det här fastän jag är tjej" och sedan, ja.. illamående och skäms-skäms. >__<

Tanja Suhinina sa...

I hear ya. Gissar att du också är välbekant med känslan av irritation när en massa chicks kommer och invaderar ens manliga hobby. Fy fan vad jag skäms då...

Anonym sa...

Alltså jaaaaa! Jag blir typ stolt för att jag är så jävla internets trots att jag är tjej. Överhuvudtaget är jag stolt över mina "manliga" attribut. Usch, vad fan är dealen med det?

Anonym sa...

Aaargh! Jag hatar kommentarer som db's. Varje gång jag skriver ett inlägg kommer någon och passar på att skriva att jag glömde skriva något som jag absolut aldrig hade en tanke på att skriva för att det bara var onödigt eller inte stämde in med min åsikt. Typ jag skriver "New York är en fin stad" och någon skriver "Åh, du måste besöka Manhattan! Du glömde förresten skriva att Central Park är så och så stor." Liksom VA? sånt händer mig hela tiden. Folk som antar att man inte vet det "obviåsa". Folk som inte har något annat liv än att försöka känna sig överlägsna random bloggare.

Och folk som kommer och tipsar om att jag måste ha med filmer som "Brokeback Mountain" på min gayfilmsblogg utan att ha läst ett enda inlägg eller sökt på min blogg för om man hade gjort det hade man sett att jag redan skrivit det inlägget och 250 andra (till skillnad från den personen som bara vet om en enda gayfilm). Besserwissertipsare som inte har en aning, alltså.

När jag praktiserade på en fotobutik blev jag "antagen" för att jag hade bildredigeringskunskaper som var bättre än de som jobbade där hade. Ändå var det en besserwissrig typ som kom med "bara ett litet tips" varje gång jag stod vid datorn fastän jag klarade allt galant.

Peter sa...

Jag som aldrig varit tjej med könsotypiska intressen har ett par frågor angående det här.

Menar ni att det i allmänhet är för jävligt med människor som vill vara hjälpsamma oavsett om motivet är ärligt menad hjälpsamhet eller hävdelsebehov? Är det i rollen som sådan tjej svårare att ta sådana oombedda råd för vad de är, antyder ett råd alltid att man vet bättre? Är all oombedd hjälp ett hot mot "tjej som ändå är duktig på..."-statusen, även om kommentaren lika gärna skulle kunna vara riktad till någon av ett annat kön? Kan det finnas könsrelaterade kommunikationsskillnader som blir extra synliga när tjejer sysslar med könsotypiska aktiviteter? Gör det extra ont att bekräfta någon som kanske egentligen inte förtjänat det?

Tanja Suhinina sa...

Peter (Hej!): _Jag_ hävdar inte att det måste vara hävdelsebehov bakom dbs kommentar och andra i samma anda, däremot kan man ju inte bortse från att kommentaren både ignorerar poängen i mitt inlägg och antyder att jag inte fattar att man kan löda. Vilket blir särskilt tråkigt i ett inlägg som handlar om att folk, tjejer som killar som jag personligen, ofta _antar_ att tjejer inte kan grundläggande teknik.

Och ja, det är nog "farligare" att komma med dumförklarande kommentarer när det är en situation där man normalt antas vara inkompetent helt utananledning. Jag skulle inte tycka det var lika irriterande om hn gav mig superenkla råd om nåt jag helt utan anledning antas kunna, typ smink. Sedan skulle jag kanske tycka att skämtet (för jag tror att dbs kommentar är ett skämt) var lite kul om det kom från en vän som jag vet har koll på vad jag kan och inte kan i teknikväg, men jag känner vad jag vet inte db, så hn borde låtit bli.

Oombedd hjälp kan jag verkligen uppskatta om den är på rätt nivå. Det här var liksom väldigt uppenbart under.

Dallerberg sa...

Meidi: Dealen kanske är att det inte finns några kvinnliga attribut att vara stolt över? Det spelar ingen roll hur mycket kvinnokamp som förs, det kommer alltid vara mycket ballare att bygga hus och köra brandbil än att jobba med barn och sticka tröjor.

Peter sa...

Hej Tanja. =)

Jag ville egentligen undvika att prata om det här specifika fallet. Det lätt blir en massa gissningar och förande av andra människors talan, men ok. Dbs inlägg uppfattade jag nog som en dryg lustighet som dessutom var rätt mycket off topic. Antagandet som gjordes tyckte jag inte handlade så mycket om teknisk kompetens, snarare om den allmänna lathet som gör att vi (ja, _alla_) hittar på tillfälliga lösningar till småproblem ("om jag vickar lite på handtaget på det här viset en stund så brukar det funka") som vi upprepar istället för att lösa problemen på riktigt. Men jag är ju inte personligt inblandad, man får alltid ett annat perspektiv då. Vad som är ok här är väl upp till dig.

Däremot har jag stött på det här med att erbjuda lösningar till problem man inte äger, och konflikter kring sådana situationer. Själv jobbar jag, med blandad framgång, en del med att inte försöka lösa andra människors problem bara för att de pratar om dem, eller för att jag råkar se dem. Att dbs kommentar skulle ha med hävdelsebehov att påstår jag inte heller, däremot tror jag att hävdelsevarianten av "hjälp" kan vara en källa till irritation. Särskilt om den som blir "hjälpt" känner att hn får kämpa för acceptans i en viss miljö, precis som du skriver. Det kan då också bli svårt att faktiskt hjälpa och förklara för någon som är på sin vakt på det viset, intentioner är lätta att missförstå. Det här kommer ju också av att inbillningen att intressen sitter i könet finns hos hela befolkningen, inte i en val avgränsad grupp bakåtsträvare. Idéerna sitter lika mycket i huvudet på dem som bryter mönstret. Precis som du inte är omedveten om människors hudfärg bara för att du inte är rasist är man inte omedveten om könsroller för att man inte är sexist. Att skämmas för det är kanske inte så konstruktivt, att reflektera och prata om det däremot... =)

Som sagt, jag vet inte hur det är att vara på andra sidan av det här staketet. Däremot är jag ganska nyfiken. Tack för ditt svar!

Anonym sa...

Å så där är jag också när jag skruvar isär saker eller sätter upp hyllor eller dylikt. Först nöjd sen skamsen över min nöjdhet.

Anonym sa...

Fast det är aldrig fel med lite hederlig closure eller att känna sig stolt över händighet och praktisk nyfikenhet.

/Mattias, en kille

Anonym sa...

Nä, men jag är inte Händig För Att Vara Tjej eller Händig Fast Jag Är Tjej. Jag är händig full stop.

needy girl sa...

Hahaha... I know that feeling... :)

Sofia sa...

Är helt fast i dina bloggar, både phonephucker och den här. Du är så bra.. Imorgon ska jag springa ut å köpa din bok.

Anonym sa...

Jag har samma grej. Jag kan installera programt, pilla om kort och fixa internet om det pajkar ihop. Jag känner mig också som queen of ze computerz fast det bara är basic knowledge som jag plockat upp när jag sett hur min pappa instruerat min bror i hur man lagar diverse grejer.

Anonym sa...

Hi,

I begin on internet with a directory

Ingemar sa...

Så sexismen får dej att må bra och feminismen får dej att må dåligt? Så lömskt