lördag, april 11, 2009

...där Tanja erkänner att det har hänt att hon sett förtryckande patriarkala strukturer i sammanhang som kanske var enklare än så.

Jag pratade PRAO med Petter igår, och nämnde att jag praoade på Ericssons optofiberavdelning när jag gick i åttan. Det var snorkul, jag fick pilla lite i fabriken, men framför allt gå på en massa föreläsningar som egentligen var riktade till personalen som skulle vidareutbildas och så fick jag privatlektioner med en massa specialister. Jag kom att tänka på att jag skrev dagbok då och i dagsboken uttryckte mitt missnöje över att alla specialisterna inledde med att behandla mig som ett pucko och förklara vad en laser är, eller typ att ljuset kan ses som en stråle som studsar. Jag minns att jag skrev att de blev himla förvånade när en blond flicka avbröt dem och hade stenkoll.

Såhär tio år senare kan jag nog medge att de sannolikt inledde sina stunder med mig med n00bgrejor för att jag gick i åttan, inte för att jag var blond flicka. Utvecklingspsykologiskt kan man nog säga att jag fortfarande var något egocentrisk och antog att de visste att jag var värsta fysiknörden bara för att jag visste att jag var värsta fysiknörden.

3 kommentarer:

Αλεξανδρος sa...

:)

På vilket sätt hade det varit förtryckande och patriarkalt om det hade haft något med blond flicka-stereotypen att göra då?

Tanja Suhinina sa...

Det kokas ner till snygg =/= smart, vilket slår mot kvinnor rätt hårt. Yo.

Julia sa...

Haha. Man tyckte att det borde liksom LUKTA geni om en.