söndag, februari 09, 2014

Sexualitetens arkitektur och stadsplanering

I veckan var jag på en föreläsning i sexologi som bland annat berörde unga svenska heteromäns syn på engångsligg. Det framkom bland annat att de ibland egentligen inte är så sugna, men känner att de måste ha sex med en tjej de tagit hem. 

Jag kom att fundera på hur engångsligg ofta är tvungna att organiseras utifrån hur husen och staden ser ut. För ett klassiskt engångsligg börjar med ett möte i någon offentlig lokal, ganska sent en helgkväll. Sådana lokaler brukar finnas i stadskärnor. Om jag tar Stockholm som exempel så är det inte där unga människor generellt bor. 

Så om man möter någon på klubb eller fest och tycke uppstår så man man inte omedelbart skrida till verket. Man måste först ta sig någonstans där man kan avancera bortom hångel. Nu måste det egentligen inte vara så att sex måste hållas avskilt, men det finns en del regler och lagar i Sverige som omöjliggör detta. Dessutom vill nog många heller inte ha sex öppet där andra kan se. 

Så man ska ta sig någon annanstans. De utrymmen i offentligheten som finns där man kan låsa om sig är främst toaletter. Så visst sker det en del sex på offentliga toaletter, för det är så vi har byggt våra miljöer att det sällan finns rum i anslutning till festlokaler dit man har enkel tillgång. Det finns inga särskilda sexbås på vanliga klubbar, och inte heller kärlekshotell modell Japan. Där kan jag verkligen slå et slag för studentfester. De må vara töntigare än riktiga klubbar men man festar i anslutning till ett brett urval av inomhusställen som står tomma under festtid. Och som bekant har KTH-studenter sex på lokalerna.

Japanska kärlekshotell, för övrigt, de finns ju för att man i Japan ofta bor trångt och lyhört. Liknande mekanismer störde sexlivet även för sovjetter. Mamma berättar att man under högskoletid bodde i antingen kvinno- eller mansrum som man då delade med flera studenter. Om exempelvis en man ertappades i ett kvinnorum på natten kunde båda bli relegerade från högskolan - även om de var gifta. 

Hur som, vi är tillbaka till våra unga tu som har hånglat ner varandra på klubben och nu söker någonstans att vara. På sommaren är det lättare att lösa, förstås, för att då kan man bekvämt och med viss skandinavisk romantik vara ute. Där är det dock fortfarande viktigt att minnas att utomhusmiljön i städer är planerad och designad. Man försöker bygga bort avskilda ställen utan insyn för att göra staden säkrare. Det leder till att det blir svårare att gömma sig i skuggorna och råna förbipasserande, men inte heller frivillig avskildhet blir då möjlig. Det unga paret påverkas även av hur mycket tillträde man har till offentliga halvoffentliga rum. Att bryta in i en dagisbyggnad för att ligga är ett stort steg, men om gården omges av ett lågt staket med en symbolisk grind blir det möjligt att hitta nån sorts privacy på gården.

Men nu är det vinter och paret väljer kanske att dra hem. Vi säger till och med att de har SL-kort, för att det blir ännu krångligare om vi drar in en kostnadsanalys i samband med sex och stadsplanering. Eller, vi drar in analysen bara så pass att vi konstaterar att taxi från innerstan till en förort är dyrare än vad många har eller tar sig råd med. Varför antar jag att paret ska till en förort? För att på grund av rådande bostadspolitik, samt gammal bostadspolitik, samt hur staden är tänkt att fungera, så är det svårt för unga ensamstående att bo i innerstaden. 

De kåta, fulla och feststinna ungdomarna hamnar alltså i kollektivtrafiken som på nätterna går mer sällan och tar ofta längre tid. Det innebär en transportsträcka (hihi transport) på kanske någon timme mellan klubben, där båda var peppa och ligga verkade som bästa idén någonsin, och någons hem. Uppsluppen avklädd stämning som byts mot att åka buss med folk som kräks, och en person som du gärna vill ligga med, men kanske inte vill typ prata med riktigt, interaktionen på en klubb överförs inte enkelt till interaktion på en buss. Och klockan blir bara mer, och när man är framme är hon redan fyra och båda är trötta. Berusningen har kanske förlorat sin charm, och sex verkar liksom inte heller så roligt. Men nu har man ju åkt hela vägen till Råcksta, och nu har man ju släpat med främlingen. 

Jag säger inte att alla engångsligg är så. Jag säger inte att det måste vara så. Men jag tänker att det här är typiskt en situation där själva rummet runt oss påverkar sexualiteten. Där våra sexliv ramas in av sådana saker som hur man valde att bygga toalettbås och klippa buskarna i parken. Sexualiteten påverkas av huruvida man måste dela rum med en kompis för att få bo överhuvudtaget, och hur sent på natten tunnelbanan går. Sexualiteten påverkas av huruvida man valde frostat glas som inomhusvägg och av vilka lokaler vissa har tillgång till (icke-studenter har inte passerkort till KTH:s nattomma salar). 

Visst är det spännande? Jag tycker det är jättespännande!

17 kommentarer:

Jo sa...

Vacker text. Tror jag ska vidarebefordra till min syster som är samhällsplanerare och arkitekt.

Jo sa...

Kan du inte skriva frilansartikel på det här till någon samhällsplanerar-/arkitekttidning/kultursida? Skulle kunna göra viss nytta kanske.

T-anna sa...

Ännu intressantare är kanske att det finns folk (jag tänker här folk av typen kommunalpolitiker, pga har fördomar om kommunalpolitiker. Möjligtvis för att jag växte upp i Jönköping) som tycker det är BRA, enligt principen 'folk ska inte knulla så mycket' eller kanske 'men det bevisar ju att de EJENKLEN inte ville ha sex, kolla människan är inte alls så sexbenägen som ni tror' eller ngt.

Tanja Suhinina sa...

Jag funderar lite på att skriva mer om det. Arkitektur hade för ett par år sedan ett nummer där de pratade mycket om hur det blir allt färre avskilda platser i offentligheten. De kopplade inte till sex på stan, jag gjorde det, förstås.

nollråtta sa...

Som T-anna var inne på - det kanske är BRA att man får lite mer betänketid innan sexandet? En timme på nattbussen sovrar agnarna från vetet, liksom...

Tanja Suhinina sa...

nollråtta:
Jag tycker den synen på sex, att man ska sålla folk och göra en massa bedömningar för att inte råka ligga "fel", är rätt osympatisk. Obs att jag själv gör så mycket, men utöver typ säkerhetsbedömning så vet jag inte om det finns nå skäl att avvakta med krogragget.

Sam sa...

Michelle Göransson har skrivit en avhandling som heter Materialiserade Sexualiteter som handlar lite om samma tema. Den är mer inriktad på queera vs heterosexualiteter och hur dessa är kopplade till fysiska rum. Jag tyckte den var skitintressant, så den rekommenderas om du är intresserad av rumsliga aspekter av sexualitet!

Jocke sa...

Kan man inte se det som en klassfråga? Carl-Gustav, som fått en charmig etta på Riddargatan av pappa, behöver inte avstå härligt spontansex med någon han charmat omkull på krogen. Medan Anna från Hökis får se sin sexualitet hämmad av ekonomiska skäl.
Spontansex - en materialsport!

T-anna sa...

Jag vill bara inflika att det alltså inte var jag som tyckte det var bra, det var en åsikt jag tillskrev min barndoms kristdemokratiska kommunalpolitiker.

Johan sa...

Det är intressant. Det är också, som det skissas upp här, ett helt annat problem än i mindre städer (där man inte nödvändigtvis har en vettig krog att hänga och ragga upp folk på), eller ens Malmö för den delen.

//JJ

Mariah sa...

Det finns en del om män som har sex med män och offentliga miljöer/mötesplatser, bland annat av Arne Nilsson. Hur det urbana rummet påverkar olika möjligheter att ha sex men också möjligheterna att uttrycka sin sexualitet på olika sätt. Det är jättespännande. Historiskt (fast med bäring även på vår tid) handlar det ju också om vem som har rätt till det offentliga rummet och vem som är hänvisad till det privata. Det är en genusfråga som komplicerar de heterosexuella relationerna. Men det är också, som kommentatorer här har påpekat, en ekonomisk eller klassfråga.

Bra text. Den känns som början på något som skulle kunna bli långt och spännande.

Mariah sa...

En del forskning, menar jag.

Jo sa...

En tanke slår mig. Nåt som faktiskt skulle vara genomförbart, åtminstone som projekt i liten skala på enstaka ställen, skulle vara att göra offentliga toaletter mer erotikvänliga. Ungefär på samma sätt som det finns handikapptoaletter och toaletter med skötbord. (Gärna kombinera, kondomautomat bredvid skötbordet t.ex. ;)

Och när Aftonbladet, typ, rapporterar om verksamhetens uppskattade och positiva utfall så kan det få bra normförändrande effekter. Idealiskt är om projekten är finansierade med statliga/kommunala medel, vilket ger ett budskap i stil med "ja, samhället tycker det är bra om folk har spontansex"

Skulle kännas extremt bra om det fanns offentliga toaletter lite här och där som det står "ha gärna sex här" på dörren på.

Vet inte om ngt sånt här redan är gjort någon stans, men jag har i alla fall inte hört talas om det.

stella thilde sa...

Aha, det är DÄRFÖR skötborden ibland är trasiga när man kommer och ska byta blöja på sitt barn!

Bra tänkt Jo, skötborden bör konstrueras för att hålla för spontansex! Kan någon meddela designutbildningarna?

sven sa...

Det är ju ett känt faktum att unga kvinnor mer än unga män tycker det är attraktivt med storstäder och att de flyttar dit. Det beror inte bara på att jobben skulle finnas där som det brukar påstås.
Unga kvinnor dras till miljöer med sex i luften och det är mer sex i luften i storstaden än i granskogen.

Clara sa...

Jag tänker att bostadssituationen i Stockholm också påverkar hur förhållanden utvecklas. Det kan vara svårt att flytta ihop, iom att man t ex kan vara ovillig att ge upp 1:a-handskontrakt eller inte har möjlighet att flytta hemifrån. Och det kan förmodligen få inlåsningseffekter, där en part stannar kvar i förhållande eftersom hen inte ser någon möjlighet att flytta ifrån sin partner.

Tanja Suhinina sa...

Clara
Pratade nångång med en kompis om ett par jag känner, och hen ba "är det nån sorts standard bland dina vänner att bo ihop fast man gjort slut?". Insåg då att typ ja, pga svårt att hitta boende.