fredag, maj 14, 2010

Karta till sexuell makt

Ni som läser mig regelbundet (läs: när jag skriver) vet var jag står i fråga om ifall det är ett problem att kvinnor framställs som sexiga i tid och otid och varför det eventuellt är ett problem. Om ni vill ha en kort förklaring på var jag står i frågan, här kommer en:

Det är inte ett problem att folk framställs som sexiga. Men det är problematiskt när kvinnor gör det typ jämt. Av två anledningar.
1. sexighet blandas i kvinnobilder så pass på rutin och i så sexirrelevanta sammanhang att vi har slutat märka och reflektera över att kvinnorna på bilderna faktiskt är sexuellt utmanande.
2. relationen män/kvinnor bland människor som framställs sexigt på bild är inte någonstans alls representativ för befolkningen i stort.

Jag har aldrig stuckit under stolen med att en av anledningarna till varför jag tycker att 2 är ett problem är att jag gillar snygga sexiga män och vill ha ögongodis kastat över mig på samma sätt som de som tänder på brudar får. Det tänker jag inte göra nu heller, när jag inleder det här inläggets existensberättigande med att lägga upp en film.

Super Sexy CPR from Super Sexy CPR on Vimeo.Rolig sexig reklam för underkläder. Och jag påminns återigen hur självklart det är ett det är två tjejer det rör sig om. Två tjejer ihop är sexigt men inte allt för farligt sexuellt. Heteropar skulle nog bli för sexlikt, för lite sexigt. Två grabbar med samma sensuella kroppsspråk, det finns liksom inte.

När antifeminister bloggar sig hesa om kvinnors sexuella makt kommenterar jag ofta att det vore riktig fältkamp i jämställdhetens namn för killar att satsa på att bli objekt för åtrå. Jag har läst tillräckligt många nummer av Frida för att veta att tjejer är kapabla till att dregla.


"Direkt sexighet" (herregud, han är halvnaken i en dusch!) och "indirekt sexighet" (DIAMANTER!) blandas.

Men ofta påminns jag om att killar som ska vara sådär direkt sexiga, inte andrahandssexiga genom pengar och statusattribut, har det betydligt svårare än tjejer som vill vara sexuellt attraktiva på motsvarande sätt. Det finns helt enkelt för lite riktlinjer att följa, ingen tydlig allmän bild av hur en kille ska göra för att vara sexig. Om en person av kvinnokön ska se sexig ut på bild vet man liksom vad man ska göra: sängkammarblick, pluta med läpparna, suga på fingrarna, trycka ihop brösten. Det finns ingen lika självklar guide för killar.

Jag var på fest med porrtema nyligen, och i funderingarna över hur folk skulle klä upp sig blev det väldigt uppenbart att tjejer hade framför allt möjligheten att vara sexiga, även om de kunde skoja till det på nåt sätt. Killarna kunde bara vara roliga. Det finns ingen sexig porrstereotyp för killar. Killar som försöker hotta upp sig är haha-roliga. Hollywoodskådisar kan komma undan med det, men inte Stoffe i 8c på Kallängsskolan.

Om man gets down and dirty och går till riktig porr finns inte heller där några tecken på hur killar ska vara sexiga. När man läser texter om hur man ska bli bättre ligg handlar det om att tjejer ska vara sexiga och killar tekniska.

Jag skulle kunna exemplifiera och förtydliga forever, men jag borde lägga mig, och jag tror ni fattar. Jag tycker det är kasst att det är så många krafter som samverkar för att få ihop att killar inte kan vara sexiga.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Mattias sa...

men skönhetsideal är ju så jävla sega. Som blek och fet är jag visserligen lite partisk, men även om det vore på vissa vis bra om män också kunde tillåtas vara "porriga" så verkar inte era, tjejernas, situation särskilt avundsvärd.

Martin sa...

Jag håller med dig gällande nästan allt men tycker ändå att ett förtydligande kan vara på sin plats. Precis som du säger så är problemet inte att folk är sexiga utan att möjligheterna att vara det är helt snedvridna. Som man så hade jag gärna haft samma möjlighet att uppfattas som (än?) mer sexig än till vardags. Jag tycker att världen i stort ska sexualsieras och detta gäller självklart alla som själva har ett intresse av det. I en sexualiserad värld där gränserna inte är tydliga så finns det större möjligheter för alla att både visa upp sig, leva ut och förhoppningsvis hitta folk att sexa till det med. Dessutom så slipper vi alla idiotiska tabun gällande sex.

A Anonym sa...

Men det har ju ganska mycket med det här subjekt/objekt grejen, kvinnor är objekt och män är subjekt i sängen.
Jag håller med dig om att det inte behöver vara något problem att folk framställs som sexiga/objekt så länge som en viss grupp (tex kvinnor) framställs som enbart objekt och aldrig eller nästan aldrig som subjekt.

Visst är det kul att spela rollen som ett sexobjekt ibland men inte när det är den enda rollen du tillskrivs och det enda du ses som.
Eller när en inte får lov att vara sexuell överhuvud taget eftersom en är kvinna och dessutom inte ens har ett sexigt yttre.

A Anonym sa...

"så länge som en viss grupp (tex kvinnor) INTE framställs som enbart objekt"
ska det givetvis stå.

Sofia sa...

Känns lite som ett problem att killar ska vara sexiga i sig själv i kraft av att ha en skultural kropp, snygg solbränna och regelbundna ansiktsdrag med snygg haka - tjejer har många fler attribut att leka med av typen nätstrumpor, smink, håruppsättningar, korsetter, höga stövlar, stilettklackar, det finns fler möjligheter att hyfsa till, dölja och disciplinera sin kropp etc

tänker man på en sexig kille så tänker man på en kille i jeans, möjligen kalsonger med en vältränad överkropp, snyggt ansikte, lite lagom skäggstubb och snygg frisyr - det är mer som hänger på saker som är svåra eller åtminstone väldigt arbetskrävande att hyfsa till, medans kvinnor kan välja en outfitt, lägga några timmar på smink och frisyr och sen är det klart.

Sen köper jag att tjejer har osunda kroppsideal, men de allra flesta tjejer kan "sexa till sig", inklusive tjockisar, men det blir väldigt svårt för en kille att fixa till ett sex-pack och snygga biceps på en eftermiddag.

Tore Kullgren sa...

http://www.cracked.com/article_18521_the-19-most-hilariously-failed-attempts-at-sexy-album-covers_p2.html

Tomas Antila sa...

I dagens DN hittade jag den intressanta termen för det här: Sexuellt kapital!
(det var en kort ganska tråkig krönika som jag funderade på att scanna till dig, men inte orkade.)

Jack sa...

Håller med Sofia tillfullo. Att killar kan vara sexiga (och leka med olika attribut som klädstilar och tatueringar) har ju Johnny Depp, David Beckham och Christiano Ronaldo bevisat. Men då har de ju en ofta en rätt bra grund att stå på rent fysiskt. Bra käkparti, breda axlar, hyfsat mörk röst, skulpterad kropp.. det är grundplåten som man sedan kan jobba vidare med för att öka attraktionen.

Det där med röst kan nog inte underskattas. Rösten är en viktig del av en sexig kille/man och inte ens perfekta Beckham är något undantag. . Testa följande googling: http://www.google.se/#hl=sv&source=hp&q=david+beckham+voice&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=282e8b011b87b63f

Minns även hur Saga Sexologi någon gång nämnde att killar med mer ofördelaktig ansiktssymmetri förlorar oskulden 3-4 år senare än mer normalbyggda killar.

Jag finner kraven på manlig kroppslig attraktion rätt fascinerande och kanske lite lätt nedslående på vissa sätt men ..vi är biologiska varelser och det är troligen inte något man kan göra så mycket åt.

För killar/män tror jag det handlar mycket om själva kroppen när det kommer till attraktion ( Kommer att tänka på den kvinnliga biologiläraren (typ 55år gammal) på gymnasiet som kunde se vilka killar som behövde bygga på axlarna lite...). Det kan var okej att leka med könsroller och spexa lite men du måste ha en rätt bra manlig fysisk grund att stå på om det ska bli sexigt och socialt värdigt.