torsdag, maj 14, 2009

Förslag på KBT-åtgärd mot russofobi

Jag pluggar till en examination i KBT-kurs just nu och har därför svårt att låta bli att tänka i kognitivteoretiska banor. Även när jag genom Fredrik Stangels blogg hittar ett något onyanserat inlägg på SvD:s ledardito.

Det är helt enkelt uppenbart att skribenten har, i sin kalla krigsfärgade barndom, har lärt sig att associera "Ryssland" med hot och fara, och kan därför inte låta bli att tänka automatiska tankar av typen "det här måste vara någon sorts hotsignal om att de ska ta över världen" och "alla ryssar är onda" så fort hen ser någonting ryskt. På grund av sina dysfunktionella kognitiva scheman hamnar skribenten i tankefällor, exempelvis att selektiv uppmärksamma det som med lite vilja kan tolkas som signal om hot, eller att generalisera en ambassadtjänstemans uttalande om Tingeling till rimlig tolkningsgrund för Rysslands alla kulturyttringar. Eller att envist hålla fast vid tanken att ryssar inte har humor, och därför välja att uppmärksamma Tingelingreaktionen då den stödjer skribentens världsbild, men däremot inte kunna se möjligheten till självdistans i en spexig textomskrivning av en folkkär schlager.

Tänk om bloggskribenten hade fått träffa en duktig KBT-terapeut! Då hade hen kanske inte tolkat närvaron av uniformsklädda män på scen som förklätt (eller ja, just inte förklätt) hot, utan istället som ett typiskt Eurovision-inslag med musik som värdlandet är känt för, och militäruniformerna som köruniformer snarare än tecken på att sångarna närsomhelst ska plocka fram sina Kalasjnikovs. Hen hade kanske inte tolkat babypastelliga militärfordon som förklätt hot, utan som en fredssignal. Hen hade kanske låtit bli att tolka t.A.T.u:s låt som en signal om att man inte ska tjafsa med Ryssland, utan istället sett t.A.T.u:s scenframträdande som ett tecken på större öppenhet mot HBTQ-personer, eller helt enkelt att värdlandet visade upp en modern och internationellt känd popgrupp.

Terapeuten skulle antagligen gått genom skribentens reaktioner på exponering för Ryssland och diskuterat hur hen upplever det och tolkar signalerna. Tillsammans skulle de komma på alternativa tolkningar och se om de kanske är rimligare än skribentens automatiska tankar. Sedan skulle de kanske köra lite exponering, med avslut på en Aleksanrovskij-konsert i Moskva. Så fint det skulle kunna vara.

Интересно, товарищ! Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Tillägg

Å herregud! Efter att ha publicerat det här inlägget råkade jag hamna på ledarsidan och hittade det här som är precis som blogginlägget fast ännu mer puckat. Det är visserligen inte Arvidssons fel att "[e]n del tycker att inslaget med Röda armén har Tingelingkänsla [...]", men det är fantastiskt. vadå Tingelingkänsla? Tingeling är parodi på Ryssland, Ryssland är originalet. Typ "en del tycker att Star Trek känns lite som Galaxy Quest", ungefär.

Men nåja, det där är bara lite sött dumt. Men det här är faktiskt utslag av russofobi och övertolkning på riktigt:

För övrigt har arrangörerna av Eurovision Song Contest en kort presentation på sin hemsida av Rysslands historia. Det är en egen historia.

Om 1900-talet, som ju för många andra länder var en besvärlig tid, skriver man: Efter ett blodigt inbördeskrig bildades Sovjetunionen 1922. 1941 genomförde Nazityskland världshistoriens största invasion. Sovjetunionen fick betala ett högt pris och miljoner förlorade livet, men unionen blev en supermakt. Mellan 1950 och till slutet av 1980-talet rådde en spänd och tävlingslysten relation mellan Sovjetunionen och USA, även känd som det kalla kriget.

Ingenting om kommunistpartiet, diktaturen eller Gulag.

Snälla du, det vore en sak om det stod så i historieböckerna (och det är ett reellt problem), men vi snackar landspresentation på ESC-sidan. Och vad menar Arvisson med att påpeka att det ju var besvärlig tid för många andra länder precis innan han refererar tre historiska fakta från webbsidan och samtliga är krig? Och är det inte lite fånigt att klaga på att partiet inte nämns explicit när man skriver om inbördeskriget och Sovjetunionen? Han får helt klart dagens "för den händelse att läsaren har glömt att det var en stat baserad på förtryck"-utmärkelse.

2 kommentarer:

  1. Det vet väl alla att ryssen kommer att ta oss. Det fick man veta på slutet av nittiotalet då man lärde sig skjuta på pappfigurer och sno konservburkar från trossen.

    Självironi är bara förunnat oss upplysta skandinavier.

    SvaraRadera
  2. jag hoppas sveriges senaste eurovision-presentation inte glömde att nämna kollaborationen med nazityskland. sånt hör ju till det glittriga schlagerlivet!

    SvaraRadera

Hej, kommentator! På den här bloggen får du vara anonym, men använd ett smeknamn av nåt slag, annars blir det så krångligt att diskutera. Gör du inte det raderar jag din kommentar. Och så försöker vi hålla en trevlig, saklig och sansad ton här inne, oavsett om vi tycker lika eller olika.

Don't act like I never told ya.