torsdag, oktober 21, 2010
Framkomlighet och det här kan vändas till genuspoäng
Jag har ganska ofta högklackat. Sådär halvhögt och tjockt så jag kan gå hela dan utan att få ont i fötterna. Ibland pumps med smalare klack. Och alla mina klackar är lite trashade. Varför? Jo. för att folk envisas med att lägga kullersten överallt. Och jag är hundra på att de som stadsplanerar in kullersten överallt ägnar noll tanke åt att folk ska gå på det och folk har inte sällan klack.
Man måste inte ha högklackat, visst, men när regler för hur man ska bygga en stad görs planerar man ändå utifrån hur folk faktiskt är. Vilket till exempel innebär att vagnar och plattformar inte är på hoppavstånd från varandra. Men tänker folk att rätt många går i högklackat? Nope. Galler, massor av galler överallt! Jag förstår det praktiska i gallren vid pendelnedgångar, men en gång i Ryssland såg jag en skylt som varnade för att man kunde fastna med klacken och jag blev så lycklig så.
Kullersten? Javisst! Varför inte i en brant backe, dessutom (helvetesbacken på Gärdet, I'm talking to you) där man inte kan gå på tå för att rädda sin klack. Backen på Gärdet är i och för sig gammal, men säg inte att kullersten inte används i nyare vägar. Tänker man på att många bär klack, vilket gör promenader på kullersten dels jobbiga och dels dåliga för skorna? Neeeej. Och det dumma är att visst, klack på skor är inget större praktiskt behov, det är mest en estetisk grej och kan väljas bort. Ja, men precis samma gäller för kullersten.
Och fyi är klackskorna jag har inte obekväma och jag kan gå i dem lika lätt som i plattare skor. Förutsatt att underlaget inte är puckat. Men det är ju inte så att jag försöker hoppa runt i klackskor i skogen (vilket jag för övrigt utan vidare klackproblem gör varje gång jag ska ta mig till skolan), jag försöker bara ta mig från punkt A till punkt B i en modern stad. Och pajar mina skor.
Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om gärdet, kullersten, klackskor
Den som säger "sluta gnälla" eller "sluta bära hög klack" får göra 50 armhävningar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Något annat stadsplanerarna inte räknar med när de bestämmer att en gata ska vara täckt med kullersten? Cyklister. Japp, på gator ska man åka bil eller gå i platta skor. Plockar man in Isobel Hadley-Kamptz analys om män, poliser och bilar samt våld och makt från juni i år så blir det ännu mer intressant.
För att inte tala om rullstolsburna...
Jag kommenterar inte så ofta, så det känns lite tråkigt att göra det som någon slags språkpolis, men ett av mina mål som landskapsarkitekt är att sprida kunskapen att det inte heter kullersten, det heter smågatsten. Om man menar de som är fyrkantiga och någorlunda släta. Kullersten är runda och helt omöjliga med klackar.
Anledningar till att man ritar in smågatsten:
-Granit åldras snyggt.
-Många tycker att granit är finare än betongplattor.
-Smågatsten har en gammal tradition, inte uråldrig visserligen, men äldre än betong och asfalt. Passar ofta bättre i gamla miljöer (här kan man iofs ifrågasätta vad som "passar" och inte, men det blir en för lång diskussion)
-Det är billigare än granithällar.
Anledningar till att lägga kullersten:
-Det är en slänt där ingen går och inget kan växa.
Annars tycker jag överlag att nyanlagda platser med smågatsten ofta kompletteras med stråk med hällar eller betongplattor, just för barnvagnar, cyklar, rullstolsburna etc. Men tyvärr är det långt kvar innan samhället är tillgängligt för alla.
Anna:
Vad intressant! Tack!
Sen är jag ju helt på att smågatsten ser snyggt ut. Men det gör mina klackar med, och de är mina! MINA!
Jag har faktiskt sett precis samma klagomål framföras i någon tidning av en representant för någon handikappsorganisation för inte så längesen. You are (not) alone...?
Som rullskridskoåkare håller jag helhjärtat med.
Kom hem från Götet i förrgår och förbannade som vanligt Gamla stan, där man faktiskt använder äkta kullersten som får ”smågatstenen” att framstå som en nyasfalterad motorväg. Försök rulla en hjulförsedd kappsäck på det underlaget någon gång.
Dock har kull... öh, smågatstenen en fördel just i att den är oframkomlig. Om den läggs med jämna mellanrum i en i övrigt slät trottoar fungerar den som fartgupp som skrämmer bort lösa element som skateboardåkare.
Skicka en kommentar