Jag tror att det finns sociala normer kring kön. De är bekväma, men också begränsande. Jag tycker inte om när människor begränsas i onödan.
Jag skulle nog kunna säga att huvudsakliga anledningen till varför jag sysslar med de här frågorna är att jag, när jag växte upp, insåg att samhället ville forma mig till en kvinna, med ett färdigt intressepaket, livsplan och uppsättning personlighetsdrag. Jag var rätt egen som barn, ofta på bekostnad av social bekvämlighet, och hade inte minsta lust med att ständigt banta och oroa mig över karlar.
Jag tycker verkligen att normer är bekväma och praktiska. Det är så mycket lättare att leva om man själv och alla andra inordnar sig i led och följer reglerna. Men jag tycker också att de ofta är onödiga och begränsande. Jag tycker det vore trevligt om alla människor fick prova på mer av världen än de får nuförtiden på socialt sanktionerade sätt. För man bestraffas om man går mot strömmen, det är så det funkar, och bestraffningarna kan se väldigt olika ut. Människor är sociala varelser och bara det att man uppfattas som socialt störande kan vara bestraffning nog.
Jag tror att det finns biologiska skillnader mellan moderna män och kvinnor, men jag tycker det står klart och tydligt att mycket är socialt uppdelat, och ofta helt godtyckligt och i onödan. Jag vill att människor ska vara friare från dumma och onödiga begränsningar i sina val. Därför är jag feminist och sysslar med feminism.
Jag tror att man påverkas och "indoktrineras" både av det som har uttalat syfte att påverka och sådant som inte har det.
Jag tycker att omvärlden påverkar oss, och vad vi själva tycker, känner och vill påverkas av omgivningen. Ibland uppfattas omgivningens försök att påverka oss tydligt, ibland märker vi inte dem, men gör ändå som omgivningen vill. Vad vi själva tycker, vill och väljer kan vara hur äkta som helst, men påverkas ändå av vår miljö. Detta gäller givetvis inte bara kön, utan också faktorer som hudfärg eller socialgrupp.
Jag tycker att det är dumt att prata om "genusindoktrinering" när en barnverksamhet har en handlingsplan för likabehandling, för verksamheter utan likabehandlngsplan indoktrinerar lika mycket. Jag tror inte att det är möjligt eller ens önskvärt att få bort miljöfaktorer från enskilda människor. Däremot tycker jag att det är bra om omgivningen påverkar genomtänkt och på ett sätt som främjar människors möjlighet att utvecklas på sina unika sätt. Därför är jag feminist och sysslar med feminism.
Jag tror att alla upprätthåller strukturerna och alla kan drabbas av dem.
Att det finns vissa strukturer i samhället beror på alla i samhället, alla grupper, även de som är förlorarna. I ett samhälle med kastsystem kommer såväl de kastlösa som de högst upp i hierarkin upprätthålla systemet. I ett samhälle där män och kvinnor har olika sfärer att verka genom kommer både män och kvinnor att upprätthålla att sfärerna hålls skilda. Jag räknas givetvis in och självklart är jag en del av detta samhälle och bidrar hur det ser ut genom mina handlingar i vardagen.
Jag tror att uppdelningen gagnar och skadar alla. Visst vinner män på att de automagiskt anses kunna datorer, men de förlorar på att de automagiskt anses ointresserade av att hålla på med sina barn. Visst vinner kvinnor på att skolas upp i att prata känslor, men de förlorar också när de anses för emotionella för att kunna sköta ett seriöst jobb. Jag tror att ev könsavkodning av olika aktiviteter, färdigheter och egenskaper skulle skapa mångsidigare människor och färre förlorare. Därför är jag feminist och sysslar med feminism.
Jag tror på att ifrågasätta det självklara.
Det finns mycket människor, familjer, företag och samhällen gör på ren autopilot. För att det har typ alltid funkat. Men att det har funkat förr betyder inte att det är det optimala nu. Att det har funkat för 100 år sedan i en väldigt liten men högljudd del av världen betyder inte att det funkat på andra ställen, i andra tider, för mindre högljudda människor. Och att det funkar betyder inte att det är optimalt.
Jag tycker det är vettigt att stanna upp och fråga "men varför envisas vi med att göra så?". Kanske särskilt i frågor som känns mest självklara, för då kan man ha svalt en stor fet och helt onödig gammal klyscha som ingen mår bättre av. Typ, till exempel, "varför är det så viktigt för omgivningen att veta vad en person har för kön?" eller "varför väljer vi alltid en tjej och en kille som ansvariga för julfesten på jobbet?" eller "behöver inte män med hängbröst bh?". Jag tror att många invanda mönster begränsar antalet lösningar som genomförs i praktiken och begränsar människors liv. Därför är jag feminist och sysslar med feminism.
Jag tycker att feminism är ett passande ord.
Självklart känner jag igen mig i begrepp som jämställdhet, likabehandling eller arbete mot könsnormer. Feminism är ett begrepp som man länge använt för allt möjligt jämställdhetsarbete och ifrågasättande av könsnormer. Mina åsikter ryms utmärkt under det väldigt omfattande begreppet feminism. Därför är jag feminist och sysslar med feminism.
Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om feminism, jämställdhet, normer, normbryt, politik
Är det okej om jag lägger upp detta på min fejsbok? (De flesta av mina vänner är feminister eller nåt och det hållet och de som inte är a) kan man ha artiga "disagreements" med så du borde inte få nåra problem b) tror jag inte kommer följa länken i vilket fall)
SvaraRaderaAMEN.
SvaraRaderaOch en del tror jorden är platt:
SvaraRaderahttp://theflatearthsociety.org/cms/
Christine: Det är absolut jättelugnt. Tack!
SvaraRaderaCicci: =)
Anonym:
Använd gärna ett alias om du ska kommentera på den här bloggen, det blir så knöligt annars.
Det där var en fin text! Grym blogg gör du annars också, men det här var riktigt bra alltså.
SvaraRaderaAnonym: Visst, men det är ju skillnad på tro och tro. Deras argument håller ju inte för en granskning - till skillnad från Tanjas.
SvaraRaderaväldigt vackert och informativt skrivet! Det märks att du har lagt ner tid på det här, det är välskrivet. Om jag någonsin får tanken att skriva ett liknande manifest kommer jag istället referera till detta, för den förklara väldigt väl vad feminism är. Jag gillar "göra det kända okänt" också. Nu väntar jag bara på att antifeministerna ska kommentera detta så jag vet var de står.
SvaraRaderaIfall någon inte har läst den - en intressant artikel om det här med att vara feminist:
SvaraRaderahttp://linakanritafint.blogspot.com/2010/11/lina-om-nathat.html
Det här var väldigt bra skrivet, enkelt men utan att vara förenklande samt en väldigt bra sammanfattning av vad jag själv tycker, mer eller mindre. Det här ska jag hålla i minnet till nästa gång någon frågar mig varför jag är feminist.
SvaraRaderaMycket bra skrivet. Det är ju egentligen så självklart att man förstår inte hur folk inte kan stå bakom det. Speciellt det som du skriver om "genusindoktrinering" i barnverksamhet. Men, om man vill att saker ska förbli så som de alltid varit är det säkert lätt att kalla allt som vill förändra för "indoktrinering".
SvaraRaderaFint också hur du avslutar med att konstatera att allt du tycker ryms under det vida begreppet feminism. Däremot tycker jag att begreppet feminism börjar bli så otroligt missförstått och nedsolkat och det är väldigt synd. Nu för tiden måste man vara modig och inte vara rädd för att argumentera för att "våga" säga att man är feminist. Det är väl därför många kvinnor säger "jag är ju inte feminist, men..." Feminist = ful, bitter manshatare och det är ju så feeeel. Nu ska jag sluta skriva :).
Peaches, det är helt i sin ordning att man måste ha en liten smula stake för att våga säga att man är feminist, annars är det ett till intet förpliktigande ord och feminister som inte vågar något kommer inte att uträtta något heller.
SvaraRadera+2!
SvaraRaderabra skrivet...
SvaraRaderaJag kan dock tycka att en sådan fin och liberal åsiktsdeklaration istället bör kategoriseras som humanism och inte feminism....
Ty det är alla kategorier av människor som tjänar på det, och inte bara kvinnan.