tisdag, februari 11, 2014

Raw man, det är inte så man för.Raw man, det är inte så man för.

"Ottosson har helt missförstått vad förning är" menar Tanja Suhinina, psykolog och följare
11 februari iår lade Aftonbladet upp en märklig video där en ledare för manskurser skulle förklara hur manlig och kvinnlig energi fungerar genom att exemplifiera med föra-följa-dynamik i styrdans. När han ska demonstrera detta på den kvinnliga reportern blir det dock alldeles uppenbart att Herman Ottosson helt har missförstått vad dansdynamik handlar om. Jag menar att detta kan få farliga konsekvenser för männen som deltar i hans kurser - även utanför dansgolvet.

Pardans är ofta en missförstådd aktivitet där rollerna tillskrivs egenskaper som för riktiga dansare ter sig helt främmande. Oinsatta kan lätt anse att föraren har hela makten och ansvaret i dansen, medan följaren är en foglig viljelös docka. "En bra förare kan föra vem som helst" är ett uttryck man ofta hör från personer som inte har förstått att följaren följer för att hen väljer att lyssna på en signal från föraren - inte för att föraren förflyttar henom med hjälp av fysiskt våld.

Redan vid 2:20 inser man att Ottosson är en oseriös och potentiellt skadlig förare. Han skapar ingen kontakt med reportern, bygger ingen connection. Han greppar hårt i hennes överarmar och närmast knuffar henne till platsen där han anser att hon ska stå. På ett seriöst dansgolv skulle sådant beteende leda till en omedelbar reaktion från följaren. Föraren skulle i bästa fall anses vara en nybörjare, eller kanske berusad. Den typen av brutal behandling av en medmänniska är ingenting som uppmuntras av seriösa dansare. Förning handlar istället om kommunikation, att känna av och lita på sin följare, och att skapa tillit från hens sida.

Ottosson fortsätter sedan bryta mot all rimlig vett som förare. Istället för att få följaren bekväm och avslappnad påpekar han att reportern verkar vara nervös - någonting han även bidrar med genom att minska avståndet dem emellan utan att få samtycke från följaren. Han säger sig känna av de obekväma vibbarna från reportern men han agerar inte utifrån den informationen, istället framkallar han ännu mer obehag genom närgången fysisk kontakt som hon inte följde in i.

För mig som seriös följare med många års erfarenhet känns det obehagligt att denna man använder sig av dansspråk för att sedan sprida en helt felaktig bild av dynamiken mellan en förare och en följare. Det framställer styrdansen som en rå och brutal syssla där samspelet ersätts med rå styrka och total brist på hänsyn till partnern. Ottosson är oinsatt och kränker en konstform som handlar om två samarbetande personer som båda är starka och musikaliska och där samarbete och lyhördhet är A och O. Det är sorgligt att denna person tillåts sprida fördomar om pardans på Sveriges största webbtidning.

Tanja Suhinina är följare och feminist

4 kommentarer:

Jo sa...

:)

OT sa...

Totalt Off topic, men sjukt snyggt läppstift du har på bilden! Vilket är det?

Tanja Suhinina sa...

OT
Det är en gammal bild och jag är scensminkad så det borde vara ett av mina bordellröda... fast det ser mörkare ut.... undrar vad jag kladdat på läpparna... vet tyvärr iinte

Sara sa...

Du borde skriva något om detta.

http://blixabloggar.se/den-tabubelagda-fittan-och-om-hur-fittskador-normaliseras/

Du har ju verkligen massor av erfarenhet av den i princip obefintliga vården i Sverige när det gäller underlivsproblem.

MVH
Sara