onsdag, maj 15, 2013

Av latinets vagina (slida, skida)

Först ett intro för er som kommer läsa inlägget månader efter att det skrivits. 

För ett tag sedan visade det sig att Facebook tog bort en bild på anatomiboksfitta för att den är stötande. Folk började lägga upp den bilden i protest. Sedan spreds detta ytterligare genom en sida som heter 33 anledningar varför feminism behövs. Såhär såg just den relevanta bilden ut.


(Jag kan med en gång säga att jag inte gillar denna 33anledningar. Jag tycker att många av bilderna är missvisande och förenklade på ett alldeles onödigt sätt. Jag inser att man ibland måste förenkla för att nå en ny publik, men det kan göras olika, och 33anledningar är rätt trist popfeminism. Att man får olika lön för samma jobb är exempelvis inte något större problem, skillnaden är liten. Den stora könsskillnaden ligger i att kvinnor inte karriärklättrar lika mycket och att kvinnoyrken har lägre löner - och dessa faktorer är också feminismfrågor, så jag begriper inte varför man alltid ska dra in den relativt obetydliga skillnaden i lön för samma arbete. Jag är också rätt trött på osynliggörande av män som drabbas av sexuellt våld. Våldtäkt är ett vapen i krig, ja, det är vidrigt, och det drabbar män rätt duktigt. Att myndigheter inte tar våldtäktsanmälningar på allvar gäller i högsta grad även män som drabbats av sexuellt våld. Man kan faktiskt göra popfeminism mycket bättre än 33anledningar. Slut på utvikning.)

Så, i alla fall. Det var många som länkade till denna sida med anledningar och efter ett tag slutade Facebook tillåta den länken. Det skrevs krönika om det, och nu kan man länka igen. 

Så, nu kan ni som inte behövde introt glida in.

Låt mig nu citera en bit ur krönikan.
Än så länge är det oklart varför, men bild nummer fyra av de 33 som visas upp på sidan föreställer en avritad vagina – ni vet, en sådan som precis alla har sett i sina skolböcker – och sådana har Facebook förbjudit tidigare.
Det finns en sak jag verkligen vill poängtera - bilden Facebook inte ville ha föreställer inte en vagina. Den föreställer en vulva. Det här är en vagina:

Bild friskt lånad från en riktig läkarstudents facebookförklaring på vad vagina är. Jämför bilden ovan. Inte samma sak.

Nu kan man kanske känna att jag märker ord och fokuserar på fel sak här, men hör på mig nu, det här är viktigt. Vulva är benämningen på de yttre delarna av kvinnliga könet. Vagina eller slida är benämningen på den där inre grejen, och båda orden betyder i princip fodral. Så inte nog med att man döpt en del av kvinnliga könsorgan till hölje, man passar dessutom på att även använda kukfodralorden för de övriga delarna. Allt det komplexa och häftiga som bygger upp ett kvinnokön reduceras till ett hål (att stoppa in saker i) med en tofs.

Är inte det osynliggörande så säg. Och visst är det lite typiskt att det just är de yttre delarna som osynliggörs (fett ironiskt, det är ju de som syns!). Vulvan är inte särskilt involverad i penis-i-slida-samlag som räknas som Riktigt Sex i vårt samhälle, och vulvan är den delen av kvinnliga könet som är central för orgasmen, på gruppnivå. Typiskt att det är den delen man väljer att förenkla bort.

Man kan invända att jag märker ord, att folk fattar vad man menar, men att kalla vulva för vagina är som att kalla penis för pung, ungefär. Visst, de sitter nära och hänger ihop, men det är olika saker. Vårt samhälle skulle hemskt gärna behöva börja kunna beskriva kvinnors kön på mer detaljnivå än "kukfodral med omnejd". Dessutom är vulva ett bra ord eftersom det inte finns särskilt mycket laddning kring det. Så säg vulva när ni menar vulva. Gäller särskilt i sammanhang där man talar om hur fittor osynliggörs. 

Jag har i bästa P3-anda skrivit en minnesdikt som kan vara till hjälp:

Vulva är ett ord för fitta
Som man utanpå kan hitta - 
Lyckas man sen inåt glida
Hamnar man i kroppens slida.
(De som vill va lite fina
Säger kanske helst vagina.)

5 kommentarer:

tönten töntsson sa...

Tycker inte du märker ord! Håller helt med, har stört mig på detta länge. Fittan är mycket mer än bara vaginan och det behövs adekvat terminologi i vårt vardagsspråk. Det är om inte annat förvirrande för barn som inte vet så mycket om underlivet och försöker lära sig, när vuxna bara vagt refererar till underlivet med olika synonymer för slida/fodral/hål.

Hanna sa...

Jag har inte Facebook och har alltså helt missat den här grejen.Men jag tycker att det är en vettig poäng du gör, särskilt eftersom många inte verkar veta vad det är de pratar om.

Aron sa...

<3 <3 <3

Anonym sa...

Ett litet påpekande bara: på klassisk latin betyder "vulva" oftast "livmoder". Fodral, ja, men fosterfodral.

Johan

johan,karlskrona sa...

Rolig liten dikt.
Påminde om Tage Danielsson eller Alf Henrikson.