torsdag, augusti 27, 2009

Ring Around the Sun

Det finns en SF-författare som heter Clifford Simak. Jag läste en del av honom när jag bokslukade i mellan- och högstadieåldern. Om jag inte minns helt åt skogen fel har han skrivit en bok som heter Ring Around the Sun som handlar om blaha blaha parallella jordar blaha nåt mer och att utomjordingar som ogillar hur jordmänniskor sköter sitt samhälle saboterar samhället genom att på marknaden introducera eviga versioner av varor som normalt behöver fyllas på - som glödlampor och rakblad.

Jag kan inte direkt säga att Simaks böcker lämnade något större avtryck på mitt psyke, förutom just den boken när jag befinner mig i sådana djupt intima sammanhang som hos gynekologen. För det är då jag tänker på den och så spyr jag mental galla över att människor som blint tror på att kapitalistisk darwinism leder till att bra produkter som konsumenter vill ha kommer helt oproblematiskt och naturligt vaskas fram genom efterfrågan. För det finns faktiskt, på riktigt, episka puckon som på fullt allvar tror att världen är så enkel som att konsumenter väljer det som gagnar dem och efterfrågan är king. Utan att komma ihåg att om man nu ska prata kapitalism för tredjeklassare rör det sig faktiskt om tillgång och efterfrågan. Och liksom hela grejen med att vinstdrivande företag inte har kundens bästa som mål, oavsett vad de säger i sin slogan. Och liksom hela grejen med tillgång på information och tillgång till informationskanaler.

Jag tänker på sånt när jag är i gynekologrelaterade miljöer för att där ligger det broschyrer om preventivmedel som hoppsan alla råkar vara p-piller, och där jobbar en massa i övrigt kompetent personal som får sin första upplysning om menskopp av mig.

Första gången jag hörde talas om menskopp var på MyVag, det verkade vara värsta grejen. Jag skaffade min för tre år sedan. En kompis flyttade nyligen in i mitt bostadsomrpde och jag skulle handla allt som hör en ny lägenhet till på lokala Vi. Hon behövde tamponger. Jag visste inte var hyllan med mensskydd låg. Jag hoppas att mina läsare förstår hur stort och magiskt det är.

Numera skaffar fler och fler menskopp, men det verkar fortfarande vara genom alternativa informationskanaler mina menssystrar får reda på att någonting sådant över huvud taget finns. Bloggar, internet, kanske någon amerikansk feministtidskrift eller miljömuppsammanhang. Inte tjejtidningar, inte skola, inte gynmottagning eller Apoteket eller reklam på TV.

En menskopp kostar ungefär trehundra spänn och den kortaste garantitiden jag har sett på en har varit 8 år. Menskopp är episkt överlägsen ungefär allt annat i branschen (om man tål att stoppa in saker i slidan, vill säga). Det känns inte allt för långsökt att misstänka att en anledning till varför så få har hört talas om menkopp är att det är ett alltför vinnande koncept - om jag var ett företag skulle jag nog snarare satsa på att kränga engångsprodukter än någonting som håller en kvinnas hela fertila liv.
I mina vidare utläggningar kommer jag få assistans av broschyren Myter och fakta om p-piller som jag har fått tag på på en gynmottagning. Hoppas att Bayer Schering Pharma inte tar illa upp. Om ni gillar den kan ni beställa en likadan på femalelife.se.

När jag satte in kopparspiral var det inte för att jag var galen och principiell motståndare till främmande hormoner i min kropp, utan för att jag tänkte att det vore puckat att inte kolla om jag kunde slippa det. Dessutom kändes det lockande att fixa 5-10 års preventivmedel i ett gynbesök. Och se, det gick.

(Okej, nu ska jag visa att jag är trovärdig debattör genom att motsäga mig själv lite. Jag hört att det är bra diskussionsknep som får alla att tro att man är ödmjuk.
Efter att man har installerat spiral är det viktigt att då och då kolla att den sitter där den ska. Det har jag aldrig gjort. Det borde jag ha gjort, det tycker i alla fall barnmorskan som häromveckan skulle kolla om den satt rätt och upptäckte att jag har slarvat bort den helt. Jag ska få göra ordentligt ultraljud snart för att se om spiralen inte har trotsat alla naturlagar och vandrat ut nånstans i kroppen, men det mest sannolika är att jag har blödit ut den. Nu tror jag i alla fall på det de sa om att det gör ont att sätta in spiral, men inte att ta ut den - jag märkte ju verkligen inte när den försvann.
Så ni alla som har kopparpimpat era livmödrar - kolla att eländet sitter där det ska efter att ni haft mens. Det var sjukt pinsamt att först hävda att man hade en för att sedan inte leverera.)

Den första sidan från broschyren är rätt typisk för den här typen av p-pillerinfo, att genast börja prata om uppfattningar som lever sedan 60-talet. Jag känner, ärligt talat, inte riktigt igen mig i den bilden, de uppfattningar om p-piller jag har mest hört om att allmänheter har är inte riktigt på den skalan. Jag känner däremot verkligen igen mig i motsvarande bild av kopparspiral, fler än en välbildad människa har reagerad med "kan du ha det? Jag trodde bara kvinnor som fött barn kunde ha spiral" när jag berättat om min. När man kollar information om preventivmedel och läser om spiral står det ofta att det är vanligast att man sätter in det på kvinnor som har fött, och det är det säkert. Med tanke på att ingen någonsin berättar att kvinnor som inte fött kan ha spiral, vem skulle komma på tanken att spontant fråga om det är en lämplig preventivmetod när man sitter på en mottagning med en barnmorska som man tror har koll?

Nä, seriöst. Typiskt prevmedelbesök i mitt liv: Jag är på nån mottagning och ba "jag vill ha nåt annat än kondom". Och hon ba "har du provat p-piller?". Och jag ba "ja, jag fick lite biverkningar jag ogillade". Och hon ba "vill du prova en annan sort?". Hade jag inte tillbringat halva min ungdom surfande sexinfo på nätet hade jag ju lätt sett det som att det inte finns andra alternativ än p-piller (eller jo - p-stav). Nu är jag lika påläst som vänligt och bestämd, och jag fick min spiral helt utan tjafs, men det är vad jag vet inget som spontant föreslås så värst ofta. Förslaget att byta p-piller är däremot en klassiker. Broschyrerna i väntrummet brukar förmedla samma p-pillerhegemoniska världsbild. Och det är bara så sorgligt.

De här fyra (av broschyrens sju) uppslagen är mest här för att vara lite representativa i största allmänhet. Jag gillar verkligen sättet som viktökning och minskad sexlust behandlas på - nejnej, och du kanske t o m blir kåt och smal! För att inte nämna att dagens p-piller är inte bara preventivmetod utan även acnebekämpningsmedel! Använd kondom, förresten.

Jag tycker i och för sig att punkten "låna p-piller" är lite extra intressant. SUDDENLY! Personliga p-piller. Mycket personliga, till och med.

Nu menar jag inte att låta som att inlägget går ut på att tokdissa p-pillret och superhajpa spiralen. Jag tycker bara att det är fruktansvärt synd att hur pass kända, missuppfattningstyngda och fästa i det allmänna medvetandet dessa preventivmedel är inte riktigt står i proportion till hur bra de är som preventivmedel. För hade man gått fram till randomkvinnor och helt förutsättningslöst bett dem att välja mellan hormonfri p-metod som räcker i 5-10 år och en hormonell p-metod som man måste tänka på varje dag hade nog fler varit nyfikna på den första än om kvinnorna fått välja mellan spiral (som man väl bara kan ha om man fött barn) och p-piller (som alla har).

Hållbarare och miljövänligare. Besparar en massor med tid och huvudbry för att man inte behöver oroa sig för att ha glömt p-pillerkartan hemma eller fått slut på tamponger mitt i natten. Ingen oöverkomplig införskaffningskostnad (kopparspiral är gratis att sätta in) och massor av vinst i längden. Nog är världen inte så enkel som bra produkt = alla köper den.

Det här är intressant tycker jag som numera kan kallas slarvfitta, bokstavligen. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

24 kommentarer:

Julia sa...

Å herregud ja. Ja ja ja på alla punkter.

Johan sa...

Jag brukar upplysa kvinnliga bekanta som inte verkar ha stött på den förr om menskoppens existens. De flesta brukar vara fruktansvärt skeptiska.

//JJ

Ella sa...

Trots att p-piller förde med sig otroligt påfrestande biverkningar fortsatte jag äta dem länge, länge. Detta för att det kändes som det "enda alternativet", en känsla som förstärktes när jag ringde ungdomsmottagningen efter att haft mens i tre månader och fick höra att "det är normalt, det kan ta några månader för kroppen att vänja sig".

Jag tror aldrig jag blivit rekommenderad något annat preventivmedel än p-piller eller kondom (eller dessa två kombinerade).

Myten om p-pillrets förträfflighet verkar vara synnerligen seglivad.

Peter Perskull sa...

Utmärkt inlägg! Går det bra om jag använder det i min undervisning?

Tanja Suhinina sa...

Julia:
!

JJ:
Intressant. Jag kan inte påstå att alla jag informerar är superpå, men folk verkar i alla fall tycka det är vettigt. Kan kanske vara det att jag ändå är tjej som talar av egen erfarenhet.

Ella:
That's what I'm talking about. Ååh. Det vore ju lätt att säga att folk ska väl själva ta reda på vilka biverkningar de får av vad de stoppar i sig och researcha preventivmedel, men det är ju supervettigt att man med såna frågor vänder sig till mottagningarnas broschyrer och personal på såna ställen. Och de ba "p-piller", och "vänta lite", och inte så pigga på att spontaninformera om vanliga biverkningar.

Peter:
Tack. Jag har lite svårt att inse vad man skulle undervisa i med det här, men du vet säkert vad du gör.

Linda sa...

Kombinationen menskopp - spiral finns det ju lite funderingar kring. Men det vet du säkerligen redan.

Själv har jag provat menskoppen efter att ha läst om den på Julias blogg och är riktigt nöjd. Så mycket enklare allt (eller nästan allt) blir! Många, många fler borde prova.

Mattias S sa...

Alltså, det där att "Nej, P-Piller sänker inte sexlusten" känns ju rätt intressant.
Alla tjejer jag har haft en intim relation med har haft en väldigt märkbar ökning av sexlusten under ägglossningen.
Och ägglossning har man ju liksom inte när man äter P-piller så jag förstår inte hur det hänger ihop.
Att skriva "nej" känns ju bara fel. Det finns ju massor med personer som upplever det. Jag förstår inte poängen i att använda halvsanningar för att få tjejer att stoppa i sig hormoner mer. Är det för att minska på oavsiktliga graviditeter? Är det värt det?
Om man läser på biverkningarna så står det ju liksom flera saker som är vanliga, vilket är mer än 1 på 10 som drabbas av dom. Jag tycker inte det är konstigare än så liksom.
Jag hade aldrig stoppat i mig sånna där saker med dom biverkningar och risker som p-piller har. Men sen vet jag bekanta som har mycket mindre mensvärk och så när dom äter p-piller.
Sen beror det ju på hur viktigt man tycker det är med kuken i fittan också, har man inte så mycket sex på det sättet är ju inte p-piller särskilt intressant. :)

felmoftan sa...

Jag vet en som käkade p-piller och snart fick mystiskt ont i benen. Allmänläkare och gynekologer konfererade och kom fram till att nej då, vi har aldrig hört talas om att värk i benen skulle vara en bieffekt av p-piller, det är säkert en tillfällighet. "Restless legs syndrome" drog någon till med - en vetenskaplig term som jag tror betyder "Du har visst ont i benen och vi vet inte varför". Sen slutade hon käka p-piller eftersom hon tröttnade på att hjärnan gick på sparlåga så att hon fick svårt med studierna, och då vart benvärken som bortblåst.

Senare råkade jag på en p-pillerförpackning från Baltikum, och där stod "värk i benen" med i listan på kända biverkningar.

Tanja Suhinina sa...

Linda:
Mjo, det är ju lite av en riskfaktor, men den största riskfaktorn är ju att jag är slarvigt pucko som ba "oj, de har satt in den, nu behöver jag absolut inte kolla de där trådarna som man ska kolla för vad kan liksom hända lalala". Så min plan är att testa spiral igen och faktiskt hålla koll på prylen. Plus kanske kolla om det finns en menskoppmodell som passar bättre.

Mattias S:
Suck. Ja. Men nejnej, de sänker inget och man kan t o m få högre sexlust. jajamen.

Felmoftan:
Briljant!

Mattias S sa...

Varför är det så lätt att bli konspiratorisk ju mer man pratar om p-piller?
Det tycker jag är intressant.
Men det känns verkligen så. Men det är väll lite som svampinfektioner, urinvägsinfektioner, vestibulit och allt annat som "kvinnor" drabbas av. Det verkar inte riktigt som olika institutioner tar problemen på allvar.
Men jag kanske förenklar och bara ser mönster jag vill se...

Tanja Suhinina sa...

Ha, visst hamnar man lätt i att låta som... eh, ja, jag håller då och ser om Arkiv X nu.
Men det är väl det att dels är ju själva grejen att det lyfts fram suspekt lite av biverkningarna (även av folk som man tycker borde vara på ens sida), informationskanalerna är alla köpta och dessutom är problemen av det slag som man normalt inte pratar högt om.

Sliven sa...

Nu trodde jag iofs att spiral i allmänhet var lämpligast för dem som redan fött barn, men efter en snabb check på nätet ser jag faktiskt inte mycket prat om att kopparspiral inte skulle passa även ickeförlösta. På preventivmedel.nu står tex bara att "De flesta som använder kopparspiral har varit gravida någon gång."

Måhända går vi mot ljusare tider på upplysningsfronten? =)

Tanja Suhinina sa...

Som jag förstår det rör det sig om hur pass öppen livmodern är - alla som fött barn har livmödrar som passar för spiral, har man inte fött är livmoderhalsen kanske för sluten. Eller inte. Det får man liksom kolla.

Sedan att de flesta som använder spiral har fött barn säger ju inte nödvändigtvis nåt om vilka spiral passar till, utan passar rätt bra ihop med min uppfattning att eftersom "alla" tror att spiral inte är en möjlighet innan man fött så frågar ingen om det, och barnmorskor och motsv föreslår det inte heller.

Tinet sa...

Jag har använt menskopp i fyra-fem år. Jättepraktiskt även när man är ute i vildmarken, och slipper jobbig sophantering. Men jag kan ibland behöva binda eller trosinlägg som backup under de första dagarna.

I mellanstadiet i Tyskland fick vi lära oss att kondom + spermiedödande medel infört vid livmodershalsen innan samlaget is the way to go. I Sverige har jag aldrig hittat nåt sånt där spermiedödande medel, utan apotekstanter har bara gett mig konstiga blickar. Så jag har kört med kondom + dagen efter-piller i fall av olycka.

Dagen efter-piller är faktiskt receptbelagt i Tyskland, p.g.a. alla pro-life-radikalkatoliker. Det är säkert därför som det är vanligt med spermiedödande medel istället för dagen efter-piller.

Efter allt jag har hört om p-piller skulle jag inte ta i dem med tång, och det är chockerande att det verkar ses som så självklart i Sverige.

Anneli sa...

Jag får erkänna att jag har ungefär den där bilden av spiral. Dessutom verkar det ju rätt läskigt om de går att bara blöda bort utan att man märker det. Däremot kanske det blir aktuellt att skaffa en, eftersom UM älskar att försvåra mitt p-pilleranvändande.

Tampongerna står förmodligen rakt fram från entren eller lite till vänster bland de andra hygienprylarna. Fast menskopp verkar ju onekligen praktiskt.

Och varför skulle man inte kunna låna andras p-piller? Särskilt om man äter minipiller som är samma varje dag. Låter märkligt.

Margherita sa...

Men borde du inte lyfta upp risker med spiral också? Om jag inte minns fel så ökar de risken för livmoder-/äggledarinflammation vilket kan leda till sterilitet? Eller?

Tanja Suhinina sa...

Tinet:
Jo, spelrmiedödande medel finns ju knappt som koncept i Sverige.

Anneli:
Jo, jag hittade ju. Men liksom inte spontant. Najs.
Det är visserligen läskigt att man kan slarva bort spiralen, men det är lite samma sak som att man kan felanvända kondom eller glömma p-piller, tycker jag. Att jag slarvade bort min var ju för att jag använde den fel.

Margherita:
Nej, det tycker jag inte att jag borde. Det här inlägget gör inga anspråk på att belysa alla sidor av alla fenomen det tar upp, och det jag har fokus på är att det är underligt att biverkningar med p-piller lyfts fram så mycket som de gör, och att spiral över huvud taget sällan tas upp som ett alternativ.
Nu när jag kollar efter tar jag ju knappt upp nackdelar med p-piller. Och då är det ju ändå dem jag "dissar".

Kristina sa...

Hej Tanja!
Hittade hit via Pelle Billings blogg.

Mycket bra skrivet, och ett viktigt ämne. Har slutat med p-piller p.g.a. att bröstcanser i släkten. Nu har jag kopparspiral. Det fungerar bekymmersfritt.
Att spiral bara ses som ett alternativ för dem som redan fött barn har jag inte förstått logiken i. En till aspekt är att man slipper bidra med hormoner som kan skada faunan i vattendrag/sjöar(fiskars reproduktion kan störas t.ex.)

Basilika sa...

Amen.

Precis som Felmoftan beskrev, fick jag konstiga sympom efter 10 års p-piller ätande (som mensvärk mest hela tiden) och alla instanser som jag var till (allmänläkare, gynekolog, venhälsan) sa att det aaaaldrig kunde vara p-pillren. Nej då. De ville gå in med titthålskirurgi istället. Jag sa nej, la av med pillrena och smärtan försvann.

Var till sjuksköterskan för att prata prevetivmedel efter det och det enda hon kunde rekommendera var hormonbaserade preparat. Sen dess kör jag med "säkra perioder" istället.

Men om menskopp - här i London har jag faktiskt sett reklam för dem i tunnelbanan. :)

Anna sa...

Jag har provat kopparspiral, men jag fick sån riklig mens att jag inte kunde ha den kvar. Efter tre dagars mens blödde det så mycket att jag varje gång tänkte att nu kan det inte blöda mer än så här. Men det var då det började blöda på riktigt... Sen minskade det efter ca sex dagar och tog slut efter nio eller nåt. Jag skulle garanterat märkt om spiralen hade ramlat ut.
Vad gäller spermiedödande medel använde man det ihop med pessar, men pessar kanske inte finns längre?

Anna sa...

Var får man förresten tag på en menskopp?

Tinet sa...

T.ex. här:
mooncup.co.uk

Tanja Suhinina sa...

eller http://menskopp.se

Sister Sinister sa...

Eller till exempel här: http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/femmecup-2 eller här: http://www.menskoppen.se/femmecup.html . Jag har själv haft min menskopp i snart 5 år nu och kan verkligen inte förstå att den inte är mer känd och att fler inte vill använda det. Ett plus är också att det är så skonsamt mot underlivet om man lider av upprepade svampinfektioner, skadade slemhinnor eller vestibulit (om man kan använda den).

Väldigt bra inlägg som vanligt Tanja! Jag var hos en gynekolog som var specialist på bl.a. hud och kvinnosjukdomar för några år sedan och hon hade inte heller hört talas om menskoppen. Hon tyckte dock att det lät jättebra när jag förklarade för henne vad det var och hon skulle rekommendera den vidare. Ej heller hade hon hört talas om p-datorn som är ett skonsamt p-medel om man inte behöver ha ett 100%-igt.

Ett tips till alla kvinnor som jag själv, och många med mig, fått lära sig den hårda vägen: Använd aldrig Canesten eller Pevaryl eller motsvarande receptfritt svampdödande medel från Apoteket oavsett vad läkarna/gynekologerna/sköterskorna säger. Det är döden för slemhinnorna. Kräv Diflucan/Flukonazol på recept!