En liten fågel har viskat i mitt öra att folk är upprörda för att en bloggande fjortis har bloggat på YouTube och valt att inte profilera sig som intelligent. Människor är tydligen oroliga för mänsklighetens framtid och ojar sig över nån sorts sjunkande bildningsnivå och att inte alla andra kan just det de själva tycker är allmänbildning, och framför allt inte på sju europeiska språk varav tre döda.
Jag tycker så illa om sådant att det finns inte. Till och börja med alla katastroftankar om att världen är på väg i ett puckokrati, alla bara blir dummare och det var bättre förr. Vilket jävla förr? Alla som förfasas över den allmänt sjunkande bildningsnivån, vad jämför de med? Ja, det finns sjukt intellektuella texter från förr. Tror vart är världen på väg-folket att alla satt och läste dem bara för att de fanns?
Andra irritationsmomentet är att människor som ställer till med en scen varje gång någon visar tecken på "nya tidens idioti" är, i min erfarenhet, inte själva så bildade att det stör. Det är oändligt sällan jag hör "riktiga intellektuella" dra långt gående slutsatser om den allmänna allmänbildningen utifrån att någon i deras sällskap just erkänt att hen inte vet vem Tarkovskij är, jag har hört många pretto-wannabe-gymnasieintellektuella hålla på sådär. Om min observation stämmer kan man tänka fram flera olika sannolika förklaringar. Dels har riktiga intellektuella förmodligen bättre saker för sig. Dels behöver riktigt bildade människor kanske inte riktigt hävda sig så fort de får chansen mot nån stackars sate som råkat avslöja ett hål i sitt inre bibliotek. Och dels tror jag att människor som vet mycket inser också att kunskap inte är gratis, att det kostar att få det, att det är nåt man väljer att skaffa sig och kan alltså välja bort.
Jag hade själv en ögonöppnande erfarenhet våren 2005. En grupp på fyra- jag, en jämnårig tjej Tove, och två några år äldre killar - skulle skriva ett kort spex. Killarna var på prettodrygt humör och jag hade kul och ville dessutom jättegärna att de skulle fatta att jag var cool och bildad. Spexet skulle innehålla en massa mer eller mindre aktuella mediepersoner, tyckte grabbarna, bland annat Linda Skugge och Helge Fossmo och Simone de Beauvoir. Det var då det uppdagades att Tove inte visste vem Simone var och jag och grabbarna reagerade med dissande förvåning. Tove undrade när hon skulle lärt sig om vem Simone de Beauvoir var och vi föreslog typ gymnasiet eller högstadiet eller nåt. Tove svarade då, något defensivt med väldigt rakryggat för den situationen, att på den tiden tränade hon gymnastik tusen timmar i veckan.
Och jag kan tyvärr inte säga att det var direkt då jag fattade hur puckad jag var som hävdade mig genom att dissa Tove, men det var den händelsen som så småningom sjönk in under huden så pass att jag insåg att den tiden jag lade ner på att bli bildad var tid jag inte lade ner på, ja, exempelvis träning. Att jag var hyfsat bildad, men Tove var stark, smidig och snygg, och visst kan man tycka att kroppslighet är ytligt och inte lika högstående som intellekt, men mens sana in corpore sano. Det handlade om prioriteringar, vi båda hade valt bort någonting, och även om vi båda säkerligen kände att vi valde rätt kunde man inte prata om att valen var bättre eller sämre för någon annan än just mig och Tove som individer. (Det är här Petter håller käften om att han minsann tränade alla pass i veckan men kan ändå recitera poesi vid passande tillfällen)(Jag kan förresten tillägga att jag har haft nöjet att lära känna Tove närmare över åren som gått och kan inte säga annat än att hon är en grym och bright tjej som jag har oändlig respekt för, och jag hade varit ett pucko om jag inte hade mognat och slutat se ner på folk på puckade grunder)
Vad som hör till almänbildningen är känsligt, vad man ska förväntas känna till är oklart, inte minst om man till exempel är ung stockholmska med pretentioner på att vara en sån som vet saker, och måste förhålla mig till både klassisk bildning och koll. Ska jag på min generöst tilltagna fritid satsa på Stravinskij eller Yelle? Ska jag förvalta mina ryska kultursidor genom Khlebnikov eller ryskspråkiga bloggosfären? Ska jag sätta in mig i samlad filosofisk visdom genom förstahandskllor eller ska jag hålla mig uppdaterad med feminismdebatten i dagens Sverige? Vad jag än väljer kommer jag ha stora bildningshål, helt enkelt för att jag inte hinner med allt. En sak är säker, om någon börjar förfasa sig över mänsklighetens framtid för att jag inte känner igen ett namn eller inte kan redogöra för en teori, är människan officiellt ett ärkepucko.
Om man argumenterar emot "ingen kan latin längre och det är ett stort problem, inte för att jag kan latin"-folket framstår man lätt som en Wikipedia-kramare som tycker att faktakunskap är såå 1900-tal, och jag vill jättetydligt säga att nej, jag är inte en sån. Det är nånstans här jag skulle vilja klippa in min favorit-Berglinstripp (bara för att jag har en favoritstripp med Berglin är ju ett säkert tecken på att jag snart kommer uttala mig om att bildning är bra...) som handlar om bland annat att lärare kanske ska kunna ämnen de lär ut. Sista rutan föreställer ett gäng Berglinfigurer som sitter i en datasal och en säger "man kan googla franska revolutionen!" och så googlar hen med ljudeffekten "google google".
Klart man kan googla, men man ska också veta vad man ska googla efter, och man ska kunna hantera informationen man får och bedöma trovärdigheten. Och för det behöver man så mycke faktakunskap att man kan lätt börja längta tillbaka till korvstoppningsskolan. Visst är det sjukt behändigt att kunna slå upp saker lätt, jag gör det hela tiden, men det är ofta jag känner att jag saknar utantillkunskap som jag behöver för att veta var jag ska börja söka. Ingen Wiki i världen kan koppla det jag kan koppla i huvudet. Möjligen har behovet av utantillplugg minskat, men verkligen inte tillräckligt mycket för att man ska tala om att utantillkunskap inet längre behövs. Det här gäller givetvis inom samma ramar som det jag skriver om ovan - om man prioriterar att kunna saker får man snällt ta och lära sig utantill idag som för trettio år sedan. Om man inte prioriterar att veta saker kunde man inte vilket år franska revolutionen var för trettio år sedan heller.
Jag letar förresten efter en lägenhet till en kompis. Sjukt ordentlig, skötsam och bra tjej. Stockholm, etta eller liten tvåa, andrahand. Så fort som möjligt. Jag vet att alla letar etta i Stockholm, men det är just därför man utnyttjar att man har en blogg som folk typ till och med läser.
Utantillkunskap om Tanja - Tanja har läst både latin och klassisk grekiska. Inte för att det har hjälpt det minsta. Läs även andra bloggares åsikter om intelligens, bildning, youtube, utantillkunskap, wikipedia, infosök, koll, allmänbildning, klassisk bildning, grekiska, latin, bättre förr, ju förr desto bättre, puckon, självhävdande puckon
Visst var det skitsnyggt när jag stoppade in mens sana in corpore sano? Liksom så sjukt medvetet, med latinsk fram som några kommer behöva googla och några kommer bli helt ba "oj jag kände igen det jag är så 1337" och vissa kommer typ tänka "hihi mens". Men ååååh! Så medvetet! Så snyggt!
måste bara få ställa mig på denna toves sida så här i efterhand och meddela att ingen på något stadie eller gymnasium berättade om simone för mig. jag tror inte ens att jag fick lära mig nåt särskilt om feministiska figurer alls i skolan. _det_ kan en ju vända sig emot, men att hävda att det var bättre förr tyder snarare som du säger på ignorans. vet dock aldrig vad jag ska svara när nån går på sådär... brukar säga nåt om att det nog inte var så glatt på medeltiden typ.
SvaraRaderamånga bokstavar, orkar inte
SvaraRaderaväldigt bra och intressant skrivet!
SvaraRaderaNej, kunskaper om Simone de Beauvoir när jag gick i grundskolan eller gymnasiet har jag nog ett intresse för könsrollsfrågor och teh internets eller bara kunskapsnördighet att tacka, inte skolan.
SvaraRaderaFör övrigt var det här ett Bra Inlägg(tm).
//JJ
Jag tror Tove ljög om att hon tränade 1000 timmar per vecka, för varje vecka innehåller bara 168 timmar (det har jag googlat). Om man dessutom vill ta hand om sin kropp på ett bra sätt bör man sova uppemot en tredjedel av de timmarna.
SvaraRaderaFör övrigt hade heller inte jag hört talas om Simone de Beauvoir. Wikipedia skriver att hon var feminist. Det är kanske därför skolan undervisar om henne nuförtiden. Feminism har ju blivit statsreligion på senare tid. När jag gick i skolan lärde vi oss andra saker.
Men de detaljerna förtar inte poängen i det du skriver. Det var intressant och bra. Tack.
Tack, alla =)
SvaraRaderaStellar:
Ja, visst är det rimligt att skolan undervisar om tänkare som påverkat sin och vår samtid starkt!
Men jag tror att jag och de lite äldre grabbarna menade snarare "öööh under lekskolan när man öööh läste böcker på firitiden" snarare än att de Beauvoir ingick i skolprogrammet.
Jag tycker att hon Tove låter lite korkad.
SvaraRaderaÄven om du känner för att vara dryg borde du faktiskt, för din egen skull, skilja på flytande och kristalliserad intelligens.
SvaraRadera