torsdag, april 21, 2011
Herrhiss
Alla har olika perioder och man triggar på olika saker vid olika tillfällen. Senaste halvåret har jag triggat på herrhissar.
Det gäller alltså diskussionen om att skyltar är mansnormativa. Den skylten som alltid kommer i hetluften är Herr Gårman. Det finns personer som hävdar att Herr Gårman och andra streckgubbeskyltar inte föreställer män, utan människor i allmänhet. Det skulle man kunna tro på om det inte var för den förbannade toaskylten som kommer och förstör allt. Den illustrerar tydligt att streckmänniskan inte är människa i allmänhet, utan faktiskt en man, för kvinnor har trianglar på sig.
Men min hangup handlar inte om toaletter eller övergångsställen. Min hangup handlar om hissar. I alla större byggnader (tågstationer, gallerior, ja, ni fattar) finns det stora navigeringsskyltar. Piktogrammen för toa och hiss brukar nästan alltid vara bredvid varandra, och eftersom de är ganska lika i sin konstruktion jämför jag dem automatiskt. Därför vet jag till exempel att Centralstationen i Stockholm har hiss som jag får åka i i egenskap av dam, medan många andra offentliga byggnader bara har herrhissar.
Det blir liksom väldigt fånigt att det är tänkt att vi ska tänka könlöst på alla streckgubbeskyltar utom just toalett. Att vi ska titta på den, tänka "herr- och damtoa" och sedan stänga av könsmarkeringarna och titta vidare utan att tänka "herrhiss" eller "herr- och damhiss".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Har för mig att det är två "gubbar" som åker ihop på hisskyltarna i Berlin. Tänker hädanefter tänka på dem som böghissar.
En lösning: Använd personpiktogrammet när det är en funktion som är oberoende av kön, men när det ska skiljas på man och kvinna, tex. på toaletter, så varför inte använda symbolerna för järn och koppar?
Skicka en kommentar