tisdag, september 20, 2011

Äta billigt

Jag tänkte att nu är det veckan innan CSN i september, och alltså bra tajming att blogga om hur man kan äta billigt, med tanke på alla nybakta studenter som just nu konfronteras med första insikterna om vad det kostar att inte bo hemma. Första året jag bodde själv hade jag mindre pengar att leka med än jag hade sen när jag levde på studiemedel, så jag (för att parafrasera min favorit-arg-kock-utan-pondus) vet vad som funkar, och framför allt VAD SOM INTE FUNKAR.

Varför är maten billig?
Här är några vanliga anledningar till varför mat kan vara billig.
  • Själva råvaran är billig (ex: potatis)
  • Du får laga maten själv (ex: hembakt bröd)
  • Bäst före-datumet är nära (ex: mat med orangea lappar på)
  • Butiken råkat få in för stort parti (ex: kartonger uppställda i pyramid)
  • Maten är framställd på tveksamma sätt (ex: kyckling)
  • Maten är av låg kvalitet (ex: saft med bärkaraktär)
  • Det är säsong (ex: nektariner förra veckan)
  • Butiken har bra deal med producenter (ex: vårt eget märke)
  • Man köper mycket på en gång (ex: fem kilo ris)
Jag tycker att vissa anledningar till att maten är billig är objektivt mer förkastliga än andra, men det är upp till var och en att välja hur de ska spara in. Att fundera på varför maten är billig är dock ett bra sätt att orientera sig i spardjungeln. Framför allt så är de olika anledningarna olika viktiga för olika typer av mat.

Prioritera
När jag och Fredrik var som fattigast hade vi alltid gott lösviktste hemma. Helt enkelt för att det var viktigt och inget vi ville spara på. Som CSN-tagande människa har man inte så mycket pengar, men tillräckligt mycket för att kunna unna sig någonting, genom att spara in på det som inte är lika viktigt. En smart grej att göra är att spara på sådant som man ändå inte får ut så mycket av. Ta det här med att köpa lunch ute. Om man köper billig lunch slipper man ta med matlåda, men man får förmodligen inte så jättegod mat för rätt mycket pengar. Värt? Om pastasalladen ändå är nåt du tuggar på mest för att få i dig kalorier så är det förmodligen bra prio att ta med lunchlåda.

DIY med hög sparpotential
Här är några jättekonkreta tips på hur du kan dra ner dina matkostnader utan att det blir mindre gott.
  • Bönor är typiskt sånt man tipsar om när man snackar billig mat, men köper man dem på burk blir det inte så billigt att man glömmer vad man heter. Jag jämförde en gång burkkikärtor med såna som jag blötlagt och kokat, och burkärtorna var typ tio gånger dyrare. Möjligt att jag hade tur, förstås, men fem gånger är en rimlig uppskattning. Färdigkokta bönor kan man frysa in, de håller sig super. De håller även ett litet tag i kyl.
  • Baka eget bröd. Jag vet, so last decade. Men en limpa som i butiken kostar kanske 20 spänn kostar typ 5 om man bakar själv. Dessutom blir det gott nybakt bröd utan konstigheter i.
  • Grodda. Man vill gärna ha lite fräscht, krispigt och grönt i sin mat. Så man kanske köper isbergssallat eller gurka - och de är dyra och innehåller inget vettigt. Att grodda är superenkelt och typ gratis. Ett halvt kilo mungbönor kostar t ex 25 spänn, om man köper Saltå Kvarn, och kommer lätt räcka en termin om man äter groddar jämt. Närodlat och nyttigt.
  • Fixa eget fika. Att köpa kaffe ute varje dag är typ 100 spänn i veckan. Och då får man ändå decent kaffe, köper man te ute får man oftast odrickbara saker i påse. Så skaffa termos och baka hemma. Bullar och muffins går utmärkt att frysa in, har man dåligt med frys kan man baka småkakor eller göra chokladbollar.
  • Iskuber. Lagar man mat av enkla råvaror inser man snart vikten av kryddning, eller vad lite extra grädde kan göra för grytan. Frys in grädde och vin i isform, lägg sedan tärningarna i påse, och använd vid ehov.
Kött
Asså, såhär. Kött görs av döda djur. Billiga köttprodukter typ korv innehåller dessutom väldigt mycket saker som inte är dött djur, som död potatis. Och det skulle förstås vara bra för djuren om det inte var så att de döda djur som ändå finns i billiga köttprodukter hade det oftast inte så bra när de levde. I fallet kött tycker jag man kan tänka lite extra om valuta för pengarna, och kanske införa en köttfri dag i veckan. Eller fem.

Släng inte mat
Bor man i singelhushåll och har inte obegränsat med frysutrymme, vilket ofta är fallet för studenter, är det dumt att storhandla sådant som blir dåligt. Torrvaror är däremot ett vinnande koncept, köper du fem kilo ris kommer du inte behöva köpa ris på ett bra tag till. Torkade bönor håller hur länge som helst nästan, men konserver behöver man ha lite mer koll på. Lär dig att ta tillvara på rester. Gör pyttipanna, gör soppa av en halvportion gryta, det finns massor an kan göra.

___
(alltså, verkligen, från det ena till det andra - nya temat för Vecka 6 är ställningar!)

18 kommentarer:

Lovisa sa...

Det man kan tänka på också är att kanske inte handla så himla ofta, man köper mycket mindre "onödig mat" om man handlar sällan. Det blir ju ofta att man köper hem något som man unnar sig, kanske parmesanost eller chips eller kex. Och det ska man såklart göra, men om man har ont om pengar så gör det skillnad att göra det där en gång i veckan istället för tre. När man väl är och handlar och är sugen så är det svårt att säga nej, men det är lättare att säga nej till tre onödiga saker på en gång än en gång per handling, tycker jag.

ibish sa...

Bra inlägg. Nu är jag inte student längre, och jag lyckades inte vara så duktigt sparsam trots att jag visste om det där med bönor och matlåda, men tyckte ändå att det var roligt och nyttigt att läsa.

Anonym sa...

Hade inte kunnat skriva det bättre själv! Jag är så trött på alla tidningsartiklar där det står typ "Har du tänkt på alla pengar du lägger på att äta ute? Du kan spara jättemycket på att ta med matlåda istället!" och man bara...jo...men jag har aldrig haft råd att äta ute liksom. (Nu var det iofs ett av dina tips, men du gick ju in på mycket mer grejer som de aldrig skulle komma på att ta upp.) Bra också med lättöverskådlig lista på vad som gör saker billiga. Har aldrig tänkt på det på ett så uppstrukturerat sätt förut.

Ett tips om man vill lyxa till det är att göra egen glass istället för att köpa deluxig Häagen-Dazs eller Ben & Jerry's. Det blir lika gott men mycket billigare (dock lite dyrare än fulglass typ Big Pack).

Tanja Suhinina sa...

Tack så mycket, allihopa! Kul med respons på ett tema som är nååågot utanför bloggens ramar =)

Lovisa - jag tror det är lite olika från person till person. Eller, jag tänker att jag har en god vän som handlar ofta och vet precis vad han ska köpa för han vet vad han ska laga. Jag brukar å andra sidan vara typen som öppnar kylskåpet och ba "jamen, det här kan man laga!", och det som finns i kylen är saker jag köpt för de verkade goda/billiga. Så min polare är kanske lite mindre flexibel och måste handla ofta, medan jag ibland måste slänga mat jag inte hunnit använda innan den blev dålig. Men som du säger kräver ju hans metod självdisciplin som han har, men inte alla =)

Jeppsson sa...

Ytterligare ett tips är att dra ner på alkohol, det kostar ju skitmycket. Iofs inte ett tips som jag följde själv när jag var fattig student, för jag söp som ett svin och var väl i princip alkoholist en period. Men rent hypotetiskt hade jag kunnat köpa mycket mer och bättre mat med mindre sprit.
Ffa kostar det jättemycket att köpa alkohol på ett vanligt uteställe, Systemet och studentpubar är billigare. Så man bör väl bli nykterist, alt hålla sej till hemmafester och studentpubar så långt som möjligt.

Tanja Suhinina sa...

DPH:
Haha, jag tänkte skriva in alkohol bland bönorna och brödet. Sen kom jag på att är man student å har man nog själv märkt att det är jättemycket billigare att supa på studentfester.

Anneli sa...

Jäj, sådana här inlägg tycker jag om! Tipset med iskuberna hade jag inte testat, men om jag någonsin skaffar en större frys än det pyttefrysfack jag har, låter det som ett hett tips :)

Gabi sa...

Kål (good old vitkål, kokt/syrad/i soppa/stekt/rå) är också väldigt billigt, väldigt nyttigt och håller länge i en kylskåp. Och ägg, de ska inte underskattas som ersättning för dyrare proteinprodukter.
Dessutom kan man köpa iaf lite halvsnälla ägg utan att knäcka plånboken, så de är bra för den som med myrsteg vill testa på eko-inhandling.
Ägg håller också myyyyycket längre än bäst före-datumet anger, vilket får mig att tänka på en annan ekonomisk grej - att lära sig vilken mat som är känslig och vilken som kan stå längre än står på burken. Mycket mat håller betydligt längre än paketet säger, men står det "ej förtära efter XXXX" så gäller det ganska strikt, bröd med mögel = dåligt, men en tomat med lite fult på kan man rädda största delen. (obs, lite fult)

Jo sa...

Glöm inte havregrynsgröten! Snuskigt billigt, till och med om man kör KRAV-märkt. Bra näringsvärde för att vara sädesmat, högvärdigt protein o järn o grejer.

Men av egen erfarenhet så tror jag att största hindret för många (med att äta billigt) inte är kunskap om vad som är billig mat, även om det också är viktigt, utan självdisciplinen till att omsätta kunskapen i praktik. Och det här gäller ju så mycket annat också, t.ex. motion, sömnvanor m.m. Kan ärligt talat inte minnas att det under min KBT-utbildning för ca 10 år sedan sades någonting om hur man bygger självdisciplin. Är det fortfarande så? Har du några bra tips får du gärna blogga om det.

Tanja Suhinina sa...

Ang disciplin vs kunskap, tror också att kunskap i sig inte räcker. Samtidigt är ju färdigheter viktiga - kan man laga mat när man flyttar hemifrån kommer det vara mycket lättare sen.

Om KBT och disciplin - kul att du tar upp det! När jag skrev det här tänkte jag för femte miljonte gången att jag borde blogga om värderad riktning. Det är en såndär ACT-grej, kan tänka mig att det var mindre ACT och mindfulness för 10 år sedan.

Anonymus Maximus sa...

Sekunderar Jo:s rekommendation av havregrynsgröt. Kan även lyxas till med nötter, blandgryn och sylt.

Är än idag - flera år och flera kronor mer i månadsinkomst - vanlig kvällsmat för mig.

Tanja Suhinina sa...

Jusstfan ja! Havregrynsgröt borde ju jag käka, som har episk järnbrist.

Jo sa...

Tanja:

ACT nämndes, men inte så mycket mer som jag minns det. Har uppdaterat mig en del i efterskott, men inte tillräckligt för att se direktkopplingen mellan värderad riktning och det jag menar med självdisciplin. Ett slags automatik i att tanken "jag borde" också resulterar i att man verkligen får det gjort, även när det är rejält obehagligt/jobbigt. Möjligtvis att kontinuerligt arbete med värderad riktning bygger upp självdisciplin efterhand? Hm. Ska fundera mera.

Blogga jättegärna om värderad riktning. Kanske blir jag klokare.

Iggy D sa...

Fy fan för saft med bärkaraktär. Jag förstod inte varför Antila betecknade Bobs saft som "lyxig" förrän jag köpte en tvålitersdunk dryckkoncentrat med smak av röda bär från Euroshopper.

Annars är mitt tips från verkliga livet att man kommer hur långt som helst med ris, soja, ingefära och ett hekto kött.

Iggy D sa...

Glömde lök, lökar i alla dess slag. Och morötter, de håller otroligt länge och är billiga. Ägg kan man alltid testa genom att lägga i en skål med vatten. Flyter de upp ska de inte ätas.

Angående kött skulle jag inte klaga på korv. Vi svenskar köper sällan oxsvans, kotunga, grisfötter eller invälsmat, så det är inte så att korven nödvändigtvis görs på något slags budgetdjur, utan snarare på de billigare men fullt ätbara delarna av samma djur som levererar både fransyska och högrev. Dessutom är korv ett utmärkt sätt att få smak i soppan.

Tanja Suhinina sa...

Iggy:
Jag har inget emot när de mal ner djur i korven, det känns inte mer än rätt. Men jag kollade runt på innehållsförteckningar på billig korv innan jag skrev inlägget och är fortfarande tveksam till djurhalten, asså.

Iggy D sa...

Nu har jag bara någon mysko Lidl-korv med 140 % kött i här, men om ens korv innehåller stora mängder potatis och skorpmjöl ingår det väl i kontraktet. Den hemrullade hamburgare jag bjöd Freiztan på häromsistens hade nog inte mer än 60 % gris i sig när jag var färdig med den.

Elias sa...

Ett enkelt tips: köp Euroshoppers passerade tomater för 5 spänn, köp sedan ett paket Euroshopper spaghetti för 10 spänn. Tomaterna har du allehanda kryddor i (god pastasås), pastan kokar du. Det är billigt och gott. Man kan ha i t ex morötter i såsen om man vill ha mer tuggmotstånd. Kanske inte det nyttigaste, men det kostar ju 15 spänn och mättar otroligt mycket mer än 1,5 cheeseburgare från donken.