tisdag, oktober 19, 2010

Feministkonspiration, tuttar och det är inte mustaschen vi ska forska på med de insamlade pengarna.

Det är oktober och alltså fylls butiker av Rosa bandet-merchandise och antifeministbloggar av inlägg om varför prostatacancer inte uppmärksammas. Jag förstår att man kan uppröras över att den cancerformen som uppmärksammas mest är könsbunden, men jag känner också en hel del "jamen hur många blå band/mustascher har du köpt, herr Upprörd?" (jag har två som skräpar hemma nånstans ). Framför allt kan jag inte låta bli att tänka på hur mycket av den mediala framgången handlar inte om att tjejer alltid är offer och män försumbara, utan TUTTAR.
För Rosa bandet är till en stor del ett mediefenomen, och vad passar inte bättre för media än en kombination av att behandla ett viktigt ämne och göra en god sak - och tuttar. Bröst är liksom precis perfekt placerade på skalan där extremerna är "helt ointressant och varken sexigt eller äckligt" och "för explicit för gammelmedia". Det går liksom att få kändiskvinnor att klämma på sina i bild, mans kulle inte kunna producera lika slagkraftig kampanj för livmoderscancer. Där har vi förresten en könsbunden cancerform som det inte görs mycket väsen av. Lite reklam på sistone, i och med HPV-vaccinet, men knappast galor och kändisar och specialprodukter.

Prostatan förlorar inte så mycket på att den sitter på män som... eller, i och för sig, män saknar en sån där mitemellan-kroppsdel. Ni vet "man ska täcka könsorgan på badhus, det är ju helt enkelt en hygienfråga! Iofs, bröst är inget könsorgan, fast ändå liksom!". Men hur som helst, prostatan har väldigt lite medialt attraktionsvärde. Till att börja med har ingen nånsin sett sin prostata. För den andra är det vettigaste vägen att nå den att stoppa upp ett finger i rumpan. Och då är man lätt på den sidan av tråkigt-sexigt-skalan som kändisar inte vill ställa upp på, och de som vill kommer inte hitta en passande kampanj.

Jag tycker självklart det vore bra med mer medvetenhet kring andra cancerformer än bröstcancer, men jag har svårt att se de alternativa medieframgångarna. Få saker slår unga kvinnor och tuttar. Det är precis lagom racy att uppmana kvinnor att klämma på sina bröst. Vad skulle man göra i fallet prostatacancer - uppmana män att ejakulera minst tre gånger i veckan? Jamen liksom lycka till med den grafiken i Metro och på TV4. Och visst, man kan göra som Mustaschkampen och ha en kampanj som absolut inte har med organet i fokus att göra, men det blir inte samma sak som Rosa bandets exponering av bröst (inte alla rosa bandet-relaterade reklampryttlar visar bröst, men det är betydligt mer bilder på tuttar där än det någonsin vart och inom rimlig framtid kommer att bli på prostata).

Om jag får spåna fritt för vad som skulle vara priceless och nåtsånär logiskt inom ramarna för manligt i media skulle det vara kampanjer som grundas på samma grabbiga bild som Coca Cola Zero och Jackass. Manlighet är äckligt, gör ont och riktiga grabbar kan köra ett finger upp i röven. Det finns gott om mediepersonligheter som lever på det. Internetkampanjen kan handla om att man får filma sitt ansikte medan man kollar prostatan och den som förmedlar mest smärta och äckel vinner. Nu är målgruppen man vill nå mer 40+ än 20+, men man ska fånga dem färska. Har man tur blir prostatakontroll en form av 40-årskrisande, för männen som inte har råd med motorcykel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

Ylva sa...

Ibland vill jag bara skrika: "Men starta din egen j_la kampanj då!" Nån som tyckte att bröstcancer var viktigt har väl börjat och gjort sitt bästa – vilket visade sig vara inte så illa. Om man bryr sig så mycket om lungor eller protstator eller livmödrar eller nått annat man kan få cancer i eller någon annan hemsk sjukdom så är det ingen som hindrar en från att börja samla in pengar för det.

Öh, bra inlägg btw. Du har absolut en poäng. Bröst är hajpat.

Tanja Suhinina sa...

Det är ofta man vill skrika "men ordna det då" när folk klagar på att andra inte fixat allt åt dem.

Tack!

enmi sa...

När Rosa Bandet kampanjen kom för några år sedan så trodde jag att det var en engångsgrej och att dom skulle köra vidare på andra cancerformer och typ gå "laget runt" så att alla små tumörer skulle få sin del av uppmärksamheten, men det är ganska uppenbart att bröst drar in pengar, och om det räddar liv är det ju awesome. >_>

Jag har inte kollat upp det, men mustachkampen öhm.. säljer dom lösmustacher så att kvinnor också kan delta i kampen? Jag har en väldigt blygsam naturlig mustach som jag helst inte vill odla fram..

AffesAlfons sa...

Det död fler kvinnor till följd av lungcancer än bröstcancer, ändå är uppmärksamheten kring lungcancer minimal.

Tycker för egen del att det är synd att Cancerfonden inte styr upp detta bättre, och försöker få fokus även på andra cancerformer.
Om jag tolkat det hela rätt, så är forskningsbehovet som störst när det gäller barncancer, hjärntumörer och tarmcancer, vilket är ytterliggare några cancerformer som inte får någon uppmärksamhet.

Risken är även att man Cancerfonden "kör sönder" sitt varumärke, då jag känner många (både män och kvinnor) som är urbota less på att enbart bröstcancer ska uppmärksammas.

Tanja Suhinina sa...

Enmi:
Tror de sålde knappar man kunde sätta fast på kläder som en del av kampanjen...

AffesAlfons:
Barncancer tycker jag nog uppmärksammas nåtsånär, det skulle i alla fall var den andra mest medieuppmärksammade cancerformen, men med enorm marginal ändå. Inga band, inga specialprodukter.

Fredrik Stangel sa...

AffesAlfons: Rosa bandet är inte knutet till Cancerfonden. Cancerfonden har inget som helst ansvar att "styra upp" något angående en kampanj för att öka medvetenheten angående bröstcancer.

F.ö. var innan den internationella Rosa bandet-kampanjen lanserades bröstcancer en väldigt undanskuffad och konsekvent feldiagnosticerad sjukdom, precis som flera andra "kvinnoåkommor" varit genom tiderna.

enmi sa...

ändtarmscancer, den skulle man försöka göra en kampanj på.. Just saying

Lisa N sa...

Jag vill minnas att jag sett ett klipp där Robbie Williams uppmanar män att klämma på sina pungkulor för att upptäcka testikelcancer. Testiklar är ju inte på långa vägar så medievänliga som bröst, men Robbie-grejen var just sådär grabbig och lagom som det kanske hade varit svårt att göra om just prostatan.

Iggy D sa...

Men en prostatakontroll kräver väl mycket mer än ett finger? Är inte dignossvårigheterna en anledning till att vi inte har prostatascreening ännu?

F ö visste jag inte att Rosa bandet var en så stor grej. Inte större än barnen i Afrika.

https://sextoysonlinestore.com sa...

Kamagra finns att köpa www.intimleksaker.com
Rekommenderar SEXLEKSAKER www.intimleksaker.se
http://intimleksaker.com
http://intimleksaker.se